Bilgisayar programcılığından mühendisliğe geçilir mi?

Hocam ben özel sektör için konuşuyorum. Herhangi bir ıt pozisyonu ilanına bakabilirsiniz, ben de yazılım sektöründe çalışıyorum. Şu anda bizdeki ık'lar 2 yıllık mezunları vb. filtreleme ile eliyorlar. 4 yıllık yazılım ile ilgili lisans diploması istiyor çoğu şirket. İşe alınanlarda genel ağırlık da bilgisayar-yazılım mühendisliği mezunları başta olmak üzere 4 yıllık yazılım ile ilgili bölümlerin lisans mezunlarını tercih ediyorlar.

Hocam peki açıktan YBS okuyan birisinin 1-2 yıl içinde iş bulma şansı nedir?

Siber güvenlik ve ıt sektörü açısından sormuştum hocam. Alanım siber güvenlik.

Hocam Siber, Oyun, Web, Mobil, Gömülü, DevOps, Veri, Yapa Zeka vb. pek fark etmiyor. Hepsinde durum aynı. Yazılım sektörü derken ben de IT kastediyorum. Bir şirkete bağlı olarak çalışacaksan hepsinin aradığı kriterler diploma noktasında aynı.

Hocam siber, oyun, web, mobil, gömülü, devops, veri, yapa zeka vb. pek fark etmiyor. Hepsinde durum aynı. Yazılım sektörü derken ben de ıt kastediyorum. Bir şirkete bağlı olarak çalışacaksan hepsinin aradığı kriterler diploma noktasında aynı.

Hocam peki açıktan 2 yıllık bilgisayar programcılığı okuyup sonrasında bilgisayar/yazılım müh lisans tamamlama yapmak mantıklı mı hocam. Eşit ağırlık olarak çıkışlıyım liseden. Sizce hangi yol daha mantıklı olur?
1.seçenek: AÖF bilgisayar programcılığı + DGS ile yazılım mühendisliği.
2.seçenek: DGS ile uğraşmayıp direkt örgün Yönetim Bilişim Sistemleri.

Hocam peki açıktan 2 yıllık bilgisayar programcılığı okuyup sonrasında bilgisayar/yazılım müh lisans tamamlama yapmak mantıklı mı hocam. Eşit ağırlık olarak çıkışlıyım liseden. Sizce hangi yol daha mantıklı olur?
1.seçenek: AÖF bilgisayar programcılığı + DGS ile yazılım mühendisliği.
2.seçenek: DGS ile uğraşmayıp direkt örgün Yönetim Bilişim Sistemleri.

Hocam yapabileceğine güveniyorsan 1. seçenek mantıklı ancak DGS ile mühendisliğe tamamladığında birçok üniversite programcılığın derslerini saymıyor bu yüzden mühendislikte 1. sınıftan başlamak durumunda kalabilirsin.

2. seçenek bana daha cazip geldi

Siber güvenlik ve ıt sektörü açısından sormuştum hocam. Alanım siber güvenlik.
Siber güvenlikçi olacağım tarzı ilerlemen işsiz olmanı sağlar muhtemelen. Alt yapın ya network üzerine ya da sistem üzerine olsun ki, bu iki alanda hem iş bulur hemde zamanla güvenliğe kayabilirsin. Zira siber güvenlik uzmanı ki tahminim pentest(sızma testi uzmanı) tarafını istiyorsun ki iş ilanı bir elin parmağını geçmez ve orada OSCP sertifikası isterler. Hem eğitimleri pahalı hem sertifikaları pahalı. Kaldıki hem sistem hem network hem script bilmen gerekecek.

Hocam yapabileceğine güveniyorsan 1. seçenek mantıklı ancak DGS ile mühendisliğe tamamladığında birçok üniversite programcılığın derslerini saymıyor bu yüzden mühendislikte 1. sınıftan başlamak durumunda kalabilirsin.

Hocam yapılır ama önemli kısım DGS değil eşit ağırlıkçı birisinin mühendislik derslerini nasıl vereceğinde. Sizce hocam?

Siber güvenlikçi olacağım tarzı ilerlemen işsiz olmanı sağlar muhtemelen. Alt yapın ya network üzerine ya da sistem üzerine olsun ki, bu iki alanda hem iş bulur hem de zamanla güvenliğe kayabilirsin. Zira siber güvenlik uzmanı ki tahminim pentest(sızma testi uzmanı) tarafını istiyorsun ki iş ilanı bir elin parmağını geçmez ve orada oscp sertifikası isterler. Hem eğitimleri pahalı hem sertifikaları pahalı. Kaldı ki hem sistem hem network hem script bilmen gerekecek.

Peki hocam ağ güvenliği uzmanlığı daha mantıklı değil mi böyle bir durumda?

Peki hocam ağ güvenliği uzmanlığı daha mantıklı değil mi böyle bir durumda?
Ağ güvenliğinde yapacağın işlemki eğer danışmanlık firmasında çalışacaksan müşterilerine ki bunlarda outsource hizmet alan firmalar olacak onların güvenlik cihazlarını yönetimini yapacaksın. Yani firewall cihazlarının yönetimini yapacaksın. Ama sadece bu da değil SW ve router cihazlarınıda yönetmeni bekleyecekler. Aklındaki o siber güvenlik gibi değil yani(Hala pentest olmak istediğini varsayıyorum). Yani network tarafında kullanılan cihazların kurulumu, problem çıktığında, problemi çözmek ve eğer çıkarsa güvenlik açıkları, üreticinin yayınladıkları updateleri geçmek olacak.

Burada şöyle düşün bir yazılımcı yazdığı kodu nasıl güvenlikli hale getiriyor ise sende networkü güvenlikli hale getirmeye çalışcaksın. Yani yazılımcıdan bu appde açık var mı diye test etmesi beklenmiyor ise senden de beklenmeyecek. Çünkü yazılımcı yazdığı kodu sende kurduğun networkü bilirsin.

Ama pentester olmak istiyor isen, müşteri kullandığı FW ne iş yaptığını, IPS/IDS cihazlarının nasıl çalıştığını bilmen gerekecek. Bunlarında yönetimini networkçü yapar.

Tam olarak ne yapmak istiyorsun.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı