Bilgisayar fanları ile vantilatör yapmak

Selam, elimde kenarda duran çekmece dibi fanlar mevcut. Kalitelisi de var kalitesizi de var. Bilgisayar donanımından anlarım aslında ama elektrik bilgim çürümüş. Ben bu 12v DC fanları, bu kavurucu sıcaklar nedeniyle hobi projesi yaparak değerlendirmek istiyorum. Bunları nasıl vantilatöre çevirim? Tek tek yapmayı düşünüyorum becerebilirsem tabii, gerisi hayal gücü. İnternetten Molex to USB çevirici baktım, sanırım TR içi yok, AliExpress'te 165TL'ye geliyor 50 liralık şey. Açıkçası becerebilecegimi düşünüyorum ama nasıl yola cikayim? Sadece Freezer 33 fanı olan bionic F120 faninin kablosuna zarar vermek istemiyorum diğerleri umurumda değil keser biçer bağlarım:)
Elimde 4 fan, 1 fan çoklayıcı var. Molex güç girişli + 4 pin girişli isteğe göre (hatırladığım kadarıyla öyle).

Eki Görüntüle 1879487

Eki Görüntüle 1879488
Fan fiyatları artışta açıkcası fanları ziyan etme bence. Ömürlerini vs boşuna tüketme. Harcayacağın paraya biraz daha ekle ve masaüstü vantilatör al. Fan fiyatları uçmuş durumda 🤣

Dandik 12V adaptörü deneme uğruna kestim, elimde ufak molex 3pin fan kablosu vardı, molex kablosunu kestim , adaptör kablosuna bağladım , molexi fan çoklayıcıma taktım, oldu ama bence tam güç veremiyor. Yani Bionic F120 ne kadar hava üfleyebiliyor biliyorum. Daha güçlü bir 12V adaptör ve kaliteli molexi köprü bağlayıp fan çoklayıcıma takıp deneyeceğim teşekkürler.

Eki Görüntüle 1879522

Bu arada, bugün 300 liraya şarjlı el fanı aldım, bulabildiğim en f/P üründü, standart ayaklı vantilatör den daha fazla ferahlık sağlıyor bana. Elim kadar ve taşınabilir şarjlı, sesi 10 kat falan daha azdır. Yani bence basınçlı ve doğrusal hava verebilen fanlar, vantilatörden daha mantıklı. O yüzden bu fanları taşınabilir bir ufak vantilatore çevirmeye çalıştım. Bahsettiğim alet şu;

Eki Görüntüle 1879523

Bionic F120 fanımı; 18650 pillerin ile olabildiğince ufak bir küp tasarıma montajlayıp taşınabilir hale getirirsem, normal bir ayaklı vantilatörden çok daha sessiz ve kişi odaklı çalıştığında çok daha ferahlatıcı olduğunu düşünüyorum.
Ürünün ismi tam olarak nedir? Beyaz kablosuz olan

Ürünün ismi tam olarak nedir? Beyaz kablosuz olan
Zibo mini vantilatör
Fan fiyatları artışta açıkcası fanları ziyan etme bence. Ömürlerini vs boşuna tüketme. Harcayacağın paraya biraz daha ekle ve masaüstü vantilatör al. Fan fiyatları uçmuş durumda 🤣
O da var, çok sesli çalışıyorlar ve sese göre performanslarını beğenmiyorum. Kasamdaki fanlar ölümsüz sayılır, zaten lazım değiller. Sadece Bionic F120'i bile güzel bir modifiye edip taşınabilir hale getirirsem memnun kalırım. Dün adaptörle denedim oldu zaten önceki mesajımda açıkladım.
Bunlar fırçasız motor, öylece güce bağlayamazsınız. Ama işin güzel yanı, vantilatör zaten fırçasız motor ile yapılır.

Youtube'da birkaç transistör ile ESC yapan videolar var. Hız ayarı bile yapılabiliyor.
Dün 12V adaptöre çoklayıcı baglayip fanlara güç verebildim.Onceki mesajımda açıkladım. Gece yordu bıraktım araştırmayı, yavaş yavaş birkaç güne çözüp halledicem.

Yani diğer kargom da geldi, geçmişte daha kalitelisini kullanmıştım, 4 yıl sonunda bozulmuştu, yıllardır da almamıştım bu tarz şeyler. İnanın, küçük ve şarjlı olan soldaki beyaz, sağdaki klasik metal masaüstü mini fandan daha az ses ile daha fazla hava veriyor. Soldaki şarjlı beyazın 3 güç modu var, en düşük güçte bile sağdaki everest metal mini fandan daha basınçlı ve hissebilebilir hava üflüyor. Bu yüzden bu eski bilgisayar fanlarımdan bir proje yapmak istedim kendim için. Bloğu bozuk eski freezer 33 soğutucumun fanı, bildiğiniz üzere F120 ve en kaliteli fanlardan. Zaten güncel sistemimde de P120'li Freezer 34 DUO kullanıyorum, aslında ondan fena vantilatör yapılır da kıyamam :) Her neyse, F120 fanım ile tam güç verebileceğim ve voltajını değiştirebileceğim (fan hızı ayar için) bir portatif taşınabilir vantilatör yaparsam, detaylıca yeni bir konuda insanlara fikir vermesi açısından açıklayacağım. Vantilatörler çok pahalı, klima zaten hem kendi pahalı hem çok elektrik yakıyor ve uzun süre çalıştıramıyorum çünkü beni hemen çarpıyor, doğuştan tek böbrekliyim, alakası var mı bilmiyorum. Bu sebeple fantazi olarak değil yani ihtiyacım olduğu ve piyasada düşündüğüm ürünlerin kalitesiz veya gereksiz aşırı pahalı olmasından dolayı böyle bir şeye kalkıştım. Bionic F120 fanın tam güçte verdiği hava, standart bir Kumtel Vantilatör'den çok daha basınçlı ve hissedilebilir oluyor ve sesi 10 kat falan daha az oluyor. Yine aynı şekilde masamda duran fanlardan daha güçlü ve daha sessiz ve etki çapı da yine daha yüksek. Kısaca durumu bu şekilde tekrar açıklamak istedim.

Son düzenleme:
Zibo mini vantilatör.

O da var, çok sesli çalışıyorlar ve sese göre performanslarını beğenmiyorum. Kasamdaki fanlar ölümsüz sayılır, zaten lazım değiller. Sadece bionic F120'i bile güzel bir modifiye edip taşınabilir hale getirirsem memnun kalırım. Dün adaptörle denedim oldu zaten önceki mesajımda açıkladım.

Dün 12v adaptöre çoklayıcı baglayip fanlara güç verebildim. Onceki mesajımda açıkladım. Gece yordu bıraktım araştırmayı, yavaş yavaş birkaç güne çözüp halledeceğim.

Yani diğer kargom da geldi, geçmişte daha kalitelisini kullanmıştım, 4 yıl sonunda bozulmuştu, yıllardır da almamıştım bu tarz şeyler. İnanın, küçük ve şarjlı olan soldaki beyaz, sağdaki klasik metal masaüstü mini fandan daha az ses ile daha fazla hava veriyor. Soldaki şarjlı beyazın 3 güç modu var, en düşük güçte bile sağdaki Everest metal mini fandan daha basınçlı ve hissebilebilir hava üflüyor. Bu yüzden bu eski bilgisayar fanlarımdan bir proje yapmak istedim kendim için. Bloğu bozuk eski Freezer 33 soğutucumun fanı, bildiğiniz üzere F120 ve en kaliteli fanlardan. Zaten güncel sistemimde de P120'li Freezer 34 Duo kullanıyorum, aslında ondan fena vantilatör yapılır da kıyamam :) her neyse, F120 fanım ile tam güç verebileceğim ve voltajını değiştirebileceğim (fan hızı ayar için) bir portatif taşınabilir vantilatör yaparsam, detaylıca yeni bir konuda insanlara fikir vermesi açısından açıklayacağım. Vantilatörler çok pahalı, klima zaten hem kendi pahalı hem çok elektrik yakıyor ve uzun süre çalıştıramıyorum çünkü beni hemen çarpıyor, doğuştan tek böbrekliyim, alakası var mı bilmiyorum. Bu sebeple fantezi olarak değil yani ihtiyacım olduğu ve piyasada düşündüğüm ürünlerin kalitesiz veya gereksiz aşırı pahalı olmasından dolayı böyle bir şeye kalkıştım. Bionic F120 fanın tam güçte verdiği hava, standart bir kumtel vantilatör'den çok daha basınçlı ve hissedilebilir oluyor ve sesi 10 kat falan daha az oluyor. Yine aynı şekilde masamda duran fanlardan daha güçlü ve daha sessiz ve etki çapı da yine daha yüksek. Kısaca durumu bu şekilde tekrar açıklamak istedim.

Hocam gereken parçaları ve nasıl yapılabileceğini anlatabilir misiniz detaylıca.

Ben uzun süredir şu dandik fanlardan kullanıyorum. Mersin sıcağında motor iki ay dayanmıyor, sürekli zımba teliyle fırçasını tamir ediyorum. Daha güçlü bir motor taktım vs.

Sizin projeyi ben de biraz düşündüm, hatta drone motoru ve ESC'si alıp kaliteli güçlü bir alet yapasım var ama zaman bulamadım henüz.

Dosya Ekleri

• IMG_20230728_125719~2.jpg
    IMG_20230728_125719~2.jpg
    142,3 KB · Görüntüleme: 116
  • IMG_20230728_125748~2.jpg
    IMG_20230728_125748~2.jpg
    89,7 KB · Görüntüleme: 106
Hocam gereken parçaları ve nasıl yapılabileceğini anlatabilir misiniz detaylıca.
En amatörce hali ile;

12V 2A adaptör
1 adet kasa fanı (bilgisayar fanı, bende dandik de var kaliteli de var) (fanların desibel ses ve RPM ve hava itiş güçleri ve miktarları çok değişiklik gösterir. Bionic F120 en kaliteli fanlardandır)
Yan keski veya karga burnu
Molex fan kablosu
Molex girişli fan çoklayıcı adaptör

12V priz adaptörünün kablosunu kesip, molex fan kablosunu da kesip, zaten 2 kablo var içlerinde, birbirlerine düğümleme yöntemiyle bağladım amatörce.

Molex girişten güç alan fan çoklayıcıma gücü verdim, herhangi bir 3 pin veya 4 pin kasa fanını takınca direkt çalışıyor.

Şu an sadece olurmuyu denedim ben, zaten asıl amacım boş vakit ve bilgisini bulabirsem; elimde çok fazla 18650 pil var, buharcı olduğum için. Bionic F120 fanımla çalışan, olabildiğince küçük hafif ve taşınabilir bir şarjlı vantilatör sistemi kurmak. 3 tane 18650 pili zaten kontrolcü ile bağlasam 12V çıkış rahat alabiliyorum ama 10 yıl önceki mühendislik bilgilerim erimiş gitmiş :)

Elektrik-Elektronik Müh. bölümünden Makine Müh. bölümüne geçip yıllar önce mezun olmuş birinin bunları yapamaması benim açımdan kendim yani utandım.. :)

Ben uzun süredir şu dandik fanlardan kullanıyorum. Mersin sıcağında motor iki ay dayanmıyor, sürekli zımba teliyle fırçasını tamir ediyorum. Daha güçlü bir motor taktım vs.

Sizin projeyi ben de biraz düşündüm, hatta drone motoru ve ESC'si alıp kaliteli güçlü bir alet yapasım var ama zaman bulamadım henüz.
Ben aslında el becerimi, bulabilirsem gerekli bilgi ile kendi istediğim kaliteli, sessiz ve ortalama 2000 liralara kadar olan tüm vantilatörlerden daha kaliteli basınçlı yani ferahlatıcı hava üfleyebilen, çok daha sessiz ve taşınabilir bir mini vantilatör yapma amacındayım. Çünkü odamda, salonda, her an nerede çalışacağım belli olmuyor. Normal tip ayaklı büyük vantilatörler çok ses yapıyor ve hani ses var görüntü yok, anca hafif hava akışı sağlıyor tüm odada ama o sese katlanmaya değmiyor benim gözümde. Onun yerine masamda karşıma koyum istersem suratıma istersem vücuduma doğru doğrusal gelen ferahlatıcı hava ile 5dk serinleyip kapatıp kenara bile koyarım ve ses çekmem... Aslında mevzum bu yani. Sessiz, basınçlı hava itebilen ve debisi yüksek, taşınabilir küçük bir vantilatör yapmak.

Kasada gelen kullanmadığım fanları, miniusb ucu bozuk USB kablosunun ucunu keserek bağladım birkaç çıtaya bantladım powerbank ile çalıştırıyorum. Özenmeden hızlı şekilde şipşak iş. 2 metreden soğutabiliyor hafif şekilde.

Dosya Ekleri

• IMG_20230725_181750_036.jpg
    IMG_20230725_181750_036.jpg
    106,1 KB · Görüntüleme: 92
Selam, elimde kenarda duran çekmece dibi fanlar mevcut. Kalitelisi de var kalitesizi de var. Bilgisayar donanımından anlarım aslında ama elektrik bilgim çürümüş. Ben bu 12v DC fanları, bu kavurucu sıcaklar nedeniyle hobi projesi yaparak değerlendirmek istiyorum. Bunları nasıl vantilatöre çevirim? Tek tek yapmayı düşünüyorum becerebilirsem tabii, gerisi hayal gücü. İnternetten Molex to USB çevirici baktım, sanırım TR içi yok, AliExpress'te 165TL'ye geliyor 50 liralık şey. Açıkçası becerebilecegimi düşünüyorum ama nasıl yola cikayim? Sadece Freezer 33 fanı olan bionic F120 faninin kablosuna zarar vermek istemiyorum diğerleri umurumda değil keser biçer bağlarım:)
Elimde 4 fan, 1 fan çoklayıcı var. Molex güç girişli + 4 pin girişli isteğe göre (hatırladığım kadarıyla öyle).

Eki Görüntüle 1879487

Eki Görüntüle 1879488
Siz onları bana verin ben de masa vantilatörümü vereyim nasıl fikir?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı