Bilgisayar kullanılırken vantilatör yüzünden USB bağlantıları kopuyor

Psu daki giriş kapasitörleri bu dalgalanmayı engellemeli yada psu kendini kapatmalı , genelde monitörler git gel yapar aynı hata yük bağlandığında.

PSU'daki giriş kapasitörleri bu dalgalanmayı engellemeli ya da PSU kendini kapatmalı, genelde monitörler git gel yapar aynı hata yük bağlandığında.

Emı filtresi şebekedeki parazitleri engeller, voltaj dalgalanmasını engellemez hocam. Voltaj dalgalanmasını PSU bir yere kadar tölere eder sonra PWM kontolrcüdeki veya ana IC'deki UVLO koruması devreye girer. Eğer sorun voltaj dalgalanmasıysa voltaj regulatörü alınmalı.

Merhaba,

Yardımınıza ihtiyacım olan bir elektrik problemiyle karşı karşıyayım. Durumu detaylıca anlatmaya çalışacağım.

Odamda iki farklı priz var. Bilgisayarımı, monitörümü ve diğer çevre birimlerimi yatağımın yanındaki prizden uzatma kablosuyla masama bağladım. Diğer priz ise dolabımın yanında ve buraya da vantilatörümü taktım.

Bugün vantilatörümün hızını 3. kademeden 1. kademeye düşürmek için düğmesini çevirdiğim anda, bilgisayarımın ses kartı bağlantısı anlık olarak koptu. Sorunun vantilatörle ilgili olup olmadığını anlamak için bu işlemi tekrar denediğimde ise bu sefer klavyemin bağlantısı kesildi. Bu olaylar üzerine vantilatörü fişten çektim ve başka bir odaya kaldırdım.

Şaşırdığım nokta, bilgisayarımın ve vantilatörün farklı prizlere bağlı olması. Bu iki prizin aynı elektrik devresine bağlı olma ihtimali olabilir mi?

Ayrıca, yaklaşık iki yıl önce de bu odadaki prizlerden birinden aniden bir patlama sesi gelmiş ve sigorta atmıştı. Sonrasında sigortayı kaldırınca priz sorunsuz çalışmaya devam etmişti. Bu eski olayın, şu an yaşadığım problemle bir ilgisi olabilir mi?

En çok merak ettiğim konu ise bilgisayarıma bu anlık elektrik dalgalanmaları nedeniyle bir zarar gelmiş midir? Bu durumu 5-6 kez yaşadığımı fark ettim.

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşların değerli yorumlarını ve tavsiyelerini bekliyorum. Bu sorunu bir an önce çözmem gerekiyor. Şimdiden teşekkürler.

USB'ler 5 v hattından beslendiği için, şebekeden gelen ani dip/spike’lar PSU'nun 12 v ana hattını milisaniyelik sarsabilir. O modelde bağımsız regülasyon olsa da transient response performöansı kötü olacakmış ki, 12 V'taki kısa sarkmalar 5 v DC-DC'nin girişini düşürüp USB aygıtlarında anlık kopma yapıyor. Bana kalırsa sorun, voltaj dalgalanması gibi geldi . İstersen HWiNFO ile kontrol et. Tabii çok çok kısa süreli oluyorsa HWiNFO bunu göstermez ama yine de şansını dene derim. Fanı bağla ve 5V hattının min değerine bak. Eğer çok ciddi oranda düşüyorsa voltaj dalgalanması vardırç. Voltaj regulatörü al.

Bitfenix Bpab 750w veya 850w modeli bu şekilde. Kasanın içinde bu model olması lazım. 2 aşamalı yapmışlar. 1 adet sigorta, 1 adet MOV, 2 adet common chocke bobin, 2 adet X kapasitörü ve 4 adet y kapasitörü kullanılmış. NTC sağdaki mavi şey sanırım fakat tam emin olamadım.

1755999488192.png

Alt kısımdanda anşalılacağı gibi bağımsız regulasyonlu bir model. Kapasitör markaları ChengX çoğunlukla. Alt segment.

1755999602407.png

Kapasitörün kapasitans değeri 750w için düşük. Hold_UP süresinin iyi olacağını sanmıyorum.

Son düzenleme:
Emı filtresi şebekedeki parazitleri engeller, voltaj dalgalanmasını engellemez hocam. Voltaj dalgalanmasını PSU bir yere kadar tölere eder sonra PWM kontolrcüdeki veya ana ıc'deki uvlo koruması devreye girer. Eğer sorun voltaj dalgalanmasıysa voltaj regulatörü alınmalı.

USB'ler 5 v hattından beslendiği için, şebekeden gelen ani dip/spike’lar PSU'nun 12 v ana hattını milisaniyelik sarsabilir. O modelde bağımsız regülasyon olsa da transient response performöansı kötü olacakmış ki, 12 V'taki kısa sarkmalar 5 v DC-DC'nin girişini düşürüp USB aygıtlarında anlık kopma yapıyor. Bana kalırsa sorun, voltaj dalgalanması gibi geldi. İstersen HWiNFO ile kontrol et. Tabii çok çok kısa süreli oluyorsa HWiNFO bunu göstermez ama yine de şansını dene derim. Fanı bağla ve 5V hattınınmin değerine bak. Eğer çok ciddi oranda düşüyorsa voltaj dalgalanması vardırç. Voltaj regulatörü al.

BitFenix bpab 750W veya 850W modeli bu şekilde. Kasanın içinde bu model olması lazım. 2 aşamalı yapmışlar. 1 adet sigorta, 1 adet mov, 2 adet common chocke bobin, 2 adet X kapasitörü ve 4 adet y kapasitörü kullanılmış. Ntc sağdaki mavi şey sanırım fakat tam emin olamadım.

Eki Görüntüle 2561696

Alt kısımdanda anşalılacağı gibi bağımsız regulasyonlu bir model. Kapasitör markaları chengx çoğunlukla. Alt segment.

Eki Görüntüle 2561697

Kapasitörün kapasitans değeri 750W için düşük. Hold_up süresinin iyi olacağını sanmıyorum.

Peki şu ana kadar bilgisayarın parçalarına bu olaydan dolayı bir zarar gelmiş midir? Yaklaşık 5-6 kere oldu bu olay. Bilgisayar parçalarını yazıyorum belki işinize yarar.

MSI RTX 5070 Ti.
32 GB RAM DDR5
MSI Pro X860-P Wi-Fi
BitFenix bpab 850W.

Peki şu ana kadar bilgisayarın parçalarına bu olaydan dolayı bir zarar gelmiş midir? Yaklaşık 5-6 kere oldu bu olay. Bilgisayar parçalarını yazıyorum belki işinize yarar.

MSI RTX 5070 Ti.
32 GB RAM DDR5
MSI Pro X860-P Wi-Fi
BitFenix bpab 850W.
Hayır zarar vereceğini düşünmüyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı