Bambu Lab A1 yazıcı PETG basamıyor

gorkem.0

Decapat
Daha fazla  
Arkadaşlar, merhaba. Bambu Lab A1 yazıcım ile 21x21 genişliğinde bir kutu basmaya çalışıyorum. Sağlam olmasını istediğim için eSUN siyah PETG filament kullanıyorum. Son bir haftadır hangi ayarı denediysem baskı alamadım. Her zaman PLA ile baskı yaptığım gibi (az da olsa PETG baskı almıştım önceden ve problem yaşamadım), ayarları yaptım, modeli Bambu Slicer'dan dilimledim ve baskıya gönderdim. Baskı sırasında sürekli tık tık tık diye ses geldiği için yazıcıya baktım, yazıcının nozzle kısmı baskıya sürttü, daha ilk katmandan baskıyı parçalamıştı. Otomatik kalibrasyon ayarını yaptım ve tekrar denedim, olmadı. Ben de test için aynı kalınlığa sahip 3 cm x 3 cm kutu modelledim ve iki kez bastım, problem çıkmadı. Yazıcının G kodu kısmından Z ofset değerini varsayılan olan -0.02'den 0.02, 0.04, 0.05, 0.06 yaptım, olmadı. 0.04 ve 0.05 değerindeyken ilk katman pürüzsüz denebilecek kadar güzel basılıyor ama 2. katmana gelince yazıcı yine tık tık sesi çıkarıp baskı üzerinde atlama, topaklanma ve pürüzlü yüzey yapıyor. Baskı hızından olacağını düşünmüyorum çünkü aynı hızda başka baskılar aldım ve önceden de baskı alırken bir problem yaşamamıştım. Filamentimi fırında saatlerce kuruttum, nemli olacağını düşünmüyorum ve baskı tablam düz (dokulu PEI tablanın iki yüzeyini de denedim). İşin garip yanı, bastığı iki katmanda oluşan karenin üst tarafı pütürlü, sağ tarafı biraz iplikli oluyor ve her alt taraftan geçişinde tıklama sesi çıkarıp boşluk oluşturuyor. Sizce problem nedir? Yardımcı olursanız sevinirim.

20250831_201900.jpg

Nozzle ve tabla sıcaklıkları nedir? Tabla sıcaklığı yetersiz geldiyse veya nozzle sıcaklığı yetersiz geldiyse böyle bir sorun olabilir.

Bu arada kutular için pla+ daha iyi sonuçlar veriyor. Ben petg ile baskı aldığımda kırılmalar yaşarken pla+ ile öyle bir şey yaşamadım. Kartlık şeklinde cüzdan bastım ve onu kullanıyorum. 3 kere petg ile bastıklarımda kullanım sırasında kırılma oldu, en son pla+ ile bastım ve aylardır hiç bir sıkıntı olmadan kullanıyorum.

Tabla sürtmesi varsa manuel bed leveling bir dene

Ben yaptım bunu benim bir vidam bayağı gevşekti mesela daha sonra yaşamamıştım (bunu yaptıktan sonra çok baskı almadım ama gene yaşamamıştım) denemekten zarar gelmez.

Bir de nozzleda vidalar vardı onları da sıkman lazım.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu ikisini bir yap öyle dene bakalım.

Nozzle ve tabla sıcaklıkları nedir? Tabla sıcaklığı yetersiz geldiyse veya nozzle sıcaklığı yetersiz geldiyse böyle bir sorun olabilir.

Bu arada kutular için PLA+ daha iyi sonuçlar veriyor. Ben PETG ile baskı aldığımda kırılmalar yaşarken PLA+ ile öyle bir şey yaşamadım. Kartlık şeklinde cüzdan bastım ve onu kullanıyorum. 3 kere PETG ile bastıklarımda kullanım sırasında kırılma oldu, en son PLA+ ile bastım ve aylardır hiçbir sıkıntı olmadan kullanıyorum.

Sıcaklık testi yaptım ilk katman tabla 80 nozzle 250 sonraki katmanlar ise 75-245. hocam 2 top PETG aldım bir de PLA'ya para vermek istemiyorum. Kutunun içine NAS siatemi kuracağım için uzun yıllar sağlam kalmalı bu sebepten PETG seçtim. Ama garip olan aynı ayarlar ve Z ofset ile PLA basarken neden nozzle sürtmüyor onu anlamadım.

Tabla sürtmesi varsa manuel bed leveling bir dene

Ben yaptım bunu benim bir vidam bayağı gevşekti mesela daha sonra yaşamamıştım (bunu yaptıktan sonra çok baskı almadım ama gene yaşamamıştım) denemekten zarar gelmez.

Bir de nozzleda vidalar vardı onları da sıkman lazım.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu ikisini bir yap öyle dene bakalım.

eve gidince deneyeceğim hocam.

Ufak baskıda sorun yaşamıyor olman ufak modelde girdiğin hız değerlerine zaten ulaşamıyor olması olabilir.

Volumetric speed değeri olarak PLA'dakini kullanmıyorsun değil mi? VS değerin PETG için ise baskı sıcaklığını sonraki katmanlarda 5 derecelik aralıklarla arttırarak tatlı aralığı bulmayı deneyebilirsin.

Ufak baskıda sorun yaşamıyor olman ufak modelde girdiğin hız değerlerine zaten ulaşamıyor olması olabilir.

Volumetric Speed değeri olarak PLA'dakini kullanmıyorsun değil mi? Vs değerin PETG için ise baskı sıcaklığını sonraki katmanlarda 5 derecelik aralıklarla arttırarak tatlı aralığı bulmayı deneyebilirsin.

Hazır PETG ayarında hızı biraz düşürdüm ve doluluk oranını 0 yapıp duvar sayısını arttırdım. Sıcaklık için test baskısı aldım ve 5 derecelik artışlarla test ettim. En uygun bulduğum derece 245 oldu.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı