Bilgisayar açılırken güç kesilip tekrar başlatılıyor

Harun TOKCE

Hectopat
Daha fazla  
Herkese selam arkadaşlar. Öncelikle sistemim şu parçalardan oluşmakta:
  • İşlemc,: AMD Ryzen 7 1800X (Soğutucu Akasa Nero 3 AK-CC4013EP01)
  • Anakart: Asus ROG CROSSHAIR VI HERO Amd X370 3200+MHz DDR4 Soket AM4
  • RAM: Kingston HyperX Fury Black 16GB(2x8GB) 2666MHz DDR4 Ram
  • Ekran Kartı: Powercolor HD7870 PCS+ MYST GDDR5 2GB 256Bit AMD Radeon DX11.1
  • PSU: Seasonic Platinum Serisi 860Watt 80+ Plus Platinum Sertifikalı Modüler Güç Kaynağı
  • Hard Disk: 120 GB Kingston SSD + Diğer Sabit Diskler
  • Kasa: Corsair 500r
  • Klavye Seti: Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution
  • Ekran: AOC 27" 2757 model
  • İşletim Sistemi: Windows 10 64 Bit
Ayrıca bilgisayarda 14 ve 12 cm boyutlarında fanlar mevcut olup bu fanlar Akasa Flexa P5 5 çıkışlı, Özel Kılıflı PWM Çoklayıcı Kablo aracılığıyla bağlıdır. Sistemde Samsung marka DVD yazıcı da takılı.

Gelelim soruma ya da sorunuma:

Bilgisayarıma gücü verdiğim ilk anda sistemde fanlar dönmeye başlıyor ve anakart öncelikle sistemi kontrol etmeye başlıyor. Önce DRAM ışığı yanıp sönüyor. Sonra CPU ışığı yanıyor ve sistem gücü kesiyor. Sonra otomatik olarak yeniden güç geldikten sonra DRAM, CPU ve Ekran Kartı kontrol edilip bilgisayarın açılışı yapılıyor.

PSU kapatılmadığı sürece bu işlem sadece ilk açılışta oluyor. Yeniden başlatma işleminde bu olay tekrarlanmıyor.

Bu bir sorun mudur sorunsa eğer kaynağı ne olabilir?

Not: Sorunsuz çalışan 2. bir ekran kartı ile de deneme yaptım. Sonuç değişmedi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun RAM veya İşlemci frekanslarından. Ryzen'im olduğu için biliyorum. Misal: 2666 veya 2933MHz ile RAM yapıp yeniden başlatıyorum - sorun yok - gücü çekip tamamen gittikten sonra tekrar taktığımda 2-3 kez güç kesilip boot olmuyor, sonrasında 2933 ile oluyor. Bunun sebebi RAM frekansı - aynı şey işlemcide de geçerli. Eğer işlemci veya RAM frekansıyla herhangi bir oynama yaptıysanız BIOS Default ayarlarına getirmenizi tavsiye ederim. Boot olamadığı için öyle yapıyor. RAM DOCP yaptıysanız büyük ihtimal ondandır. BIOS ekranınızı / değiştirdiğiniz bilgileri paylaşırsanız süper olur.

Bilgisayarı kurduktan sonra, bilgisayar yeni işlemci ve/veya parçalardan dolayı ayar istediği için, sadece bios ayarlarında ayarları default hale getirdim ve kaydedip çıktım. O an için herhangi bir ayar yapmadım.

Sonrasında ise sadece rgb ledlerini kapatmıştım. Bios ayarlarını tekrar default hale getirdim ve rgb ledler yeniden açıldı; ama sorun devam etmekteydi.

Bios ekranını eve geçince buraya eklerim. Biosta özellikle eklemem gereken kısım var mı yoksa tüm ekranları mı eklemeliyim?

Bilgisayarı kurduktan sonra, bilgisayar yeni işlemci ve/veya parçalardan dolayı ayar istediği için, sadece bios ayarlarında ayarları default hale getirdim ve kaydedip çıktım. O an için herhangi bir ayar yapmadım.

Sonrasında ise sadece rgb ledlerini kapatmıştım. Bios ayarlarını tekrar default hale getirdim ve rgb ledler yeniden açıldı; ama sorun devam etmekteydi.

Bios ekranını eve geçince buraya eklerim. Biosta özellikle eklemem gereken kısım var mı yoksa tüm ekranları mı eklemeliyim?
BIOS default'lama genelde F9 ile olur Default ayarlarındaysa atmanıza gerek kalmadı. Agesa 1.0.0.6 yaptığınızdan emin misiniz / özellikle Gaming 3 mü yoksa Gaming modeli mi onu da tam öğrenebilirsem süper olacak. Gaming ise Agesa 1.0.0.6 kendi sitesinde yok ama Gaming 3'ün var. Şuan Agesa 1.0.0.6 olmadan stabil boot olmaz sisteminiz. RAM kısmını atabilirseniz iyi olur RAM Frequency / Voltage kısımları yani.

Merhabalar, sormak istediğim soru şu;
Ryzen 7 1800X gibi güçlü bir işlemciye neden o ekran kartı?
Bu işlemci GTX 1080 Tİ gibi ekran kartları içindir.
Benim tahminim ekran kartı çok güçsüz kalıyor işlemciye.
Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Eski anakartım (LGA 775 serisiydi) tahminimce psu kaynaklı sorun sonucu çalışmaz hale geldiği için ve anakart değişimi ram+işlemciyi de değiştirmemi gerektirdiği için öncelikle bu parçaları değiştirdim ve soruna sebep olan güç kaynağını da.

Ekran kartım ise çalışıyordu hala da çalışıyor. Şuan zaten piyasada ekran kartı sıkıntısı da var. Bu sebeplerle ekran kartını ilerleyen dönemlerde değiştireceğim. Şuan için RX 580 düşünüyorum; ama kesin karar vermedim.

ROG Crosshair VI overclocking thread

Konuda overclock'a inersen BIOS 1403 (AGESA 1.0.0.6) görürsün, onu indir, yükle. 4000MHz'e kadar destekliyor, DOCP ile 2666 MHz'de çalıştırabilirsin.

İnceliyorum sayfayı. Yardımların ve ilgin için teşekkür ederim.

BIOS default'lama genelde F9 ile olur Default ayarlarındaysa atmanıza gerek kalmadı. Agesa 1.0.0.6 yaptığınızdan emin misiniz / özellikle Gaming 3 mü yoksa Gaming modeli mi onu da tam öğrenebilirsem süper olacak. Gaming ise Agesa 1.0.0.6 kendi sitesinde yok ama Gaming 3'ün var. Şuan Agesa 1.0.0.6 olmadan stabil boot olmaz sisteminiz. RAM kısmını atabilirseniz iyi olur RAM Frequency / Voltage kısımları yani.

19146120_1298979070199534_7290093731693967069_n.jpg

Bu resim işine yarar sanırım.

Bios için de asusun sitesindeki son sürüme göre güncelleme yaptım. Bendeki bios sürümü 1002 idi şimdi 1201 oldu. Asusun sitesinde olmayan 1.0.0.6 ya güncellemek içinse cesaret edemedim :)

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı