Bilgisayar kasa bakımı nasıl olmalı?

Daha fazla  
1 yıldır kasamı temizlemiyorum, daha önce de hiç kasa temizliği yapmadım. Kasa yeni nesil bir kasa. Temizlemişken termal macunu da yenilemem gerekiyor. 1gr kaliteli termal macun ararken Thermal Grizzy Kryonaut 12, 5W termal macununa rastladım. Bu termal macun iyi mi? Sizin önerebileceğiniz daha iyisi var mı?

Bu arada, daha önce hiç kasa temizliği yapmadım demiştim, temizliği nasıl yapmalıyım ve PC'yi bozma ihtimalim var mı? Kendim mi temizleyeyim yoksa bilgisayarcı gibi yerler kasa temizliği yapar mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben de o kadar para verip kasa aldım, bari tam olsun diyerek bir de kompresör aldım. 10-15 güne bir kasayı balkona çıkarıp ekran kartını söküyorum ve hem kasaya hem ekran kartına basıyorum havayı. Kaba tozların hepsi dağılıp gidiyor, elektronik olmayan bazı kısımlarda tozların lekesi kalmış oluyor gene, onları da hafif ıslak mendille siliyorum. Sonra tekrar ekran kartını takıp kasayı geri bağlıyorum.

Aldığım kompresör ise şu:

Tabi fiyatına göre kalitesi iyi veya kötü olabiliyor. Bu benim işimi gördü açıkcası.

@mustafa SEL'im Bal Hocam çok basit bir işlem fakat deneyim gerektiren bir olay. YouTube'da birçok ayrıntılı video var takıldığınız yerde yardım alabilirsiniz, ama ilk sefer olduğu için dikkatli olmakta fayda var donanımlara zarar gelmemesi açısından. Özellikle AMD Ryzen bir işlemci kullanıyorsanız çok sık görülmesede kronik bir soğutucu yapışma sıkıntısı var. Soğutucu işlemciye yapışıyor ve kolay kolay çıkmıyor, birçok kişi bu yüzden işlemcinin pinlerini yamultuluyor. Onun dışında RAM ve ekran kartını sökecekseniz yine bir o kadar dikkatli olmalısınız tekrar montajlarken donanıma zarar veren birçok örneğiyle karşılaştık. Yani ne kadar dışarıdan bakınca kolay olsa da ilk seferde risk oranı yüksek deneyimi olmayan biri için. Şimdi bilgisayarcıya götürsenizde dışarıdan iki hava tutup bir sürü para alacak. Bence çevrenizde bu işlerden anlayan bir yakınınız falan arkadaşınız var ise ondan fiziksel olarak yardım isteyin. O temizlerken sizde az çok deneyimlemiş olursunuz. Yani bunun dışında da eğer işlemcide ısınma probleri yok ise detay temizliğe girmenize gerek yok. Kasayı açıp fön makinesini soğuk havaya ayarlayıp yüzeysel tozu pisliği temizleyin yeterlidir.

Ek olarak belirtmeyi unuttum, termal macunların belirli sabit bir ömrü yoktur. Yani kalitesine ve girdiği yorgunluğa göre değişen bir durumdur. Bazen 1 yılda ömrü tamamlanır, bazen 3 yılda 5 yılda vs.(fazlası olmaz zaten) Dolayısıyla sadece soğutucuyu temizlemek için hava basmak daha makul bir yöntem, yoksa soğutucu söküldüğü zaman macunu yenilemek gerekir, buda her hafta veya her ay veya 2-3 ayda bir zırt pırt yapılacak bir işlem değil.

Termal macunun yenilenmesi gerektiğini en basit şekilde şöyle anlayabilirsiniz:
Günlük kullanımda falan işlemci ısısı artık eskiye nazaran daha yüksekse macunun değiştirilmesi gerekiyor demektir.

İşlemcim intel i5 11. nesil. Son zamanlarda aşırı ısınmaya ve 90 derece üstüne çıkmaya başladı. Kompresörüm yok, elektrik süpürgesiyle temizliği yapsam pc zarar görür mü?

İşlemcim intel i5 11. nesil. Son zamanlarda aşırı ısınmaya ve 90 derece üstüne çıkmaya başladı. Kompresörüm yok, elektrik süpürgesiyle temizliği yapsam pc zarar görür mü?
Zarar görmez ancak çok fayda da etmez. Elektrik süpürgesi üflemeden ziyade çekme işlemi yapıyor ve bizim ihtiyacımız olan kuvette bir çekme gücüne de sahip değil. Dolayısıyla yapacağı tek şey kasanın içindeki yüzeysel olarak biriken kıl tüy bilmem ne vs. onları çeker. Soğutucu arasında, fanlarda vs. biriken tozlara falan gücü yetmez.

Kasa temizliğinde kuvvetli üfleme yapan cihazlar daha çok etkilidir. Tabi sıcak hava üflememeli.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı