Bilgisayar mühendisliği için hangi üniversite seçilmeli?

Xeon

Megapat
Makaleler
1
Merhaba, YKS sonuçlarının açıklanmasına bir haftadan az kaldı. Benim de sıralamam tahmin ettiğim gibi gelirse hem istediğim okul hem de istediğim bölüme girebilecek sıralama gelmeyecek. Bu yüzden ya iyi bir okulda başka bir bölüm yazacağım ya da puanımın yettiği bir okulda bilgisayar mühendisliği ya da yazılım mühendisliği yazacağım. Sorum şu: Okuduğum bölüm bilgisayar/yazılım mühendisliği olmasa bile ileride iş bulabilir miyim bu alanda? Örneğin 130 bin civarı sıralamalarda İTÜ'de geomatik mühendisliği var, aynı zamanda Kırklareli üniversitesinin yazılım mühendisliği bölümü de o civarda. Ben bu durumda İTÜ'yü seçersem gelecekte iş ararken çok sıkıntı yaşar mıyım? Hangisini yazarsam yazayım bölümü okuduğum süreçte yazılım alanında elimden geldiğince kendimi geliştirmeye çalışacağım ama hem İstanbul'da olması (İstanbul'da yaşıyorum bu yüzden ev/yurt sorunu da olmayacak. Başka bir şehirde okursam kira/yurt fiyatları çok yüksek olduğu için ekstra zorluk olacak) hem de ülke genelinde adı bilinen bir okul olması sebebiyle İTÜ'yü seçmek daha mantıklı geliyor.

Bunun dışında garanti bir yol olmasa da İTÜ'ye girersem ilk yılın sonunda yatay geçiş ile başka bir bölüme geçiş yapabilirim. Tabii bunun için çok yüksek bir ortalamayla bitirmem gerekiyor ilk yılı, bunun için çok çalışmam gerekecek. Matematik ve fizik derslerini lisedeyken çok seviyordum üniversitede nasıl olur bilmiyorum.

Mezuna kalmayı da düşündüm fakat bir sene daha bu süreci yaşamak istemiyorum. En kötü bu sene tercih yapıp ilk sene yatay için çalışıp olmazsa sınava tekrar girmeyi düşünüyorum.

Bilgisayar veya yazılım müh. yazardım ben olsam. Zaten bölümün avantajı da bu her şey senin ellerinde. 4 yıl yatmayıp kendini geliştirip CV'ni doldurursan iş bulamama durumu olmaz. İngilizceyi saymıyorum bile o zaten nefes almak kadar gerekli.

Hocam İTÜ gibi okullar her öğrencinin rahatlıkla okuyabileceği düzeyde okullar değil, eski bir İTÜ'lüyüm ve bazı derslerde 1-2 kişinin geçer not aldığını görmüştüm. Diğer mühendislik dallarında okulun öğrenciye sunduğu araç gereçler eğitim kalitesine doğrudan etken olsa da bilgisayar üzerine bölümlerde okulun sana ekstra sunabileceği bir materyal olmuyor. Elbette seçkin bir üniversite okumak bölümün dışında da hayata bakış açısından sana her zaman bir statü katar.
Şahsi tavsiyem olarak yurt çıkmasının garanti olmadığını, artan yiyecek ve barınma ihtiyaçlarının maliyetini ve okurken 4-5 yıl seni rahat ettirecek bir laptopun fiyatını da göz önüne almandan yana. Malum KYK kredisi alsan geri ödenemeyecek kadar faize sahip.

Şahsi tavsiyem olarak yurt çıkmasının garanti olmadığını, artan yiyecek ve barınma ihtiyaçlarının maliyetini ve okurken 4-5 yıl seni rahat ettirecek bir laptopun fiyatını da göz önüne almandan yana.
Sırf bu yüzden İstanbul'da kalmak istiyorum aslında. Fakat İstanbul'daki Bilgisayar/Yazılım Mühendisliği bölümlerine sıralamam yetmeyecek gibi. Bu durumda madem istediğim bölüm gelmiyor ben de iyi bir okulda okuyayım mantığıyla İTÜ'yü seçtim kendime.
İlk yıl verilen derslere baktığımda matematik ve fiziğin lisede verilen matematik ve fiziğin bir-iki tık ilerisi gibi duruyordu ilk bakışta çok yabancı gelmedi yani. Sayısal derslerle uğraşmayı sevdiğim için ilk yıl sıkı çalışmayla iyi bir not yapabileceğimi düşündüm ama garanti olmadığı için emin de olamıyorum.

Hocam anladığım kadarıyla 100 bin cıvarında bekliyorsunuz değil mi ? Büyük şehirlerden İzmir, İstanbul, Ankara gibi merkezlerden bir üniversite bulursanız söyleyebilir misiniz ? Yazılım veya bilgisayar mühendisliği için.

Hocam anladığım kadarıyla 100 bin cıvarında bekliyorsunuz değil mi ? Büyük şehirlerden İzmir, İstanbul, Ankara gibi merkezlerden bir üniversite bulursanız söyleyebilir misiniz ? Yazılım veya bilgisayar mühendisliği için.
Devlet üniversitelerinde üç şehirde de yok maalesef. Ben YÖK'ün sitesinden bakıyorum sıralamalara siz de buradan istediğiniz bölüme bakabilirsiniz. SAY | Lisans Tercih Sihirbazı

Marmara Üniversitesi M.T.O.K. Bilgisayar Mühendisliği var, şansınızı deneyin derim. Matematik, İstatistik vb. veya Burslu EEE gibi bölümlere (Her üniversitenin ders programlarına göz atın.) de bakabilirsiniz İstanbul içi. Hem maddi hem üniversite kalitesi olarak şehir dışında yaşamak çok sıkıntılı bir konu.

Marmara Üniversitesi M.T.O.K. Bilgisayar Mühendisliği var, şansınızı deneyin derim. Matematik, İstatistik vb. veya Burslu EEE gibi bölümlere (her üniversitenin ders programlarına göz atın.) de bakabilirsiniz İstanbul içi. Hem maddi hem üniversite kalitesi olarak şehir dışında yaşamak çok sıkıntılı bir konu.
M.T.O.K. programlarına sadece meslek lisesi mezunları başvurabiliyor diye biliyorum. Anadolu lisesi mezunuyum. Diğer bölümlere bakacağım teşekkürler.

@Xeon Sadece onlar değil ama "öncelikli" onlar. Eğer kontenjan kalırsa sizin gibiler de girebiliyor, o yüzden şansınızı deneyin dedim.
YÖK Atlas'tan son 4 yılın sonuçlarına baktığımda Marmara'daki bölüme girenlerin hepsi meslek lisesi mezunuymuş. Zaten 13 kişi alıyor ihtimal vermiyorum ama yazarım yine de.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı