Bilgisayar fanları ile vantilatör yapmak

Ben böyle bişey yaptım

Dosya Ekleri

• IMG20230729081922.jpg
    IMG20230729081922.jpg
    50,1 KB · Görüntüleme: 97
  • IMG20230729081914.jpg
    IMG20230729081914.jpg
    235,5 KB · Görüntüleme: 100
Selam, elimde kenarda duran çekmece dibi fanlar mevcut. Kalitelisi de var kalitesizi de var. Bilgisayar donanımından anlarım aslında ama elektrik bilgim çürümüş. Ben bu 12v DC fanları, bu kavurucu sıcaklar nedeniyle hobi projesi yaparak değerlendirmek istiyorum. Bunları nasıl vantilatöre çevirim? Tek tek yapmayı düşünüyorum becerebilirsem tabii, gerisi hayal gücü. İnternetten Molex to USB çevirici baktım, sanırım TR içi yok, AliExpress'te 165TL'ye geliyor 50 liralık şey. Açıkçası becerebilecegimi düşünüyorum ama nasıl yola cikayim? Sadece Freezer 33 fanı olan bionic F120 faninin kablosuna zarar vermek istemiyorum diğerleri umurumda değil keser biçer bağlarım:)
Elimde 4 fan, 1 fan çoklayıcı var. Molex güç girişli + 4 pin girişli isteğe göre (hatırladığım kadarıyla öyle).

Eki Görüntüle 1879487

Eki Görüntüle 1879488

İş yerinde klima üst katı soğutamıyor benim de üst katta işim olduğu zaman kullandığım şöyle bir şey var iş goruyor yapabilirsin.

Dosya Ekleri

• 20230729_110230.jpg
    20230729_110230.jpg
    173,1 KB · Görüntüleme: 94
İş yerinde klima üst katı soğutamıyor benim de üst katta işim olduğu zaman kullandığım şöyle bir şey var iş goruyor yapabilirsin.
Fanları neye bağladınız? Kendimce basit bir şey yaptım da ben, şimdi görsel ekleyemiyorum, eklerim akşam, biraz kötü oldu tabi ve fan yarı güçte bile dönmüyor. Daha doğrusu fanı söküp, oyuncak DC motoru buldum ona bağladım bir şekilde :) boş fan çerçeveleri ile de taşınabilir bir fan yaptım aslında normal 2 kalem pil ile çalışan. İlk uğraşım elbette boş zamanım olursa ilerde, 100 numara bir şey yapabilirim diye düşünüyorum :)

Fanları neye bağladınız? Kendimce basit bir şey yaptım da ben, şimdi görsel ekleyemiyorum, eklerim akşam, biraz kötü oldu tabii ve fan yarı güçte bile dönmüyor. Daha doğrusu fanı söküp, oyuncak DC motoru buldum ona bağladım bir şekilde :) boş fan çerçeveleri ile de taşınabilir bir fan yaptım aslında normal 2 kalem pil ile çalışan. İlk uğraşım elbette boş zamanım olursa ileride, 100 numara bir şey yapabilirim diye düşünüyorum :)

12v adaptore bagladim fanlari gorselde gorundugu gibide cit cit dugme koydum guzel calisiyorlar.

Biraz saçma ve çok amatörce oldu ama zaten istediğim verimi de alamadım. Balansı kötü olduğundan (bir şekilde oyuncak dc motora fanı bağladım, kulak temizleme çubuğu ve silikon yardımı ile ama balansı bozdu doğal olarak), ses yapmasa da ve bu şekilde bile ufak bir hava itişi ile serinlik sağlasa da yerinden oynuyor yavaş yavaş da olsa, salınım yapıyor hafif yani. Ayrıca fan çok büyük, hiç istediğim gibi ufak bişi olmadı + balans kötü ve çok hızlı dönemediğinden istediğim performansı da vermiyor, elbette karşıma koysam terlemem masabaşında ama monitörün alt kısmını kapatıyor tam ortadan :)

Biraz araştırma ile elimdeki önceki mesajlarda fotosunu attığım minik şarjlı fanımın, pervanesinin sanırım saç kurutma makinesi pervanesini andırdığına karar verdim ve 50 liralık saç kurutma makinesi pervanesini, oyuncak olmayan biraz daha güçlü bir küçük dc motora balansı bozulmayacak şekilde montajlayabilirsem ve bunları elimdeki sayısı sorunsuz kaliteli 18650 pillerimden 3 tanesini 10V civarı voltaj elde etmek için bir araya getirip güzel minimalist bir sistemde montajını da başarabilirsem, tüm masaüstü fanlardan daha sessiz, daha iyi hava itişi sağlayan, daha uzun çalışan, ister kablolu ister taşınabilir bir mini el fanı yapmış olurum. Sanırım gerekenler;

Havya
Kablo
18650 için 3lü paralel kutu veya makaronla da bağlanır havya olduktan sonra (tabi pratik bilgim yok)
50 liralık saç kurutma makinesi pervanesi
Bu pervaneyi monte edebileceğim bir dc motor veya + aparat
Minimalist bir sistem düşünmek, hazır küçük silindirik saklama kutuları oluyor onlar geldi aklıma ilk
18650 piller
Elektrik bilgisi :)

Birgün yapacağım ama zaman ve bilgi edinebilirsem..

1690892168570.png
1690892172862.png
1690892181786.png

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı