Ben mi çok titizim cevremdekiler mi bakımsız?

18 yasindayim kendim 2 günde 1 banyo yaparim sabah kalktigimda ve uyumadan once disini fircalarim bunu aklima getirmeden yapiyorum, yani yillardir olan aliskanlik. Yapmazsam rahatsiz oluyorum, ornegin. Okul icinde elimi okul icinde 2 3 defa yikarim iyi bir sekilde cunku aşırı derecede toz var etrafta, ve millet elini yikamadan yemek yiyor çocuklar ergenliktenmi kaynakli bilmiyorum elinden bile koku geliyor ve yaklasmaya bile cekiniyorum. Bu ilkokuldan beridir yasadigim bir durum. Yasi 20 25 ya da 30 yaslarinda insanlarda boyle bir seye rastlamadim mesela cok fazla. Ya da kimisi aşırı derece tütün kokuyor ya da koltuk alti kokusu olan kisiler var. Kendim asitli bir şeyler içsem bile asla agzimdan gaz cikarmiyorum cunku aşırı igreniyorum kucuklugumden beridir hiç yapmadim denebilir. Otobuste demir direge degince bile o elime gelen koku beni rahatsiz ediyor kendimi pis hissediyorum. Eve geldigimde ayagimi boynumu ve ozel bolgelerimi yikarim sabunla sonrasinda dunki pijamam kirli ise onu atip yeni birini giyerim. Tuvaletten cikinca ozellikle elimi temizlerken emin olamiyorum elimin icini hafif kaziyarak yikiyorum toplam 2 3 defa ardi ardina yikiyorum. Su an yaptiklarim benim gunluk yasamimda olan seyler yani yaparken zor gelmiyor ya da usenmiyorum ama kimisi gercekten hiç yapamiyor, elini bile yikamiyor siz ne dusunuyorsunuz? Sadece bazi zamanlar banyo yapmayi geciktirdigim oluyor oda cok nadirdir ve evden cikmadigim zamanlardir. Siz ne düsünuyorsunuz.
Muhtemelen sende OKB var, bende aynıydım (şu sıralar gün içerisinde daha az dikkat etmeye başladım, temas ederken çekincemi dışarıya göstermiyorum) staj sonrası biraz daha rahatladım, hayata atılmak ilgiyi pis işlere vermeye zorlanmak bu durumu acı bir deneyimle birlikte hafifletiyor.
Okul sonrası bu durumun daha da hafifleyeceğini düşünüyorum (temas azaldığından dolayı), en azından bende böyle oldu.
Ellerin muhtemelen çok fazla çatlıyor ve kanıyordur ayrıca bu durum strese de yol açıyor, streste başka şeylere.
İmkanın varsa psikolojik destek almanı öneririm (ben almadım, almam gerekiyordu farkında bile değildim) yavaş yavaş insanlara ve başka şeylere temas edip bunu önemsememeye başlamalısın yoksa hayat senin için çok fazla zorlaşacak.

Muhtemelen sende OKB var, bende aynıydım (şu sıralar gün içerisinde daha az dikkat etmeye başladım, temas ederken çekincemi dışarıya göstermiyorum) staj sonrası biraz daha rahatladım, hayata atılmak ilgiyi pis işlere vermeye zorlanmak bu durumu acı bir deneyimle birlikte hafifletiyor.
Okul sonrası bu durumun daha da hafifleyeceğini düşünüyorum (temas azaldığından dolayı), en azından bende böyle oldu.
Ellerin muhtemelen çok fazla çatlıyor ve kanıyordur ayrıca bu durum strese de yol açıyor, streste başka şeylere.
İmkanın varsa psikolojik destek almanı öneririm (ben almadım, almam gerekiyordu farkında bile değildim) yavaş yavaş insanlara ve başka şeylere temas edip bunu önemsememeye başlamalısın yoksa hayat senin için çok fazla zorlaşacak.

Hocam oyle cok degil ya anlatimim cok agir ablasilmis herhalde. Yani 8 saatlik yerde 2 3 defa yikarim cunku yemek yiyoruz ve orada tak cikar is yap vb. El her turlu yikanmali cunku bir de sacim yagli ondan hemen kirleniyor ve abksiyete tedavisi aldim. Ama bu konuda ben hep boyleydim yani elim temiz durmazsa koku olursa disardabda iyi karsilanmazki ben direkt elim kirlendigi gibi yikiyorum demiyorum.

Ben de özellikle el hijyeni noktasında titizim. Klavye üzerindeki deneyimini kötüleştiriyor insanın :)

Her gün yeni pijama giymen - elini bastırarak 3 kere yıkaman hariç normalsin.
Sokaktaki bir direğe dokununca elini yıkama isteği de normal, dışarıyı pislik götürüyor.

Pijama degistirme durumu cok hizli terlememden dolayi yani ondan dolayi bazen 2 gun ust uste giyerim. Ama sonrasinda pijama kirleniyor yani gercekten kirleniyor o yuzden yapacak bir şey kalmiyor.

Herkese açık alanlarda bir yerlere dokunduğunuzda elinizi yıkama isteği gelmesi gayet normal. İnsanların temizlik algısı çok değişik. Pis olduğu bariz nesnelere dokunmalarına rağmen ellerini yıkamıyorlar. Pis elleriyle toplu taşıma araçlarındaki demirleri tutuyorlar. Sonrasında siz oraları tutuyorsunuz. Şunu düşünüp elini yıkamayan insan muhtemelen temizliğine dikkat etmiyordur ve gittiği yere pislik taşıyordur.

Yatmadan önce dişlerin fırçalanması ağız ve diş sağlığı için iyi. Gün içinde yemek yedikten sonra fırçalamakta da fayda var.

Eve dönüldüğünde ayakların yıkanması gayet normal. Sonuçta ayak uzun süre ayakkabı içinde duruyor. Terleme olabilir ve hem kokuya hem de sağlık sorunlarına yol açabilir.

Eve döndüğünüzde boynunuzu ve özel bölgelerinizi yıkadığınızı söylemişsiniz. Boynunuz açıkta olduğu için yıkadığınızı tahmin ediyorum. Özel bölgelerde de terleme olabileceği için yıkamak mantıksız değil.

Dünkü pijamalarım kirliyse yenisini giyiyorum demişsiniz. Kirlendiğine nasıl karar verdiğinizi bilmediğin için net bir şey söyleyemem. Bariz bir kirlenme söz konusu değilse (örneğin yiyecek içecek dökülmesi) değiştirmek yerine en azından 3-4 gün giymek benim için normal.

Bence mevcut durumunuzda "aşırı titizlik" söz konusu değil. Bu durumu ileriye taşırsanız o zaman biraz aşırıya kaçıyor diyebilirim. Düşüncelerim bunlar.
Hizli terliyorum yani suyu fazla ictigimdenmi bilmiyorum yada fazla tuzlu sekerli yedigimden bilmiyorum yani yorulmasam bile hemen terlerim. Ornegin dovus sabatlariba gidiyordum. Orada herkesten belki daha az yorulurdum ve mola verilse bile ben ayakta ziplar esnerdim. Ama bacagimdan sacima kadar heryerim heryer terlemis olurdu. Yani sanki havuza girip cikmisim gibi kiyafet ustume yapisirdi.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı