Bilgisayar Alım Gücündeki Azalma

Bilgisayar alım gücünde denmiyor da ona alım gücündeki azalma deniyor. Bu her şeyde var. Buna enflasyon deniyor ve enflasyonu aslında şu şekilde tanımlayabilirim: fiyatlardaki sürekli ve hissedilir artış. Satın alma gücündeki düşüşü en rahat şu şekilde görebilirsiniz yani kendiniz hesaplayarak.
Enflasyon Hesaplayıcısı
Bu enflasyon hesaplayıcı. Yani atıyorum 2007 yılında 1000 TL'lik bir ürün almak acaba şimdi ne kadarmış ve şimdi ne kadar tutuyor. Bu hesapla satın alma gücünün ne kadar düştüğünü de görebilirsiniz.
Bu arada TÜFE'nin açılımı Tüketici Fiyat Endeksi demektir.
Hani şu 2002 yılında maaşımız bu kadardı bakın şimdi bu kadar diyenler genelde enflasyonun ne olduğundan bihaber oluyorlar. Önemli olan ne kadar maaş aldığınız değil o maaşla neler alabildiğiniz oluyor. Maaşa gelen zamlarda enflasyon arttığı için geliyor ki o da zaten onu karşılamıyor.

Ayıp olmasın ama ben lise zamanında kadıköyde exa mıydi ismini hatirlamiyorum 2003 de 1 dolara ram sattigini hatirliyorum 1 dolar 1.5 liraydı ozaman ve döner ayran 1.5 liraydı hesabi siz yapın. Bu dedigim ram 2 el tabiki.ama amaa şimdi bile 2 eller havalarda uçuyor
Çok daha geriye şöyle 2007 gibi gidilse durumun vehametinin sandığımızdan daha fazla olduğu görülür. Şayet bu konu olur da bir gün ilerde hortlatılırsa belki biz görmeyiz o günleri bu konuya o gün bakanlar, bugün şikayet ettiğimiz şeylere gıptayla bakacaklar.

Vallahi kardeş bak az önce bu ayki maaşım ile işlemcime sogutucu aldım gerisini sen düşün. Pc benim için lüks hanımı zar zor ikna ettim. Evde kendime zorla yer yaptım toplu şekilde almama izin vermedi 3 ayda topladım :)
Aylardir takip ediyorum hemen hemen her Technopat kullanicisinin özellik sistem toplamak isteyenlerin basinda olan aci bir durum. Kaygiyla takip etmeye devam ediyorum. :)

Vallahi kardeş bak az önce bu ayki maaşım ile işlemcime sogutucu aldım gerisini sen düşün. Pc benim için lüks hanımı zar zor ikna ettim. Evde kendime zorla yer yaptım toplu şekilde almama izin vermedi 3 ayda topladım :)

Allah sabir versin ben sik sik aliyorum bilgisayar komponentleri hanim bir sey demiyor cok sükür :)

2013 yılında 2000 ₺ ile alabileceğimiz dizüstü bilgisayarlar:

Eki Görüntüle 246036

2013 yılında 2600 ₺ ile alabildiğimiz masaüstü sistemler:

Eki Görüntüle 246038

Günümüzde aynı paralar ile alabildiğimiz bilgisayarlar:

Eki Görüntüle 246037
Eki Görüntüle 246039

4 sene önce öğretmen maaşı 2500 ₺ civarlarında iken, şu an 3500 ₺ civarlarında. Bilgisayar alım gücünde bariz bir azalma yok mu? Nasıl bir ülkede geleceği dizayn edecek cihazlara ulaşmak gittikçe zorlaşır?

Dizüstünde i7'den i5'e düşmüşüz. Geforce x60m serisi ekran kartlarından x40m'e düşmüşüz.
Masaüstünde durum daha vahim. i5'ten Pentium'a, Geforce x70 serisinden x50 serisine...
1500 liraya her oyunu açan MSI CX61'ler vardı. Şimdi 1500 liraya Mario açan dizüstü bilgisayar bulamazsınız. i5 2500k + HD6850 sistemler çok tavsiye edilirdi. Sadece 1500 liraya toplanabiliyordu ve zamanının tüm oyunlarını yüksek ayarda çalıştırıyordu. Şimdi 1500 liralık sisteme i5 alsan ekran kartına para kalmaz.
Bizimde böyle bilgisayar üreten markamız olsa kullanırız ama yok. Mecburen alıyoruz. Dışarıdan geliyor tabi. Kur, vergi derken fiyatı acayip yükseliyor.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı