Bilgisayar mühendisliğinde işsizlik var mı?

  • Konuyu başlatan P4L
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 14
  • Görüntüleme 2B

P4L

Picopat
Katılım
7 Eylül 2022
Mesajlar
368
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Lise 2'ye gidiyorum. Aklımda bu meslek var ama genel olarak işsizlik gibi bir sorun barındırıyor mu içerisinde? Her meslekte olabilen bir şey işsizlik sanırım ama bu meslekte daha mı fazla?
 
Şuanda gençlerin %80'i senin istediğini istiyor. 10 yıl içinde işsizliğin hat safhada olacağına eminim. Nasıl 10-15 yıl önce Mimarlık ''ooo kardeşim kesin oku bak her yer bina işsiz kalma şansın sıfır'' şeklinde düşünülüp puanı Tıp ile neredeyse aynı konuma getirilip şuanda da işsizlik neredeyse kesin olduysa (en iyi üniversitelerden birinde derece ile okuyup işsiz kalmış tanıdığım var, kendisi şuanda ŞOK markette kasiyer) bu da öyle olacak. Gençlerin çoğu oyun oynamayı sevdiği için bu bölüme gitmek istiyor. Gidince bilgisayar falan toplayacaklarını sanıyor çoğu. Yine de senin hayatın. Ama yaklaşık 8-10 sene sonra mesleğini eline alacaksın. Ona göre plan yapmanı öneririm.
 
İşsiz kalmak ya da kalmamak tamamen kişiye bağlı. Klişe olacak ama, üniversite hayatın boyunca ortalama kasarsan işsiz kalırsın. Fark yaratmak için kendini yetiştirmek zorundasın. (Bazen kendini yetiştirmek bile yetersiz kalıyor, "referans" gerekebiliyor.)
 
Yazılım sektörü yeri gelir diplomaya bile bakmaz. Neler yapabiliyosun ona bakar. Olay sadece bilgisayar müh. Bölümünü bitirmek değil. Kimse sana koşarak iş teklifi yapmayacak. Sen kendini göstereceksin. Universite 2. sinifta okulu birakip şu an ülkenin en buyuk şirketlerinde yazilimci olarak calisan arkadasim var. Lise diploması var, birçok insanın kazanamadığı paraları kazanıyor. Kendini ispatlayan yazılımcı her zaman iş bulur. Sadece bölümü bitirmek önemli değil.
 
@remember no Syrian hocama katılıyorum. Mesela benim de lise diploması olup ülkenin en büyük şirketlerinde çalışan pek çok arkadaşım var. Diploma her şey olmuyor. Ayrıca duyduğuma göre (yanlış da olabilir)
üniversitelerde yazılım dillerinin üzerine pek durulmuyor. Temelini öğretip bırakıyorlar. Gerisini sen halledeceksin. Ayrıca yabancı dil bilmezsen istersen İTÜ bitir işsiz kalırsın.
 
B.M mezunuyum 3. Sınıfta ise başlamıştım. Ama bunun ne okulla ne referansla ilgisi yok. Çalıştığım şirkette alakasız bölümlerden mezun yazilimcilarla çalışıyorum.🙂 yeteneğiniz varsa kendinizi gelistirebiliyorsaniz is bulma derdiniz olmaz. Bazı arkadaşlar 10 yıl sonra işsizlik olur demiş bence boş laf. Kendisini geliştirmeden 10 yıl geçiren insan birçok meslekte işsiz kalır.
 
Her alanda işsizlik illaki olur. İş yerlerinin sizi alması için farkınızı ortaya koymanız gerekiyor. Sadece bölümü bitirmeniz yeterli olmuyor kısacası. İş yerlerine şu şu konuda bilgiliyim ve sizlere şunları katabilirim şeklinde kendini ispat etmen gerekiyor ki iş yerleri de seni işe alsın. Yatarak olmuyor anlayacağınız, üniversiteye geçince de kendinizi geliştirmenin yollarına bakmanız gerekmektedir.
 
İyi bir üniversitede hakkını vererek okursan işsiz kalmazsın. Ortalama bir üniversitede hakkını vererek okursan yine işsiz kalmazsın. Ama olay işsiz kalmaktan çok nerede çalışmak istediğine kalıyor.

Savunma sanayi gibi bir sektörde çalışmak istiyorsan ya da çok iyi şirketlerde iyi şartlarda çalışmak istiyorsan hem diploma hem de kendine kattıkların önemli. Ama sen daha ortalama bir şirkete de kendimi atsam olur diyorsan işler değişiyor.

Kısacası günümüzde olabildiğince iyi olmaya çalışırsan o kadar kendini garanti altına alirsin. 5-6 yıl adam gibi çalışıp iyi yerlere gelmek tercihiniz olsun her zaman. Belli bir süreden sonra çalışmak istediğiniz yeri siz seciyorsunuz hatta bu yukarıda saydığımız sektörlerden teklif alıyorsunuz. Buna ulaşmaya bakın.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı