Bilgisayar Programcılığı mezunu nasıl iş bulur?

cankem122

Picopat
Daha fazla  
Yeni mezun olduktan sonra, iş ilanı yayımlanan her bir siteye aylarca göz atma sonucunda, bölümle alakalı sadece birkaç tane iş ilanına denk gelebildim ve maalesef ki onlar da "Tecrübeli çalışan" aradıkları için onlara da başvuru yapamadık. İlla kendi işimizi mi kurmamız gerekiyor? Veya böyle sektörlerde torpil olmadan iş mi bulunamıyor ilanlardan? "Tecrübesiz, yetişmek üzere" sıfatıyla nasıl iş bulabilirim Samsun'da. Bu konuda var mı bilgi, akıl verebilecek?

Yeni mezun olduktan sonra, iş ilanı yayımlanan her bir siteye aylarca göz atma sonucunda, bölümle alakalı sadece birkaç tane iş ilanına denk gelebildim ve maalesef ki onlar da "tecrübeli çalışan" aradıkları için onlara da başvuru yapamadık. İlla kendi işimizi mi kurmamız gerekiyor? Veya böyle sektörlerde torpil olmadan iş mi bulunamıyor ilanlardan? "tecrübesiz, yetişmek üzere" sıfatıyla nasıl iş bulabilirim Samsun'da. Bu konuda var mı bilgi, akıl verebilecek?

Kendini çok geliştirmezsen bulamazsın, 4 yıl mezunları bile sırf tecrübe kıstasından bulamıyor. Tanıdığım bilgisayar programcılığı mezunu var staj bile yok. Sırf staj için İzmir'e gidiyorlar çoğu da işsiz geziyor kahvede görüyorum.

Ama öyle bir çalışırsın CV'yi diğer mezunlara göre öyle bir doldurursun ki sıradan mezuna göre farkın olduğundan kabul edebilirler.

Kendini çok geliştirmezsen bulamazsın, 4 yıl mezunları bile sırf tecrübe kıstasından bulamıyor. Tanıdığım bilgisayar programcılığı mezunu var staj bile yok. Sırf staj için İzmir'e gidiyorlar çoğu da işsiz geziyor kahvede görüyorum.

Ama öyle bir çalışırsın CV'yi diğer mezunlara göre öyle bir doldurursun ki sıradan mezuna göre farkın olduğundan kabul edebilirler.

İyi de genelde çalışma tecrübesi şartı koyuyorlar. Ben çalışmadan neyin somut olarak tam nasıl yapılacağını nereden bileceğim, nasıl tecrübe kazanacağım ki? Hayal gücümle mi tecrübe kazanacağım? İnternette sabaha kadar öğreneyim, iş yerinden her zaman çok farklı olacak. Kaldı ki bu bölüme bağlı bir sürü ayrı iş branşı var, hangi birine sarılmak gerekiyor? Tabii ki sevdiğin branşa yönelmek gerekiyor ama iş olanakları o kadar kısıtlı ki, "hangisinde iş fırsatı bulursam oraya her şeyimi vereceğim" kafasındayım şu an. Yeter ki tecrübe şartı olmasın...

İyi de genelde çalışma tecrübesi şartı koyuyorlar. Ben çalışmadan neyin somut olarak tam nasıl yapılacağını nereden bileceğim, nasıl tecrübe kazanacağım ki? Hayal gücümle mi tecrübe kazanacağım? İnternette sabaha kadar öğreneyim, iş yerinden her zaman çok farklı olacak. Kaldı ki bu bölüme bağlı bir sürü ayrı iş branşı var, hangi birine sarılmak gerekiyor? Tabii ki sevdiğin branşa yönelmek gerekiyor ama iş olanakları o kadar kısıtlı ki, "hangisinde iş fırsatı bulursam oraya her şeyimi vereceğim" kafasındayım şu an. Yeter ki tecrübe şartı olmasın...

Stajda çalıştığın yer sanırım tecrübe olarak sayılabiliyor staj yapmışsındır herhalde. Öncelikle çok fazla branşı yok o bölümün salt yazılım odaklı bir bölüm. İşin ameleliği var yani dil odaklı sizin bölümünüz. Bütün dilleri bil demiyorum ama kritik olanlar var. Projelerin kalitesi çok etkiler.

Tasarımcılık ve oyun için farklı bölümler var sizden HTML ve CSS bilgisi zaten banko gelmesi şart. Mühendislik olanında çok branş var zira donanım ve çip, sayısal işler ve yazılım her türlü branş var.

Ülkede genelde programcılara 2 yıllık diye 3. sınıf kategorisine sokarlar herkes mühendis olanını arıyor. Aramayan varsa da ciddi amelelik ve emek istiyorlar. Sizin bölümünüzün de zaten meslek liselerinde bulunan bilişim bölümünden pek farkı olmadığından hani hocalara danışabilirsen bu konuda daha avantajlı olabilir. Okuyan arkadaşlarım koca 2 sene yattı cammış gibi o bölümde çok rahat bir bölüm. Sözde Meslek yükseokulu meslek edindirme amaçlılar ama aralarında zaten işçi olarak babasının vs. yanında çalışıp bir de bu bölümü okuyanlar vardı Allah sabır versin mezunlarına. Askerlik yaptıysan daha kolay bulursun.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı