Bilgisayar Aniden Kapanma Sorunu

UlmoGuys!

Decapat
Herkese merhaba:)
Geçtiğimiz haftalarda yeni bir bilgisayar topladım ve sistem şu şekilde;
Anakart: Asus Sabertooth 990FX R2.0
İşlemci: AMD FX-8350
Ekran Kartı: GTX 770 4GB
RAM: 4*4 GB Corsair 1600 MHz
HDD: 1 TB 7200RPM Seagate
PSU: Dark 600W
Fan: 12cm* 4 ve CPU fan 12 cm

Yaşadığım sorun ise sistemin aniden kapanması. Bunu bazen oyun oynarken yapıyor, bazen hiç yapmıyor. HDD çalışırken ara ara katur kutur sesler geliyor, acaba bu mu neden oluyor? Veya bu sisteme 600W mı yetmiyor? Tam olarak neden oluyor anlamadım gitti. RAM'ler bu arada 1333 MHz'de çalışıyor:(
Oyun oynarken (Apex Legends) ekran kartı en fazla 80 derece olmuş. Bu gayet normal işlemci sıcaklığı da genel olarak 55-60 arası. Yani ısınma sorunu yok gibi geldi bana.
Sizce bu sistem neden aniden kapanıyor? Artı olarak belirtmemde yarar var mı bilmiyorum ama PC kapanınca anakartın üzerindeki güç ışığı yanmaya devam ediyor ama PSU şalterini kapayıp açmadan PC açılmıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hdd şase yapmadıkça kasayı tamamen bloke edeceğini sanmıyorum tamamen bozulmuş olsa kasa boot uyarısı verir ara sıra arıza yapar durur yada yanlış sinyal gönderirse kasa donar veya mavi ekran verip yeniden başlatmayı dener sizin sorununuz daha çok elektriksel gibi görünüyor psu watt oranı ne kadar fazla olursa olsun içinde bulunan komut rölelerinden birisi bozuksa zamanlı zamansız açıp kapatabilir devreyi sadece psu değil fanlar veya led varsa onlar da sorunlu olabilir...

Mekanik hdd sesi bende de oluyor ara sıra şimdiye kadar 100 den fazla hdd kullanmışımdır hepsi aynı çıktı maalesef.

Hdd şase yapmadıkça kasayı tamamen bloke edeceğini sanmıyorum tamamen bozulmuş olsa kasa boot uyarısı verir ara sıra arıza yapar durur yada yanlış sinyal gönderirse kasa donar veya mavi ekran verip yeniden başlatmayı dener sizin sorununuz daha çok elektriksel gibi görünüyor psu watt oranı ne kadar fazla olursa olsun içinde bulunan komut rölelerinden birisi bozuksa zamanlı zamansız açıp kapatabilir devreyi sadece psu değil fanlar veya led varsa onlar da sorunlu olabilir...

Mekanik hdd sesi bende de oluyor ara sıra şimdiye kadar 100 den fazla hdd kullanmışımdır hepsi aynı çıktı maalesef.

Akşam Ram'leri test edeceğim. Anakart üzerinde 4 tane ram slotunda 3 tane ram takılı ve bilgisayar kapandığında ramlerin ısındığını fark ettim. Test sonuncunda sorun düzelirse yazacağım. Aynı zamanda kasa içinde 4 tane fan ve bir tane CPU soğutucu var. Kasanın dahilinde bulunan 4 adet fanda led kırmızı şeritler var ve bu fanların iki tanesinin gücünü PSU'dan alıyorum. PSU'daki güç bağlantılarını anakart üzerine yapıp öyle deneyeceğim ek olarak. Sonuçları dediğim gibi yazacağım. :)
Merhabalar,
Ram testlerine geçmeden önce dediğim gibi kasanın önünde bulunan 3 adet fanı PSU yerine anakarta monte ettim. Daha sonra sistemde 10 dakika boyunda AIDA64 testi yaptım. Full stress altında kapanmadı. Test sonuçları ise şöyle;
(Not: Ekran kartı sıcaklığına HWMonitör ile baktım max 52 olmuştu.)
Şu an sanırım sorun çözüldü, yeniden olursa artık Ram'leri test etmeye başlayacağım ve yine sonucu yazarım. :)

Dosya Ekleri

• aida64-test.png
    aida64-test.png
    26,9 KB · Görüntüleme: 102
  • ekran-kartli-test.png
    ekran-kartli-test.png
    30,5 KB · Görüntüleme: 103
Son düzenleme:
Akşam Ram'leri test edeceğim. Anakart üzerinde 4 tane ram slotunda 3 tane ram takılı ve bilgisayar kapandığında ramlerin ısındığını fark ettim. Test sonuncunda sorun düzelirse yazacağım. Aynı zamanda kasa içinde 4 tane fan ve bir tane CPU soğutucu var. Kasanın dahilinde bulunan 4 adet fanda led kırmızı şeritler var ve bu fanların iki tanesinin gücünü PSU'dan alıyorum. PSU'daki güç bağlantılarını anakart üzerine yapıp öyle deneyeceğim ek olarak. Sonuçları dediğim gibi yazacağım. :)
Merhabalar,
Ram testlerine geçmeden önce dediğim gibi kasanın önünde bulunan 3 adet fanı PSU yerine anakarta monte ettim. Daha sonra sistemde 10 dakika boyunda AIDA64 testi yaptım. Full stress altında kapanmadı. Test sonuçları ise şöyle;
(Not: Ekran kartı sıcaklığına HWMonitör ile baktım max 52 olmuştu.)
Şu an sanırım sorun çözüldü, yeniden olursa artık Ram'leri test etmeye başlayacağım ve yine sonucu yazarım. :)

Değerler normal görünüyor (gözümden kaçan ayrıntı yoksa tabiki) kapanma sorunu ortadan kalktığından emin olduğunuzda anakart a taktığınız fanları tek tek psu ya geçirerek hangisinin bloke ettiğini bulabilirsiniz.

Merhabalar tekrardan. Sorun ne ramlerde ne de güç kaynağındaymış. Çok ilginç bir şekilde regeditten GraphicsDrivers'ın içine TdrDelay ekleyerek değerini 0.8 yaptım ve kapanma sorunum düzeldi. :)

Herkese merhaba:)
Geçtiğimiz haftalarda yeni bir bilgisayar topladım ve sistem şu şekilde;
Anakart: Asus Sabertooth 990FX R2.0
İşlemci: AMD FX-8350
Ekran Kartı: GTX 770 4GB
RAM: 4*4 GB Corsair 1600 MHz
HDD: 1 TB 7200RPM Seagate
PSU: Dark 600W
Fan: 12cm* 4 ve CPU fan 12 cm

Yaşadığım sorun ise sistemin aniden kapanması. Bunu bazen oyun oynarken yapıyor, bazen hiç yapmıyor. HDD çalışırken ara ara katur kutur sesler geliyor, acaba bu mu neden oluyor? Veya bu sisteme 600W mı yetmiyor? Tam olarak neden oluyor anlamadım gitti. RAM'ler bu arada 1333 MHz'de çalışıyor:(
Oyun oynarken (Apex Legends) ekran kartı en fazla 80 derece olmuş. Bu gayet normal işlemci sıcaklığı da genel olarak 55-60 arası. Yani ısınma sorunu yok gibi geldi bana.
Sizce bu sistem neden aniden kapanıyor? Artı olarak belirtmemde yarar var mı bilmiyorum ama PC kapanınca anakartın üzerindeki güç ışığı yanmaya devam ediyor ama PSU şalterini kapayıp açmadan PC açılmıyor.
Darboğaz (Bottleneck) yaşıyorsunuz. Sisteminizdeki RAM lerin Hızını Anakartın hızıyla karşılaştırın. HDD nin ömrü bitmiş görünüyor farklı bir HDD ile test edin .Asıl sorun PSU da değiştirin imkanınız varsa.
1) Aynı marka aynı model farklı seri numaralı RAM ler bile darboğaza sebep olabiliyor.
2) PSU yeterli güç veremiyor olabilir ya da bozuk bir bileşen (HDD) gereğinden fazla voltaj çekip diğer bileşenlerin düşük voltajda çalışmasına neden oluyor olabilir.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı