Baldur's Gate 3 hakkında görüşlerim

Geçmiş olsun oyunu yanlış oynamışsınız zaten. En iyi kılıç nerededir, bu oyun nasıl oynanmalıdır tarzı videolar hiçbir oyunda izlenmemeli zaten. Oyunu açar oynarsın, souls oyunları hariç onlar da saçma zaten internetten bakmadan oynanmayan oyun benim için oyun değildir. Baldur's Gate 3 de tam olarak kendi deneyiminizi yaşayacağınız bir oyundu. Kendinizi kasmadan ilerleyebilirdiniz. Çünkü bu oyunun “doğru” oynayış şekli yoktu, geçmiş olsun tekrardan. Bu deneyimden mahrum kalmanıza üzüldüm. Oyunu 2 kez farklı şekilde oynayarak bitirdim ikisinde de bambaşka deneyim yaşadım ikisinde de 1 kez dahi internete bakmadım.

@biyomathic 'in yazdığı gibi Baldur's Gate 3 veya herhangi bir sıra tabanlı D&D türevi oyunun "oynama şekli" yoktur. En güzeli senaryoya, rastgele olaylara kısaca oyunun akışına bırakmaktır kendinizi. Çok doğru özetlemiş konuyu bence de. Sonuna kadar katılıyorum.

D&D bazlı oyunlar asla min-max oyunları değildir. İster bilgisayar oyunları olsun ister sohbet üzerine kurulu klasik tabletop D&D olsun fark etmez. Meta buildler yoktur, en güçlü karakter yoktur. Anlık strateji ve karar alma mekanizmasıdır bu tarz oyunları özel kılan. Oyun içi karakterlerle etkileşimler, diyaloglar vs derken buralardan keyif almaya bakmak lazım. Kısaca sonuç değil süreçten keyif almak lazım.

FRP'ye, D&D'ye ilgi duyan ve henüz BG 3'ü oynamayan varsa kesinlikle tavsiye ederim. Yavaş yavaş, sindire sindire oynayın. Başyapıt niteliğinde bir oyun oynamış olursunuz böylece.

BG3 gibi oyunları oynaması zahmetlidir. Çok fazla metin ve içerik var. 170+ saat oynadım ve bunun belki 5-6 saatini oyundaki kitapları okumaya ayırmışımdır. Yetmedi internetten oyundaki ırklar ve olaylarla ilgili uzun metinler okudum. Her act için item listesi yaptım, build araştırdım vs. Yoruyor ama karşılığında dehşet zevk veriyor. Bazı arkadaşlar oyun hakkında araştırma yapmayın demiş ama benim gibi oynadığı oyunları uzun süre tekrar oynamayan biriyseniz araştırma yapın bence. 1 kere oynadığım oyunu her şeyi bilerek oynamayı tercih ederim. Bu arada o Shadowheart'ı yerim. Onun ses aktörüne abayı yaktım. Acayip çekici bir sesi var 😍

Eleştirilerim

1- Oyunda zibilyon tane item var ama bunların görsel uyumuna dikkat etmemişler. Mesela barbar normalde zırh giymez. Oyunun barbar için en güçlü eldiveni ise metalik bir eldiven. Haliyle uymuyor yani. Zibilyon tane item koymak yerine zırh setleri yapsalar daha iyi olurdu.

2- Bir bölgenin girişindeki adamları öldürüyorsun ama içeridekilerin haberi olmuyor. Ben normal modda oynadım. Daha zor modlarda bu yokmuş ama normal modda da gerçekçilik açısından olması gerekiyordu.

3- Cesetleri saklama ve suçu başkasına atma mekaniği eklenebilirmiş. Bu kadar detay kasılan bir oyunda olması gerekiyordu.

4- Bu oyunda biriyle ilişki yaşamak için azgın olmanız gerekiyor. Act 1'den sonra birkaç karakter hariç kimseyle ilişki başlatamıyorsunuz. Yahu ben belki ağırdan almak istiyorum! Bir tanıyalım, kimdir, necidir? E böyle yapınca oyunun sonunda friendzone'da kaldım 😂 Yapımcı giriş, gelişme, sonuç şeklinde bir romantizm kurgulamak istemiş. Act 2'de başlayan bir ilişkiye sinematik hazırlayıp, diyalog yazmaya üşenmişler. Harika oyun yapmışsın iki diyalog daha yazabilirdiniz. Bir ağız tadıyla roleplay yaptırmadılar.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı