Bilgisayar programcılığından mühendisliğe geçilir mi?

Zaten meslek lisesinde bilişim okursa teknisyen ünvanı alıyor bildiğim kadarıyla yazılım geliştirme ve web programcılığı diplomasıda veriliyor. Bu bölümü bitirenler lisede KPSS girip Kamu'da bilgi işlemde çalışabiliyor kazanırsa.

Hocam ben özel sektör için konuşuyorum. Herhangi bir IT pozisyonu ilanına bakabilirsiniz, ben de yazılım sektöründe çalışıyorum. Şu anda bizdeki IK’lar 2 yıllık mezunları vb. filtreleme ile eliyorlar. 4 yıllık yazılım ile ilgili lisans diploması istiyor çoğu şirket. İşe alınanlarda genel ağırlık da Bilgisayar-Yazılım mühendisliği mezunları başta olmak üzere 4 yıllık yazılım ile ilgili bölümlerin lisans mezunlarını tercih ediyorlar.

Son düzenleme:
Hocam ben özel sektör için konuşuyorum. Herhangi bir ıt pozisyonu ilanına bakabilirsiniz, ben de yazılım sektöründe çalışıyorum. Şu anda bizdeki ık'lar 2 yıllık mezunları vb. filtreleme ile eliyorlar. 4 yıllık yazılım ile ilgili lisans diploması istiyor çoğu şirket. İşe alınanlarda genel ağırlık da bilgisayar-yazılım mühendisliği mezunları başta olmak üzere 4 yıllık yazılım ile ilgili bölümlerin lisans mezunlarını tercih ediyorlar.

It ve ık derken?

It = bilişim teknolojileri yani yazılım sektörü.
Ik = insan kaynakları, işe alım müdürü gibi.

Hocam peki maaşlar ne durumda?

YouTube'da atalay karahan isminde bir kanal var belki rastlamışsınızdır örneğin o adam bilgisayar programcılığı mezunu bir yandan da kendini geliştirmiş bir insan.

Fakat iş görüşmelerinde teklif edilen maaşlar asgari ücret veya asgari ücretin 7-8 bin TL üstünde.

Ben bilgisayar mühendisliği okumayı planlıyorum da durum böyleyse içler acısı gerçekten.

Hocam peki maaşlar ne durumda?

YouTube'da atalay karahan isminde bir kanal var belki rastlamışsınızdır örneğin o adam bilgisayar programcılığı mezunu bir yandan da kendini geliştirmiş bir insan.

Fakat iş görüşmelerinde teklif edilen maaşlar asgari ücret veya asgari ücretin 7-8 bin TL üstünde.

Ben bilgisayar mühendisliği okumayı planlıyorum da durum böyleyse içler acısı gerçekten.

Hocam bilgisayar programcılığı mezunlarının sektörde iş bulma imkanı ile bilgisayar mühendisliği mezunlarının iş bulma imkanı arasında ciddi bir fark var. Öncelikle bunu belirteyim. Bilgisayar Mühendisliği diploması olan aday 10-0 önde işe alımlarda.

Maaş konusunda tecrübeye ve şirkete göre çok fazla değişiyor maaşlar.

Büyük kurumsal bir şirkette 70-80k ile başlayan da vardır, küçük ölçekli şirketlerde asgari ücrete zor iş bulan da vardır. Ancak yeni mezun bir Bilgisayar Mühendisi şu anda ortalama 1.5-2 asgari ücret civarına ilk işe girer.

Yazılım sektöründe tecrübe maaşı direkt olarak etkileyen bir durum. Yani 30 bin tl ile işe yeni başlamış bir bilgisayar mühendisi 3 yılın sonunda 80-90 bin tl gibi kazançlar elde etmesi normal bir durumdur. Özellikle 5 yıl üstü tecrübeye sahip senior bir bilgisayar mühendisinin şu anda 100 bin seviyelerinden düşük aldığı pek görülen bir durum değil. Daha kurumsal büyük şirketlerde elbette maaşlar yazdıklarımdan çok daha yüksek olabiliyor.

Peki 2 yıllık programcılık okuyup çoğu yazılım dili sertifikası olsa ve kendimizi geliştirmiş olsak?

Hocam neden zor yolu deniyorsunuz? Kesinlikle olmaz demiyorum ancak gerçekten zor bir yol, sektörde iyi bir network sahibi olmadan programcılık mezunu birisinin iş bulması gerçekten çok zor.

Bu kadar emek verip zor bir yolu denemek yerine DGS ile mühendisliğe tamamlasanız emin olun iş bulma süreciniz de çok daha rahat olur.

Sertifika konusuna gelirsek, şimdi sertifikadan sertifikaya çok değişir bu. İnternet sertifika kaynıyor ama yazılım şirketleri için değerli birkaç sertifika var. Yani alınan her sertifikanın bir anlamı yok. İnternette ücretsiz kurslar sertifika dağıtıyor resmen ve bunların yazılım sektöründe işveren veya IK gözünde hiçbir anlamı yok. Ama mesela Amazon vb. firmaların sınavlı ücretli sertifikaları var, işte onlar gerçekten işinize yarar.

Hocam neden zor yolu deniyorsunuz? Kesinlikle olmaz demiyorum ancak gerçekten zor bir yol, sektörde iyi bir network sahibi olmadan programcılık mezunu birisinin iş bulması gerçekten çok zor.

Bu kadar emek verip zor bir yolu denemek yerine DGS ile mühendisliğe tamamlasanız emin olun iş bulma süreciniz de çok daha rahat olur.

Sertifika konusuna gelirsek, şimdi sertifikadan sertifikaya çok değişir bu. İnternet sertifika kaynıyor ama yazılım şirketleri için değerli birkaç sertifika var. Yani alınan her sertifikanın bir anlamı yok. İnternette ücretsiz kurslar sertifika dağıtıyor resmen ve bunların yazılım sektöründe işveren veya ık gözünde hiçbir anlamı yok. Ama mesela Amazon vb. firmaların sınavlı ücretli sertifikaları var, işte onlar gerçekten işinize yarar.

Tamam hocam kusura bakmayın rahatsız ettik sizi de, meslek lisesi okuyup staj zamanı üniversite çalışıp kazanmaya çalışacağım çok fazla puan istiyor ama uğraşacağım.

Peki 2 yıllık programcılık okuyup çoğu yazılım dili sertifikası olsa ve kendimizi geliştirmiş olsak?
Sertifika alacaksanız da üreticinin kendi, ücretli yaptığı sertifkayı alırsanız bir işe yarar onun dışında eğitim sertifikası katılım sertifikası falan boş bunlar. Yani senin emek vererek bitirdiğin eğitim sertifikasını, falan kişi emek vermeden izleyerek alabiliyor ise boştur o sertifika.

Hatta linkedinde aldıkları her sertifikayı paylaşanlarla, "bugün de sertifika alamadığımı paylaşmaktan mutluyum" şeklinde başarım paylaşımı yaparak dalga geçenler var.

Kendinizi geliştirmekten kastınız, çok fazla proje yapmaksa yine eksik kalırsınız, yazılım da ne kadar teknik biliyor iseniz bir o kadar da kendinizi tanıtmanız yani satabilimeniz gerekmekte. Bu sadece yazılım için geçerli değil tüm IT'ciler(sistem, network, güvenlik vb.) için geçerli.

Hocam bilgisayar programcılığı mezunlarının sektörde iş bulma imkanı ile bilgisayar mühendisliği mezunlarının iş bulma imkanı arasında ciddi bir fark var. Öncelikle bunu belirteyim. Bilgisayar mühendisliği diploması olan aday 10-0 önde işe alımlarda.

Maaş konusunda tecrübeye ve şirkete göre çok fazla değişiyor maaşlar.

Büyük kurumsal bir şirkette 70-80k ile başlayan da vardır, küçük ölçekli şirketlerde asgari ücrete zor iş bulan da vardır. Ancak yeni mezun bir bilgisayar mühendisi şu anda ortalama 1.5-2 asgari ücret civarına ilk işe girer.

Yazılım sektöründe tecrübe maaşı direkt olarak etkileyen bir durum. Yani 30 bin TL ile işe yeni başlamış bir bilgisayar mühendisi 3 yılın sonunda 80-90 bin TL gibi kazançlar elde etmesi normal bir durumdur. Özellikle 5 yıl üstü tecrübeye sahip senior bir bilgisayar mühendisinin şu anda 100 bin seviyelerinden düşük aldığı pek görülen bir durum değil. Daha kurumsal büyük şirketlerde elbette maaşlar yazdıklarımdan çok daha yüksek olabiliyor.

Çok teşekkür ederim hocam o zaman durumlar iyi güzel bir üniversiteden mezun olup ek olarak da kendimi geliştirirsem güzel bir yerde iş bulabilirim demek ki.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı