Batman: Arkham Knight İnceleme

Metacritic'te yazdığım Batman: Arkham Knight incelemesini 5000 karakter sınırına takılmadan buraya aktaracağım. İnceleme oyunu oynamayanlar için hikayedeki heyecanı ortadan kaldıracak bilgiler içeriyor.

R4zmwi88Ro2_PzRjeC0A-w.jpg

BATMAN: ARKHAM KNIGHT İNCELEME​



Arkham serisine yaraşır bir final mi?​



29-297340_batman-arkham-knight-hd-poster.jpg



Giriş Kısmı ve Hikaye:​



Arkham serisi çok iyi bir seri. Öyle ki 2021 yılındayız ve 2015 senesinde bu oyun ile sonlanan Arkham serisi bana göre hala gelmiş geçmiş en iyi süper kahraman oyunu serisidir. Özellikle Arkham City ile çıtayı arşa çıkaran seri, noktayı Arkham Knight ile koydu. Arkham Knight da serinin diğer oyunları gibi iyi bir oyun. Peki daha iyi olabilir miydi? Evet, çok daha iyi olabilirdi. Birtakım şeyleri gerektiği gibi yapabilse, Arkham Knight serinin en iyi oyunu olabilirdi. Ancak maalesef bu haliyle oyun Arkham City'nin gölgesinde kalıyor. Öncelikle hikayede bazı eksiklikler var, final hikayesinin gidişatı daha farklı olmalıydı diye düşünüyorum, bundan daha sonra bahsedeceğim. Bu oyunda ana düşman olarak karşımıza "Scarecrow" çıkıyor, onun adına çalışan ve sözde "bu oyuna özel" yaratılan "Arkham Knight" ise ana düşmanlarımızdan bir diğeri olarak oyunda yer alıyor.


Oynanış olarak ise oyundan pek bir şikayetim yok, oynanış diğer tüm Arkham oyunlarında olduğu gibi çok iyi ve yine geliştirmeler yapılmış. Oynanıştaki en büyük yenilik Batmobile ve ben Batmobile'e tam anlamıyla bayıldım. Sesi, görünüşü ve kullanımı gerçekten harika. Batmobile'e atlayıp Gotham'ın yağmurlu sokaklarında gezmenin verdiği his gerçekten muhteşem. Batmobile'in tek işlevi bu da değil. Batmobile ile savaşlara girmek, uzaktan kontrol özelliğini kullanarak bulmacalar çözmek ve dövüş esnasında Batman'in yakınındaysa Batmobile ile bitirici hareket yapmak da mümkün. Ek olarak Batmobile'i de yükselterek ona yeni özellikler ve daha fazla dayanıklılık kazandırmak mümkün. Daha fazla uzatmadan oyunun hikayesini anlatmaya başlayayım, anlatırken oyunu oynamayanlar için hikayedeki heyecanı ortadan kaldıracak bilgilerden de bahsedeceğimin uyarısını bir kere daha yapayım.


batman-arkham-knight_2021-09-21-21-52-min-png.png



Joker'in ölümünden sonra beklenmedik bir şekilde Gotham sessizliğe bürünmüş, suç oranları düşmüştür. Normalleşen Gotham, artık sıradan bir şehir haline gelmiştir. Batman de Joker'in ölümünden beri ortalıkta görünmemektedir. Fakat sessizliğin fırtına getireceğini düşünen Batman, kendini göstermese de şehri gözlemlemektedir. Cadılar Bayramı gecesinde Scarecrow ortaya çıkar ve sessizliği bozar, yeni korku gazını Gotham'daki bir lokantaya sıkar ve insanları kabuslarıyla yüzleştirir. Hemen ardından bu gazı tüm şehre yayacağını söyleyen Scarecrow, Gotham'ı ele geçireceğini söyler. Olaylardan sonra Gotham'daki siviller tahliye edilir, geriye şehirde James Gordon başta olmak üzere kolluk kuvvetleri ve suçlular kalır. Gotham kendini yine bir kaosun ortasında bulur.


Batman, Scarecrow'un planlarını çözmeye ve onu bulmaya çalışır. Ne yapsa da Batman, Scarecrow'u ortaya çıkaramaz. Bunun üzerine Batman, Poison Ivy'yi Scarecrow'un adamlarının elinden kurtarır ve iş birliği teklif eder. Poison Ivy, Scarecrow'un faaliyetleri onun bitkilerinin yaşamını tehdit ettiği için iş birliği teklifini kabul eder ve Batman ile birlikte çalışmaya başlar. Daha sonra Barbara Gordon, Batman'e haber verir ve Scarecrow'un planları ile ilgili bir ipucu bulduğunu söyler. Barbara'nın edindiği bilgiler ışığında Scarecrow'un korku gazı üretiminde Ace Chemicals isimli bir fabrikayı kullandığı öğrenilir. Batmobile'ine atlayıp hızla yola koyulan Batman, Ace Chemicals'a gider. Batman, bu fabrikanın "Arkham Knight" isimli bir komutanın milisleri tarafından korunduğunu ve güvenliğin sıkı olduğunu görür.


batman-arkham-knight_2021-09-25-16-11-min-png.png



Batman fabrikaya girdikten ve Arkham Knight'ın adamlarını dövdükten sonra orada bulunan milisleri sorgulayıp Scarecrow'un planını öğrenir. Scarecrow korku gazını tüm şehre yayarak herkesi etkilemek ve tüm Gotham'ı kontrol altına almak istemektedir. Bu sırada Batman için çalışan ve şehri terk etmeyen Barbara Gordon, Arkham Knight'ın adamları tarafından kaçırılmıştır. Kızının Batman'e çalıştığını bilmeyen ve şehri terk ettiğini düşünen Jim Gordon'ın bu durumdan haberi olmaz. Bu sırada ölmeden önce Joker'in kanını gönderdiği hastanelerde Joker kanına maruz kalan kurbanlar ortaya çıkar ve bu kurbanların gitgide Jokerleştiği görülür. Batman bu kişileri tespit edip odalara kapatmıştır. Aralarından Joker kanına bağışıklık gösteren kurbanlardan birini Batman diğerlerini de kurtarmak için alıkoymaktadır. Ayrıca Batman de sürekli Joker halüsinasyonlarını görmektedir.


İlk başlarda Gordon'a Barbara'nın iyi olduğunu ve endişelenmemesi gerektiğini söyleyen Batman, en sonunda Barbara'nın kaçırıldığını Gordon'a söylemek zorunda kalır. Duruma çok sinirlenen ve kızını kendi başına bulacağını söyleyen Gordon, Barbara'nın kaçırılmasından Batman'i sorumlu tutar ve onunla yollarını ayırır. Batman Barbara'nın izini bulmak için işe koyulur ve Arkham Knight'ın peşine düşer. Batman, Arkham Knight'ın da içerisinde olduğunu düşündüğü bir konvoyu takip eder ve Batmobile ile konvoydaki araçları etkisiz hale getirir. Çok geçmeden Arkham Knight'ın konvoyda bulunmadığı anlaşılır. Konvoydaki sürücülerden birini sorgulayan Batman, Arkham Knight'ın North Refrigeration'a gittiğini öğrenir. Nightwing ile North Refrigeration'a gelen Batman, burada Penguin'i sorgular. Ardından Arkham Knight ile Scarecrow'un Simon Stagg isimli biriyle iş birliği yaptığını öğrenilir.


batman-arkham-knight_2021-09-25-16-13-min-png.png



Fakat Simon Stagg, Scarecrow'u dolandırmaya çalışmış ve bunun karşılığında Scarecrow'un adamları tarafından alıkoyulmuştur. Scarecrow, Stagg'i korku gazının etkisi altında bırakmayı planlamaktadır. Daha sonra Scarecrow'a ulaşmayı başaran Batman onu durdurmaya çalışsa da korku gazına maruz kalır ve Joker halüsinasyonları görmeye başlar. Bu sırada da Scarecrow, Cloudburst ile birlikte kaçar. Scarecrow, Batman'e Barbara'nın yerini haber olarak gönderir. Hemen olay yerine giden Batman, Barbara'nın Scarecrow tarafından hapsedildiğini görür. Batman, Barbara'yı kurtarmaya çalışsa da Scarecrow'un gazına maruz kalan Barbara kendini başından vurur. Batman, Barbara'nın ölümüne çok üzülür, Alfred onu teselli etmeye çalışsa da fayda etmez. Bu sırada Alfred, Cloudburst'ün tüm Gotham'ı korku gazıyla doldurmaya yarayan bir alet olduğunu söyler. Bunun üzerine Batman, Poison Ivy'ye haber verir ve Poison Ivy de gazı kontrol edebilen bir dev bitkisinin olduğunu, bunun yardımcı olabileceğini söyler.


batman-arkham-knight_2021-09-29-13-30-min-png.png



Batman, Batmobile'indeki sonar cihazını kullanarak şehirde bitkiyi aramaya başlar ve bulur. Bitki harekete geçer ve büyüyüp Gotham'daki binaları yıkarak yükselir. Bu sırada Batman, Jokerleşen insanları serbest bırakmak için Harley Quinn'in Batman'in bu insanları tuttuğu yere saldırıp onları serbest bıraktığını öğrenir. Batman ve Robin, olay yerine gelirler ve önce Quinn'in adamlarını, sonra da kendisini yakalarlar. Daha sonra da bölgeden kaçan Jokerleşen tutsakları aramaya başlarlar. Batman onları ararken sürekli Joker tarafından yakalanıp işkence edilen ve eski Robin olan Jason Todd'un halüsinasyonlarını görmeye başlar. Hepsini bulup tek tek odalarına götüren Batman, Joker kanına bağışıklığı olan Henry Adams'ın da Jokerleşip diğer kurbanları vurması ile şok olur. Daha sonra Batman'in harika bir Joker olacağını söyleyen Henry Adams intihar eder. Tam bu sırada Batman'in gözlerinin yeşile döndüğü görülür. Robin, Batman'e dördüncü kurbanın kendisi olduğunu söyler ve onu hapsetmeye çalışır. Fakat Batman bunu kabul etmez ve Robin'i hapsederek oradan ayrılır.


Daha sonra Batman, Cloudburst'ün yerini tespit etmeye çalışsa da bunu başaramaz. Bunun üzerine Arkham Knight, Cloudburst'ü aktif hale getirir ve bütün Gotham'ı korku bulutları sarar. Korku gazı, Batmobile'i de etkisiz hale getirir. Ardından tekrar Stagg'in zeplinine giden Batman, ondan bir tür çekirdek alarak Batmobile'i tekrar aktif hale getirir. Ancak Batman, çekirdeği Batmobile'e takmaya çalışırken bir miktar korku gazına maruz kalır ve bu da Joker'in Batman üzerindeki kontrolünü güçlendirir. Daha sonra Batman, korku gazını ortadan kaldırmak için yine Batmobile'in sonar özelliğini kullanarak bir başka dev bitkiyi uyandırır. Ardından Cloudburst'ü ortadan kaldırmaya giden Batman, burada Arkham Knight ile savaşır ve onu yener. Savaştan sonra Arkham Knight kaçsa da Cloudburst yok olur ve Poison Ivy korku gazını temizlemeyi başarır. Ancak bunu yapmak Ivy'nin canına mal olur.


batman-arkham-knight_2021-09-25-16-51_1-min-png.png



Olanlardan sonra Batman, Gordon'ın Scarecrow'u bulduğunu ve onu öldürmeyi planladığını öğrenir. Gordon'ı arayan Batman, Batmobile ile yer altındaki bir inşaat alanına iner ve burada tekrar Arkham Knight ile karşılaşır. Arkham Knight dev bir makine ile Batman'i takip eder, Batman kaçmayı başarsa da Batmobile, Arkham Knight tarafından yok edilir. Daha sonra Batman, Gordon'ın yerini bulur ve Scarecrow'un adamları tarafından alıkoyulduğunu öğrenir. Batman tam Gordon'ı kurtaracağı sırada tekrar Arkham Knight gelir. Arkham Knight, maskesini çıkarır ve onun aslında Jason Todd olduğu ortaya çıkar. Jason, Joker'e yakalanmasından ve ona işkence edilmesinden Batman'i sorumlu tutmaktadır. İkili arasında bir dövüş patlak verir ve Batman onu yener. Batman ona yardım teklif ettiyse de Jason ortadan kaybolur. Batman Gordon'ı da alır ve oradan ayrılır.


Batman ile Gordon, bir binanın çatısına Scarecrow ile buluşmaya giderler. İkili Scarecrow ile konuşurken, Barbara'nın aslında ölmediği ve intiharının korku gazının sebep olduğu bir halüsinasyondan kaynaklı olduğu ortaya çıkar. Gordon, Barbara'yı kurtarmak için Batman'i vurur ve Batman çatıdan aşağı düşer. Anlaşmaya uymayan Scarecrow, Barbara'yı da çatıdan aşağı atsa da Batman uçarak gelir ve onu kurtarır, Gordon'ın Batman'i vurmasının ikilinin planının bir parçası olduğu öğrenilir. Daha sonra Batman, Fox'un kendisine verdiği diğer Batmobile ile Barbara'yı GCPD'ye götürür. Olaylar üzerine Scarecrow, uzaktan kontrollü tanklar ve uçangözler ile GCPD'ye saldırı düzenler. Batman tüm düşmanları yendikten sonra Scarecrow'un Gordon'ı ve Robin'i esir aldığını, gidip kendisine teslim olmazsa onları öldüreceğini öğrenir.


Batman, Scarecrow'un dediğini yapar ve ona teslim olur. Scarecrow, tüm Gotham'ın izlediği bir canlı yayın başlatır ve bu yayında Batman'e maskesini çıkarttırır. Batman'in maskesini çıkartmasıyla Gotham'daki herkes Batman'in Bruce Wayne olduğunu öğrenir. Daha sonra Scarecrow, Batman'e korku toksini enjekte eder ve Batman'in zihnindeki Joker güçlenir. Joker ile ilgili halüsinasyonlar gören Batman, sonuna kadar toksine direnir ve zihnindeki Joker'den kurtulur. Batman'in korkmadığını söylemesi ile Scarecrow çok şaşırır ve Batman'i öldürmeye çalışır. Tam o sırada Jason Todd gelir ve Scarecrow'u engelleyip Batman'i serbest bırakır. Serbest kalan Batman, Scarecrow'un toksinini kendisine enjekte eder ve Scarecrow halüsinasyonlar görüp bağırmaya başlar. Tutuklanan Scarecrow GCPD'ye gönderilir. Batman, Alfred ile ileşitime geçerek "Martha" şifresi ile Knightfall Protocol'ü etkinleştirir. Hikaye bu şekilde biter.


batman-arkham-knight_2021-09-26-19-09-min-png.png



Hikayeyi ortalamanın altında bulduğumu söyleyebilirim. Sonlara doğru çok büyük saçmalıklar var. Öncelikle Arkham Knight'ın bu oyuna özel bir karakter olması gerekiyordu, fakat öyle değil. Ayrıca bir yerden sonra Arkham Knight'ın kimliğinin hiçbir sürprizi kalmıyor, çünkü Batman aniden alakasız yerlerde Jason Todd halüsinasyonları görmeye başlıyor. Ek olarak Arkham Knight da sürekli Batman'in her şeyini bildiğini, onu tanıdığını söylüyor. Bu olaylar yaşandıktan sonra ben daha hikaye sona gelmeden Arkham Knight'ın Jason Todd olduğunu anlamıştım. Arkham Knight oldukça havalı ve tam benim istediğim tipte, ana karakterin kötü hali olan bir karakter. Ben böyle hikayeleri çok severim, ancak bu doğru bir şekilde işlenmediği için maalesef hikayede aradığım şeyi bulamadım. Başlarda hiçbir şeyden taviz vermeyen, sert bir komutan olan Arkham Knight'ın Jason Todd olduğu ortaya çıktıktan sonra mızmız bir çocuk gibi davranması da sinirimi bozan diğer meselelerden biri. Ayrıca yıllarca Batman'e karşı kin besleyen ve onu öldürme planları yapan Jason'ın Batman'in tek bir lafıyla hikayenin sonunda Batman'in tarafına geçip onu kurtarması hikayedeki bir diğer saçmalık.


Bu oyunda çizilen Batman portesini de pek beğenmedim. Hata yapmayan, sevdiklerine karşı hep dürüst olan Batman'in bu oyunda sürekli yalan söyleyip saçma sapan hatalar yapması benim canımı sıktı. Onun dışında oyundaki ana kötünün Scarecrow olması hoşuma gitti. Genel olarak Scarecrow'u beğendim, hikayede yaptıklarıyla ve Gotham'ı ele geçirmek için kurduğu planlar ile kötü karakter olduğunu bana hissettirdi. Hikaye sunumunu da beğendiğimi söyleyebilirim. Ara sahneler profesyonelce ve özenle hazırlanmış, diyaloglar ve seslendirmeler de her Arkham oyununda olduğu gibi bu oyunda da üst düzey. Özellikle ara sahnelerdeki karakter animasyonları çok güzel görünüyor. Hikaye işlenişini ise yukarıda yazdığım sebeplerden ötürü kötü olarak değerlendiriyorum, serinin çok daha iyi bir finali hak ettiğini düşünüyorum.


Ayrıca oyunun gerçek sonu olan Knightfall Protocol'ü görebilmek için oyunu %100 bitirmek gerekiyor. Yani tüm yan görevlerle yan etkinliklerin yapılması gerekmekte. Knightfall Protocol'da Batman tüm şehri suçlardan temizledikten sonra artık şehrin kontrolü tamamen kolluk güçlerinin eline geçiyor. Daha sonra Batman, malikanesine geliyor ve malikane havaya uçuyor, Batman ölüyor. Bunlar gerçekleşirken de anlatımı Jim Gordon yapıyor, Batman'in nasıl öldüğünü anlatıyor. Daha sonra suç işleyen iki kişi gösteriliyor, suçlular suç işlerken bir binanın tepesinde halüsinasyona benzeyen bir Batman silüeti görülüyor. Batman büyüyor ve etrafına alev saçarak kameraya doğru uçuyor. Oyunun gerçek sonu bu. Ana hikayeyi tam olarak anlayabilmek için yan görevleri yapma zorunluluğu olmasından nefret ettiğimi daha önceki incelemelerimde defalarca dile getirmiştim, Knightfall Protocol'dan da pek hoşnut olmadığımı rahatlıkla söyleyebilirim.


batman-arkham-knight_2021-09-26-19-10-min-png.png



Oynanış:​



Oynanış konusunda oyundan gayet memnunum. Batman: Arkham Knight, serideki en iyi oynanışa sahip oyun. Arkham Knight, oynanışının temelini büyük ölçüde Arkham City mekaniklerinden alıyor. Arkham City mekanikleri zaten çok iyiydi, bunun üzerine Arkham Knight'ın bu mekanikleri alıp geliştirmesi ve yeni birçok özellik eklemesi çıtayı arşa çıkarmış. Düşman çeşitliliği ile başlayalım. Seride daha önce görmediğimiz birkaç yeni tip düşman eklenmiş. Bunlardan biri sağlıkçılar. Sağlıkçılar dövüşe diğerlerinden daha az katılıyor fakat işlevleri çok büyük. Sağlıkçıların bayılan düşmanları iyileştirmek ve arkadaşlarına şok verip elektrikli yumruklar atmalarını sağlamak gibi görevleri var. Bununla birlikte sağlıkçıların hasara karşı dayanıklılığı daha az ve Batman'e verebildikleri hasar diğerlerine göre daha düşük. Bir diğer düşman tipi ise dövüş uzmanları. Dövüş uzmanları Arkham City'deki ninja benzeri düşmanlara benziyor ve yanlış hatırlamıyorsam bu düşman tipi Arkham Origins'te de vardı. Arkham Knight'ta ise gözlemlerime göre biraz daha farklılar. Artık diğer oyunlardakinden daha seri hareket ediyorlar ve çevredeki nesneleri kullanarak kaçabiliyor ve Batman'e saldırabiliyorlar. Geri kalan düşman tipleri ise hemen hemen önceki oyunlardakiler ile aynı.


Silah çeşitliliği yine bildiğimiz gibi. Batman'in dövüşürken, bulmaca çözerken ve bölümlerde ilerlerken kullanabileceği birçok farklı silah var. Elektrik fırlatan silah, bataranglar ve patlayıcı jel bunlardan birkaçı. Bu silahları dövüşlerde kullanabildiğimiz gibi yetenek ağacından onlara yeni özellikler de kazandırabiliyoruz. Örnek vermek gerekirse gerekli yükseltmeyi satın aldıktan sonra elektrik fırlatan silah ile birden fazla düşmana aynı anda hasar verebiliyoruz, ya da bataranglar ile yerde yatan 3 düşmanın işini aynı anda bitirebiliyoruz. Oynanışa getirilen en büyük yenilik ise önceden bahsettiğim gibi Batmobile. Batmobile'i oyun boyunca sürekli kullanıyoruz. Hatta ona özel bölüm sonu canavarı savaşları bile var.


batman-arkham-knight_2021-09-25-16-48-min-png.png



Batmobile'in iki farklı çalışma modu var. Biri normal kullanım, diğeri ise muharebe modu. Normal kullanımda Batmobile'i araba sürer gibi hızlı bir şekilde kullanabilirken, muharebe modunda Batmobile'de bulunan silahları aktif edebiliyor ve düşmana saldırabiliyoruz. Öncelikle Batmobile'in çevre ile etkileşiminin muhteşem olduğunu söylemeliyim. Batmobile ile şehirde çarptığınız çoğu şeyi yıkabiliyor ve parçalayabiliyorsunuz. Bu da oyuncuya gerçekten çok güçlü bir şey sürdüğünü hissettiriyor. Duvarları, ağaçları ve betonları çarparak parçalayabiliyorsunuz ve bu parçalanma/yıkılma mekanikleri çok güzel. Onun dışında Batmobile'i de yetenek ağacından geliştirebiliyoruz. En önemli geliştirmelerden biri Batmobile zırhı, zırhı geliştirmediğimiz sürece savaşlarda çok savunmasız kalabiliyoruz ve Batmobile çabucak patlıyor. Onun dışında silah, turbo gibi geliştirmelerle de Batmobile'i güçlendirebiliyoruz. Ayrıca Batmobile'i kullanarak yazımın başında bahsettiğim gibi dövüşlerde bitirici hareketler de yapabiliyoruz.


Batmobile ile ilgili tek şikayetim bölüm sonu canavarı savaşları. Batmobile'e özel bölüm sonu canavarı savaşı eklemekten oyuna dövüşebileceğimiz bölüm sonu canavarı savaşı koymamışlar doğru dürüst. Sadece birkaç bölüm sonu canavarı savaşında dövüşebiliyoruz ki ona da dövüşmek denmez bile, kaçan düşmanı yakala - vur - düşman tekrar kaçsın mantığı var hepsinde ve bu da çok sıkıcı, bahsetmeye bile değmez. Batman: Arkham Knight bölüm sonu canavarları konusunda tam bir hayal kırıklığı. Batmobile'e özel eklenen bölüm sonu canavarı savaşları da pek iyi değil, çoğu birbirinin aynısı. Önce düşman uçangözlerini ve uzaktan kontrol edilen tanklarını gönderiyor, onları yeniyoruz. Daha sonra da düşmanın bulunduğu araca saldırıyoruz, çoğu bu mantıkta. Yalnızca oyunun sonlarına doğru Arkham Knight'ın kontrol ettiği ve içinde Cloudburst'ün bulunduğu araç ile savaştığımız bölüm sonu canavarı savaşı biraz farklıydı. Arkham Knight'a önce saldırıyor, daha sonra da aracını aşırı ısıtmak için ondan kaçıyorduk. Aracın enerjisi bitince de Batmobile ile zayıf noktaları tespit edip saldırıyorduk. Yine çok iyi bir savaş olmasa da ben bu savaşı diğerlerine göre daha çok sevdim.


Batman Arkham Knight_2021.09.29-14.09.png



Yetenek ağacı bu oyunda hiç olmadığı kadar çeşitli. Önceki oyunlardaki birçok yükseltme ile birlikte Arkham Knight ile seriye eklenen yeni yükseltmeler de var. Bunlardan ilki ve benim en çok hoşuma giden yükseltme çoklu panik bitirişi. Bu yükseltme ile tek vuruşta arka arkaya düşman bayıltabiliyoruz. Ne kadar geliştirirsek o kadar düşmanı etkisiz hale getirmemize yarıyor bu özellik. Ben oyunu bitirdiğimde arka arkaya 4 düşmanı etkisiz hale getirebiliyordum. Çoklu panik bitirişini aktif hale getirdiğimizde oyun ağır çekime geçiyor ve Batman inanılmaz havalı bir şekilde düşmanlarını saf dışı bırakıyor. Havalı kısmını özellikle üstüne basa basa söylüyorum, bu özellik inanılmaz görünüyor gerçekten. Onun dışında önceden bahsettiğim gibi yetenek ağacından hem kendimize hem Batmobile'e yeni özellikler kazandırabiliyor, zırhımızı, silahlarımızı güçlendirip yeni dövüş hareketleri açabiliyoruz. Ayrıca yanımızda müttefiklerimizden birinin olduğu görevlerde (Nightwing, Robin veya Catwoman) yanımızdaki ile birlikte bitirici hareket yapabiliyoruz. Seriye Arkham Knight ile birlikte eklenen ve güzel yeniliklerden biri de bu bana göre.


Oyunun açık dünyasından bahsetmek gerekirse, harita bu oyunda diğer oyundakilerden çok daha büyük. Gotham'da toplamda 3 tane ada bulunuyor ve hepsinde yapılabilecek bolca -ama birbirinin aynısı- etkinlik var. Hikayeyi anlatırken belirttiğim sebepten ötürü Gotham'daki siviller tahliye edilmiş, bu yüzden yine şehirde sadece suçlular bulunuyor. Serinin diğer oyunlarının aksine Arkham Knight'ta suçlular minibüs, araba gibi araçlar kullanabiliyor, bu yüzden canlılık illüzyonu serinin diğer oyunlarına göre daha iyi sağlanmış. Şehrin tasarımı ve atmosferi harika. İç mekanlar, şehrin sokakları, terk edilmiş caddeler hepsi harika bir atmosfere sahip. Bununla birlikte oyundaki bölüm tasarımlarının da gayet iyi hazırlanmış olduğunu söylemek mümkün. İç mekanların harika atmosferi bölüm tasarımlarını güzelleştiren en önemli etken.


Yan görevler olarak ise oyunu sıkıcı buldum. Genel olarak sürekli aynı şeyi yapmaktan ibaretler. Arada güzel hikayeli yan görevler olsa da (Riddler görevleri gibi) genel olarak yan görevler sıkıcı. Bu görevlerin çoğu şehirdeki milis araçlarını bulup etkisiz hale getirme, milis kontrol noktalarını bulup ele geçirme gibi şeylerden oluşuyor. Yan etkinliklerin en zahmetlisi ve en sıkıcısı ise Riddler görevlerini tamamladıktan sonra Riddler'ın son görevini açabilmek için kendisinin şehre yerleştirdiği 200 civarı bilmeceyi bulup çözmek zorunda olmaktı. Genel olarak yan görevler maalesef standartların altında.


batman-arkham-knight_2021-09-27-19-54_1-min-png.png



Grafikler ve Performans:​



Oyunun grafikleri muhteşem. 2021 yılında bile bu 6 senelik oyunun grafikleri harika duruyor. Oyunu 1080p en yüksek ayarlarda oynadım ve görselliğe hayran kaldım. Batman'in pelerinindeki yağmur damlaları, Gotham'ın harika görsel tasarımı ve ışıklandırma ile doku kalitesinin üst düzey olması beni resmen büyüledi. Grafik beklentisi yüksek olan oyuncular Batman: Arkham Knight'ı kesinlikle beğenecektir. Onun dışında keşke performans konusunda da aynı şeyleri söyleyebilsem fakat maalesef söyleyemeyeceğim. Oyun ilk çıktığında bir optimizasyon felaketiydi, şimdi durum biraz toparlanmış olsa da hala problemler mevcut. Batman ile uçarken veya dövüşürken genelde performans sorunu yaşamasam da Batmobile ile şehirde gezerken yer yer ciddi performans düşüşleri yaşadım. Özellikle şehrin bazı bölgelerinde bu problem daha kötü bir hal alabiliyordu. 6 senedir bu problemlerin çözülememiş olması üzücü. Ayrıca Batmobile ile bir adadan diğerine geçerken zaman zaman sağ altta birkaç saniyeliğine batarang işareti çıktığı ve adayı yükleyebilmek için beni birkaç saniye beklettiği de oldu. Oyunu SSD üzerinden oynamama rağmen bazen Batmobile ile çok hızlı giderken birtakım objelerin yüklenmediğini de gördüm. Bunlar genel olarak oyuncunun oyun deneyimini baltalayan problemler, keşke yaşanmasalardı. Oyunu oynarken bazı ufak tefek hatalarla (baygın düşmanların vücudunun bir kısmının yerin dibine girip titremesi gibi) karşılaştığım da oldu.


Son Söz:​



Batman: Arkham Knight hikayenin finalini pek de iyi yapamadı. Ayrıca bölüm sonu canavarları konusunda gerçekten bekleneni veremedi ve yan görevler birbirinin tekrarı, üstelik sıkıcı. Bazı optimizasyon sorunları da hala çözülebilmiş değil. Tüm bunlara rağmen harika oynanışı, muhteşem grafikleri ve akılda kalıcı bölüm tasarımı durumu toparlamaya yetiyor. Batman: Arkham Knight birtakım şeyleri daha farklı yapsa şimdi çok daha farklı bir yerde olabilirdi, ancak bu haliyle de kendisi gayet iyi bir oyun.


86/100
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Serinin kendisi zaten kaliteli. Bir Batman yapımının kötü olması beklenmez. Oyun kaynağı açısından da tam biçilmiş kaftan. Karakterler, araçlar, hikaye, mekan vs. vs. Tam oyun için ya.

Gel gelelim ben bu oyunu oynarken zorlandım. Klavyede oynuyorum oyunları ve bildiğin zor geldi. Bir de yönlendirilmeyi çok istedim oyunda. Bazı görevlerde kala kaldım. Açık dünya ara bul yok.
 
Gelgelelim ben bu oyunu oynarken zorlandım. Klavyede oynuyorum oyunları ve bildiğin zor geldi. Bir de yönlendirilmeyi çok istedim oyunda. Bazı görevlerde kala kaldım. Açık dünya ara bul yok.

Ben bu oyundan önceki Batman oyunlarını arka arkaya oynayıp buna geçtiğimden dolayı sisteme aşinaydım o yüzden yabancılık çekmedim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Oyunda anlamadığım tek bir şey var o da Arkham Knight karakterinin akıbetinin ne olduğu. En sona Batman'i kurtardıktan sonra bir daha gözükmüyor tamamen ortadan kayboluyor. Hani oyuna ismini veren karakter bu öyle sıradan bir yan karakterde değil ki. Jason Todd olduğu açığa çıktıktan sonra Batman ile bir yüzleşmeleri olsaydı en azından, o da yok. Keşke Arkham Origins oyunundaki Deathstroke boss savaşı gibi bir savaş yapsalardı Batman ile. Daha sonra da adam akıllı bir yüzleşme olsaydı, geçmişte yaşanan olaylar hakkında konuşsalardı falan. Boss savaşı bile diyemeyeceğim, yan görevlerde yaptığımız sıradan bir aksiyon sekansı koymuşlar sadece. Ondan sonra da saniyelik bir kaç diyalog ve bitti. Bu mu yani? Tekrar söylüyorum oyuna ismini veren karakter bu, neden bu kadar kestirip atmışlar anlam veremedim. Oyunla ilgili en büyük şikayetim bu benim.
 
Hocam ben Jason Todd'un kendisini gösterdiği bölümde takıldım. Bizi bir yere kilitleyip 30 saniye içinde kaçmamızı, yoksa zehirli gaz ile öleceğimizi söylüyor. Ben burayı geçemedim 7-8 kere denememe rağmen. Ne yapmam gerekiyor?

Edit: Hallettim.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı