Bilgisayar boştayken mavi ekran hatası

nikky

Picopat
Katılım
4 Temmuz 2020
Mesajlar
64
Merhaba. Bir arkadaşım bilgisayarını kısa bir zaman önce yeniledi. B450M S2H ile R5 3600 ekledik. Parçaları eklediğimiz günden beri bilgisayar oyun açıkken değil de, masaüstünde gezerken, Chrome'de veya diğer internet tarayıcılarında vs. gezerken mavi ekran veriyor. Arkadaşım mavi ekranı oyunda almadığını, oyunda değilken aldığını söylüyor. Bunlar da minidump dosyaları. Şimdiden teşekkürler.
Bilgisayarın sahibi:

Parça değişimi olmadan önce bir problemim yoktu. Parçaları değiştirdikten sonra SSD'ye yeni Windows kurulumu yaptım. Windows'u kurduktan sonra masaüstünde ya da tarayıcıda gezerken mavi ekran almaya başladım. Problemim birkaç gün devam etti ve bilgisayarcıya götürmeye karar verdim. Bilgisayarcı da sorunun büyük ihtimal kurduğum Windows'dan olduğunu söyledi ve tekrar Windows kurup bana geri verdi fakat problem aynı şekilde devam etti. RAM slotlarımı tek tek denedim, iki RAM'i de ayrı ayrı kullandım fakat mavi ekran sorunu devam etti. Garip olan şey ise, problemin oyun oynarken olmaması. Yani herhangi bir oyun oynarken mavi ekran almıyorum fakat bir oyunu kapatıp masaüstünde beklediğim sürece mavi ekran alıyorum. Çok garip bir problem fakat çözümünü bulamadığım için çıldırmak üzereyim.

Ek olarak bir önceki gün bilgisayar masaüstündeyken uyuyakaldım, defalarca mavi ekran verip kapanmış. Uyanıp bilgisayarı açtığımda Reboot and select proper Boot device sorunu aldım. Boot menuden SSD'yi seçmeye çalıştım ama kısa bir süre SSD'yi göremedim. Birkaç saat sonra tekrar denediğimde Boot'dan SSD'yi gördüm ve seçtim, daha sonra bilgisayarım açıldı.

Minidump:

 
Önerilerin neredeyse hepsini uyguladık. Üstüne yeni RAM satın aldık fakat sorun hala devam ediyor.
*XMP'i defaulta aldık.
*BIOS'u F51 sürümüne güncelledik.
*Memtest86 testinde hiç hata bulunmadı.
*sfc /Scannow uyguladık.
*DDU ile ekran kartı sürücüsünü kaldırıp sıfırdan kurduk.

Hiçbiri problemi çözmedi, hala devam ediyor. Herhangi bir oyun açık değilken mavi ekran alıyoruz. Son minidump dosyalarını da paylaşıyorum.

minidump.rar
 
1610618447475.png


1610618459140.png


1610618434807.png


1610618469443.png


1610618667859.png


1610618674702.png
 
Herkes otomatiğe bağlamış sanırım, direkt RAM'den şüpheleniyor ki bu sorunun kaynağı %90 RAM oluyormuş. Vatan Bilgisayar da bir çözüm bulamadı maalesef. RAM değişikliği yaptığımı belirttim. Üstüne üstlük ekran kartı on boardken de aynı hatayı verdi. HDD'yi çıkarttık denedik, 2133 mhz ramleri hem tek tek hem çift denedik, 3200 mhz ram aldık, hiçbiri çözüm olmadı. Bir tek SSD olmadan deneme fırsatımız olmadı. Eğer sorun SSD ise sorun değil, yenisini almaya dünden hazırım fakat sorunun SSD'den olduğunu da düşünmüyoruz. Son çare bir kez daha Windows kurmayı deneyeceğiz. Aynı problemi yaşayan biriyle karşılaştım mağazada. Bu problemi güç ayarlarından işlemci hızını %90'a çekerek çözdüğünü söyledi fakat tam olarak anlayamadım. Önerilere açığız.
 
İşlemci Core performans Boost kapatıp denediniz mi? Bir de öyle deneyin. Ben de 3600 kullanıcısıyım Core performans Boost ve DOCP beraber açıkken bazen mavi ekran alıyorum. Core performans Boost'u kapatıp deneyin.
 
Büyük ihtimal bu öneri sorunu çözdü. Şu an hala deneme aşamasındayım. Birkaç gün sonra net sonucu belirtirim. Bu sorunu yaşayan çok insan varmış, onlara da yardım etmiş oluruz.
Düzenliyorum. Dün akşamdan bu yana almamıştım fakat bu mesajı yazdıktan sonra aldım. Çözüm aramaya devam ediyorum.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı