BenQ XL2430 vs Asus VG258Q

Ben VG248QE Kullanıyorum bir kere sorun yaşadım.Ondada ekran kartının sürücüsüyle alakalı olduğundan dolayı hareketli çizgiler oluşuyormuş .Geforce Experience ile oda düzeldi.

BenQ XL2430 modelini kullandım. Oyunlardaki performansı cidden çok güzel. Fakat film izlerken sunduğu vasat performanstan dolayı iade sürecini başlattım . Zamanında VA ve IPS panel monitörler kullandım. Hatta şuan AOC G2260VWQ6 modelini yedek monitör olarak kullanıyorum. Monitörde TN panel mevcut. Fakat AOC gerçekten güzel TN panel kullanmış. Renk konusunda cidden gözü doyuruyor. Film ve video izlerken piksel piksel durum görmedim. Bu durum TN panellerin hepsinde görülmüyor. Ama oyun için kesinlik TN panel tavsiye ederim. VA panel oyunlardaki tepkime süresi olsun gölgelenme olsun kötü bir deneyim katıyor. Belkide benim gözlerim iyi olduğu için gözüme takılıyor. Normal bi oyunun gözüne takılmayabilir. Fakat zaten oyunlarda iyi bir noktaya gelmek kendimizi geliştirmek için ekipmanlara yüksek ücretler ödüyoruz. En azından çoğunluk bu yöndedir. BenQ XL2430 oyun performansı güzeldir. Genelde turnuvalarda kullanılan modeldir. Sadece oyun ağırlıklı düşünüyorsanız tavsiye ederim. Asus VG258Q modelini kullanmadım. Fakat renk konusunda daha iyi sonuç vereceğini düşünüyorum. BenQ monitörlerde renk canlılık konusunda hep geride kalıyor. Size BenQ XL2430 monitörde video izlerken ekranda piksel piksel olumsuz derecede oluşan resimleri ekliyeyim. Fakat dediğim gibi bu sorun TN panellerin hepsinde olmuyor. Asus modelinde olmayabilir. Araştırmanızı tavsiye ederim.
Monitör ayarların da bu sorun çözümü ile ile ilgili bir değişiklik yaptın mı ? Genelde bu gibi sorunlar ekran ayarlarında uygunsuz seçenekleri seçtiğin ayarlardan kaynaklanıyor, bende eski tip bir monitör var ve buradaki bir kaç ayarı değiştirerek daha net keskin görüntü elde ettim ViewSonic marka monitörün RGB ayarlarını ve Constrat ayarını değiştirerek bu sorunu birazcık göze batmasını engelledim. Tabiki de benim anlattığım konuda ele aldığım çözüm eski bir tip led paneli olan bir monitör bu yüzden ortaya attığım varsayım gerçekleşme olasılığı düşük bir durum.

Monitör ayarların da bu sorun çözümü ile ile ilgili bir değişiklik yaptın mı ? Genelde bu gibi sorunlar ekran ayarlarında uygunsuz seçenekleri seçtiğin ayarlardan kaynaklanıyor, bende eski tip bir monitör var ve buradaki bir kaç ayarı değiştirerek daha net keskin görüntü elde ettim ViewSonic marka monitörün RGB ayarlarını ve Constrat ayarını değiştirerek bu sorunu birazcık göze batmasını engelledim. Tabiki de benim anlattığım konuda ele aldığım çözüm eski bir tip led paneli olan bir monitör bu yüzden ortaya attığım varsayım gerçekleşme olasılığı düşük bir durum.
O kadar çok şey denedim ki anlatamam. BenQ renk gama oranı cidden çok vasat durumda desem abartmış olmam. Bir çok ayar denedim. Ne denediysem bu sefer karanlık sahnelerdeki detayda sıkıntı oldu. Detayı açsam renkler birbirine girdi. Monitör ne yaptıysam 200 TL'lik monitör gibi fimde kalite alamadım. TN panel soluk renk olayı tamamen BenQ markasından olduğunu bile düşünüyorum. AOC markası TN panel kullanıyor. Fakat renkler arasında cidden çok fark var. BenQ sırf oyunlarda karanlık sahneleri daha açık renk gösterecek diye göz zevkini bozmuş. VA ve IPS panel monitörde kullandım. Film izleme konusunda monitöleri yan yana koyarak kıyaslama yaptım. Cidden aralarında çok fark yok. TN panel kullanan monitör BenQ markası ile arada uçurum farkı olabilir. Fakat AOC G2590VXQ serisindeki TN panel renk kalitesi çok farklı noktada kalıyor. Sonuçta en iyi film zevkini VA panel monitörden aldım. Fakat TN panelin o kadar kötü olmadığını bu farkın sadece sahneden sahneye anladığımı belirtmek isterim. TN panelin avantajı bildiğimiz gibi oyunlardaki hızlı tepkime süresi daha düşük gölgelendirme yapmasıdır. IPS panele gelince gece film izlemek IPS glow yüzünden film zevkini düşürüyor. Sırf bu sebepten hoşuma gitmiyor. Bu sorun çoğu IPS monitörlerde var. Hem oyun hem video izlemek için VA panel monitör öneririm. Fakat kullanacak kişinin benim gibi oyunda gözleri hassas ise kaliteli TN panel monitör öneririm. VA panel oyun konusunda malesef benim gözümde gölgelenme yapıyor. Benim gözüme çok takılıyor. Oyun performansımı biraz etkiliyor. Fakat bu durumu normal bir oyuncu anlamayabilir.

BenQ için başka konularda da renk kalitesi çok kötü deniliyordu. Eğer sadece çevrimiçi rekabetçi oyunlar oynayacaksanız TN panel almanızda bir sakınca yok. Ama çevrimiçi oyunlar dışında tek kişilik oyunlar da oynayıp film dizi filan da izliyorsanız 144Hz VA panel öneririm. Gerçi film için TV kullanıyorum demişsiniz. Diğer konuda da önermiştim burda da söylüyorum, TN panelli monitör istiyorsanız ViewSonic XG2401 veya AOC G2460PF almanızı tavsiye ederim.

O kadar çok şey denedim ki anlatamam. BenQ renk gama oranı cidden çok vasat durumda desem abartmış olmam. Bir çok ayar denedim. Ne denediysem bu sefer karanlık sahnelerdeki detayda sıkıntı oldu. Detayı açsam renkler birbirine girdi. Monitör ne yaptıysam 200 TL'lik monitör gibi fimde kalite alamadım. TN panel soluk renk olayı tamamen BenQ markasından olduğunu bile düşünüyorum. AOC markası TN panel kullanıyor. Fakat renkler arasında cidden çok fark var. BenQ sırf oyunlarda karanlık sahneleri daha açık renk gösterecek diye göz zevkini bozmuş. VA ve IPS panel monitörde kullandım. Film izleme konusunda monitöleri yan yana koyarak kıyaslama yaptım. Cidden aralarında çok fark yok. TN panel kullanan monitör BenQ markası ile arada uçurum farkı olabilir. Fakat AOC G2590VXQ serisindeki TN panel renk kalitesi çok farklı noktada kalıyor. Sonuçta en iyi film zevkini VA panel monitörden aldım. Fakat TN panelin o kadar kötü olmadığını bu farkın sadece sahneden sahneye anladığımı belirtmek isterim. TN panelin avantajı bildiğimiz gibi oyunlardaki hızlı tepkime süresi daha düşük gölgelendirme yapmasıdır. IPS panele gelince gece film izlemek IPS glow yüzünden film zevkini düşürüyor. Sırf bu sebepten hoşuma gitmiyor. Bu sorun çoğu IPS monitörlerde var. Hem oyun hem video izlemek için VA panel monitör öneririm. Fakat kullanacak kişinin benim gibi oyunda gözleri hassas ise kaliteli TN panel monitör öneririm. VA panel oyun konusunda malesef benim gözümde gölgelenme yapıyor. Benim gözüme çok takılıyor. Oyun performansımı biraz etkiliyor. Fakat bu durumu normal bir oyuncu anlamayabilir.
Haklısın, BenQ monitörlerini açıkcası seviyorum bu gibi sorunlar bizim gibi oyunda renk ve canlılık kalitesine önem veren insanların birazcık üzüyor hele harcanan para 1 2 bin civarı ise monitör çok amaçlı kullanmayı seviyoruz demektir bir TV,PS4 için ayrı bir monitör yerine çıkışlarını bağlamak şartı ile ekran olarak kullanma veya 2.ekran veya anaekran olarak sorun yaşamana üzüldüm BenQ desteğe yazıp belkide bunun için en iyi ayarları isteyebilirsin, büyük ihtimal yardımcı olabilirler uluslararası markalar bu gibi konulara çok önem veriyor ve kullanıcı dönüşlerine çok önem veriyorlar

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı