Olanları bilmediğimi ve varsa örneklendirmenizi istiyorum. İnsanlar toplumlaşmıştır çünkü bu şekilde yaşamak daha kolaydır. Her kararınızın arkasında hayatta kalma içgüdüsü bulunmaktadır. İşbirliği yapmak insanları daha kolay yaşamalarına imkan kılmıştır. Ancak her halükarda birileri birilerinden üstün olmuştur ve mücadele hiç bitmemiştir. Olduğu gibi de devam etmektedir. Oluşturulan idealler ise daha iyi hayatta kalabilme amacının nasıl daha iyi yapılabileceğine yöneliktir.
Daha da açabilir misiniz mesela? Neye göre tam tersi? Eğer tarafsızlığı hakkında konuşacak olursanız tarafsız olması savaşa veya herhangi bir kavgaya dahil olması ihtimalini düşürür. Eğer bu kavgalara karışırsa zaten az olan kaynaklarını da kolaylıkla kaybedebilir. Tarafsızlıkta bir hayatta kalma stratejisidir. Ana karadan uzak olması bu kararı vermesini daha mantıklı kılmıştır. Tabii İzlanda NATO üyelerinden biri ki o ayrı mesele. İsterseniz ona da değiniriz. Ne olarak gördüğünüze bağlı.Izlanda yeter mi örnek olarak?
Daha da açabilir misiniz mesela? Neye göre tam tersi? Eğer tarafsızlığı hakkında konuşacak olursanız tarafsız olması savaşa veya herhangi bir kavgaya dahil olması ihtimalini düşürür. Eğer bu kavgalara karışırsa zaten az olan kaynaklarını da kolaylıkla kaybedebilir. Tarafsızlıkta bir hayatta kalma stratejisidir. Ne olarak gördüğünüze bağlı.
Her zaman birileri birilerini yemiştir. Her zaman birisi güçlüyken birisi daha az güçlü olmuştur. Canlılığın olduğu her yerde savaş ve mücadele de olmuştur. Öyle olan bir yer varsa ben bilmiyorum.
Apayrı değil, işlevi aynı ancak gelişmişliği farklı. Şekillerinin veya boyutlarının farklı olması işlevlerini etkilemiyor. Birisinin daha gelişmiş olması amacında daha fazla avantaj sağlar. İşlevlerinden kasıt ise hayatta kalmak veya bunu daha iyi yapabilmek. Baskılamak veya tersini yapmak önceki deneyimlerden elde edilen verilerden gelir. Bir şeyi yapmıyorsa veya yapıyorsa bir sebebi mutlaka vardır. Ve en sonunda bağlantı her zaman saf hayatta kalma içgüdüsüne çıkar.
Bilmece gibi konuşuyorsunuz. Keşke biraz daha açık konuşsanız. Düzen derseniz her yöne çekilebilir. İçeride kurduğu düzen derseniz her yerin kendine göre bir düzeni vardır. Ama her halükarda kendi içlerinde bir savaş içindedirler. Akıllarını daha iyi kullanarak daha rahat bir şekilde yaşayabilmişlerdir. Gene amaç her halükarda hayatta kalma meselesine çıkıyor. Farklı adlandırsanız da. Kaynak olarak sadece cevherleri düşünmeyin. Aklın sayısı yani insan da önemli bir kaynaktır. Çok fazla etken var.İçeride kurduğu düzen olarak bakmıyor muyuz? Az olan kaynağı da yok ki o kaynaklardan herhangi birini düzgün işletmeyi akladerek batmaktan kurtuldular.
Amaç aynı değil mi? Beyne bir bütün olarak baktığınızda hayatta kalmak tek amaç. Daha büyük olması hayatta kalma ihtimalinizi arttıran bir etken.Hocam, lisansüstü seviyesinde nöroanatomi ve nörofizyoloji dersleri veriyorum. Şekil, boyut tabii ki önemli. Özellikle hangi bölgesinin ne kadar büyük olduğu daha önemli ve işlevlerin karmaşıklığı o şekil ve boyutlarının büyük olduğu kısımlar tarafından belli oluyor.
Sadece bu 2 dönem içinde kullandığım ders notlarının içindekiler kısmının ekran görüntüsünü ekliyorum görsel olarak.
Ama her halükarda kendi içlerinde bir savaş içindedirler.
Her zaman bir rekabet içindeydiler. Birileriyle belki de bir şeylerle rekabet içindeydiler. Neden yasalar kurdular, daha rahat yaşamak için. Daha rahat yaşamak ne sağladı, hayatta kalma ihtimalini arttırdı.Değiller. Yasanın ve toplumun önemini farkettikleri için değiller.
Kısaca: Beyin katmanlardan oluşuyor. Beynin derinlerindeki katmanlar hayatta kalmak üzere çalışıyor. Ancak beynin üst katmanlarına doğru çıktıkça farklı fonksiyonlar ve amaçlar ortaya çıkıyor.Bilmece gibi konuşuyorsunuz. Keşke biraz daha açık konuşsanız. Düzen derseniz her yöne çekilebilir. İçeride kurduğu düzen derseniz her yerin kendine göre bir düzeni vardır. Ama her halükarda kendi içlerinde bir savaş içindedirler. Farklı adlandırsanız da. Kaynak olarak sadece cevherleri düşünmeyin. Aklın sayısı yani insan da önemli bir kaynaktır.
Amaç aynı değil mi? Beyne bir bütün olarak baktığınızda hayatta kalmak tek amaç. Daha büyük olması hayatta kalma ihtimalinizi arttıran bir etken.
Her zaman bir rekabet içindeydiler. Birileriyle belki de bir şeylerle rekabet içindeydiler. Neden yasalar kurdular, daha rahat yaşamak için. Daha rahat yaşamak ne sağladı, hayatta kalma ihtimalini arttırdı.
Resim yapmak mental olarak sağlığınızı korumanızı sağlar. Fikrinizi kağıda dökmek size daha fazla fikir verir. Belki o resimleri sergilemek size para ve şöhret getirecektir. En basitinden resim yapmak sizi mutlu edecektir. Aklınızı boşaltabilir veya en azından sizi mutlu edebilir. Mutlu olmakta bir ödüldür ki bu hayatta kalabilmeyi başardığınızın bir işaretidir. Farklı şekillerde adlandırsanız da hayatta kalma çabanızın bir ürünüdür.Kısaca: Beyin katmanlardan oluşuyor. Beynin derinlerindeki katmanlar hayatta kalmak üzere çalışıyor. Ancak beynin üst katmanlarına doğru çıktıkça farklı fonksiyonlar ve amaçlar ortaya çıkıyor.
Örnek veriyorum, bugün yataktan çıktım. Kahvaltımı yaptım ve canım resim yapmak istedi. Tuvali karşıma aldım ve bir insan portresi çizdim. Bunu hayatta kalmak için mi yaptım? Yoksa neslimi devam ettirmek için mi yaptım? Bunu yapmak yerine ormana çıkıp hayvan avlayabilirdim. Ya da marketten et alabilmek için para kazanmaya çalışabilirdim. Bunu doğada başka hangi canlılar yapıyor ve neden yapıyor? Yapamayan canlılar neden yapamıyor? Benim rtx 3080'im onların gtx 1080'leri olduğu için mi?
O cümlemde genel olarak konuştuğum net bir şekilde anlaşılıyor. Ülkedeki tek bir şahsa değil, bütün toplumu aldım. Tekrar okuyun lütfen.Sadece bir bireyin hayatta kalması için mi? Ne mantıksız bir bakış bu? Yasa denilen toplum içindeki her bireyin yaşayabilmesi için kurulur. Yasanın peşinde olan da diğerini düşünüyordur zaten.