Bilgisayar rastgele reset atıyor

Mr.Kitty

Hectopat
Bazen 1 saat, bazen 5-6 saat süre ile bilgisayar yeniden başlıyor. Ekran kartı fanları son hızda dönüp masaüstü ekranına geliyor. Boştayken de yapıyor (güncel sorun).

Öncesinde masaüstüne koyduğum wallpaper gidiyordu, arka plan siyah oluyordu ve masaüstü ikonları da fare ile üzerine götürüp tıkladığımda siyah oluyordu. Reset atma süresi çok sıktı. Bu süre zarfında ekran kartı, PSU, RAM'i ve işlemciyi farklı bilgisayar ile test ettim, sorun devam etti. Son olarak format attım, arka plan siyah olma sorunu düzeldi, reset atma süresi uzadı; düzeldi sanmıştım. Sorun şimdi tekrar başladı. Tek farkı reset atma süresi uzadı.

Sizce problem anakart kaynaklı mıdır, yoksa SSD mi? Ayrıca SSD sağlığı 100 olarak gözüküyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yazdıklarına ve yaşadığın 'fanların son hız dönüp siyah ekrana düşme' olayına bakarsak sorunun kaynağı %90 o RX 5700. Bu kartlarda kronik Wattman ve siyah ekran sorunu var maalesef.

SSD veya anakarttan şüphelenmişsin ama SSD bozuk olsa sistem genelde kilitlenir ya da mavi ekran verir, fanları kökleyip reset atmaz. Ayrıca 'parçaları başka PC'de denedim sorun devam etti' demişsin. Eğer o parçaları (Ekran kartı, PSU vs.) başka kasaya taktığında da aynı hatayı aldıysan, zaten kendi anakartını ve SSD'ni otomatik olarak aklamış oluyorsun. Sorun taşıdığın parçalardan biriyle gitmiş oraya.

Bence PSU yetersiz gelmiyor ise (ki 5700 ani güç çeken bir kart), sorun direkt ekran kartının kendisinde veya sürücülerinde. Format atınca düzeldi sanmanın sebebi de sürücünün sıfırlanmış olmasıdır, Windows update ile arkada tekrar sorunlu bir sürücü kurulunca sorun nüksetmiştir. Undervolt yapmayı denedin mi hiç? Youtube'a girip Nebi Akgün'ün undervolt videousunu izle. Direkt olarak AMD kart ile yaptığı bir video vardı.

Yazdıklarına ve yaşadığın 'fanların son hız dönüp siyah ekrana düşme' olayına bakarsak sorunun kaynağı %90 o RX 5700. Bu kartlarda kronik WattMan ve siyah ekran sorunu var maalesef.

SSD veya anakarttan şüphelenmişsin ama SSD bozuk olsa sistem genelde kilitlenir ya da mavi ekran verir, fanları kökleyip reset atmaz. Ayrıca 'parçaları başka PC'de denedim sorun devam etti' demişsin. Eğer o parçaları (Ekran kartı, PSU vs.) Başka kasaya taktığında da aynı hatayı aldıysan, zaten kendi anakartını ve SSD'ni otomatik olarak aklamış oluyorsun. Sorun taşıdığın parçalardan biriyle gitmiş oraya.

Bence PSU yetersiz gelmiyor ise (ki 5700 ani güç çeken bir kart), sorun direkt ekran kartının kendisinde veya sürücülerinde. Format atınca düzeldi sanmanın sebebi de sürücünün sıfırlanmış olmasıdır, Windows Update ile arkada tekrar sorunlu bir sürücü kurulunca sorun nüksetmiştir. Undervolt yapmayı denedin mi hiç? YouTube'a girip Nebi Akgün'ün undervolt videousunu izle. Direkt olarak AMD kart ile yaptığı bir video vardı.

Sorun devam etti doğru. Fakat denediğim parçalarda değilmiş sorun. Çünkü res atan bilgisayara farklı ekran kartı işlemci ve RAM taktım halen res atmaya devam etti. Şimdi BIOS ekranına aldım bilgisayarı res atarsa sorun tamamen anakartta diyebilir miyiz?

Sorun devam etti doğru. Fakat denediğim parçalarda değilmiş sorun. Çünkü res atan bilgisayara farklı ekran kartı işlemci ve RAM taktım halen res atmaya devam etti. Şimdi BIOS ekranına aldım bilgisayarı res atarsa sorun tamamen anakartta diyebilir miyiz?
Hocam BIOS ekranında da reset atıyorsa yazılımsal her şeyi (Windows, SSD, virüs, driver vs.) kafadan elersin, o konuda haklısın. Sorun %100 donanım.

Ama 'kesin anakarttır' demeden önce son bir detay var o da bu son denemende (parçaları değiştirdiğinde) PSU sabit mi kaldı? Sadece işlemci, RAM, ekran kartı değiştiysen ve PSU aynı kaldıysa, o PSU'nun voltaj kanallarında (12v/5v) dalgalanma varsa yine reset attırır. Eğer PSU'yu da değiştirmene rağmen o kasada reset devam ediyorsa, evet o zaman geçmiş olsun, %99 anakart (VRM'ler veya chipset) gidici diyebiliriz.

Hocam BIOS ekranında da reset atıyorsa yazılımsal her şeyi (Windows, SSD, virüs, driver vs.) Kafadan elersin, o konuda haklısın. Sorun %100 donanım.

Ama 'kesin anakarttır' demeden önce son bir detay var o da bu son denemende (parçaları değiştirdiğinde) PSU sabit mi kaldı? Sadece işlemci, RAM, ekran kartı değiştiysen ve PSU aynı kaldıysa, o PSU'nun voltaj kanallarında (12v/5v) dalgalanma varsa yine reset attırır. Eğer PSU'yu da değiştirmene rağmen o kasada reset devam ediyorsa, evet o zaman geçmiş olsun, %99 anakart (VRM'ler veya chipset) gidici diyebiliriz.

Şu anda BIOS ekranına aldım bekliyorum. Eğer res atarsa anakart olduğu kesinleşir yani. Zaten denemediğim SSD ve Anakarttı. BIOS ekranında res atmazsa sıkıntı daha büyük. Sorunu tespit edememiş oluyorum. SSD sağlık 100 gözüküyor ve formatta atabildim. Yine de SSD sorunlu olma ihtimali var mı?

Şu anda BIOS ekranına aldım bekliyorum. Eğer res atarsa anakart olduğu kesinleşir yani. Zaten denemediğim SSD ve Anakarttı. BIOS ekranında res atmazsa sıkıntı daha büyük. Sorunu tespit edememiş oluyorum. SSD sağlık 100 gözüküyor ve formatta atabildim. Yine de SSD sorunlu olma ihtimali var mı?
Hocam BIOS testi mantıklı ama şöyle bir durum da var, BIOS'ta sistem rölantide çalışır, neredeyse hiç güç çekmez. Orada reset atmaması anakartın %100 sağlam olduğunu kanıtlamaz, sadece yüksüzken çalışabiliyor demek olur.

Soruna gelirsek: Evet, SSD sağlık testlerinde %100 çıksa bile bozuk olabilir (kontrolcü hatası vs.) ancak SSD arızası genelde sistemi kilitler (görüntü donar) veya mavi ekran verdirir. Senin tarif ettiğin 'Siyah ekran ve Fanların %100 dönmesi' olayı %99 güç kesintisi veya iletişim kopukluğu (GPU/Anakart/PSU) tepkisidir. SSD bozulunca ekran kartı fanı neden çıldırsın? O tepki, anakartın ekran kartıyla iletişimini anlık kestiği durumlarda olur. Yani ya anakartın PCI-e slotu/beslemesi gidici ya da PSU. SSD bence sıkıntısız.

Hocam BIOS testi mantıklı ama şöyle bir durum da var, BIOS'ta sistem rölantide çalışır, neredeyse hiç güç çekmez. Orada reset atmaması anakartın %100 sağlam olduğunu kanıtlamaz, sadece yüksüzken çalışabiliyor demek olur.

Soruna gelirsek: Evet, SSD sağlık testlerinde %100 çıksa bile bozuk olabilir (kontrolcü hatası vs.) Ancak SSD arızası genelde sistemi kilitler (görüntü donar) veya mavi ekran verdirir. Senin tarif ettiğin 'Siyah ekran ve Fanların %100 dönmesi' olayı %99 güç kesintisi veya iletişim kopukluğu (GPU/Anakart/PSU) tepkisidir. SSD bozulunca ekran kartı fanı neden çıldırsın? O tepki, anakartın ekran kartıyla iletişimini anlık kestiği durumlarda olur. Yani ya anakartın PCI-e slotu/beslemesi gidici ya da PSU. SSD bence sıkıntısız.

Önce BIOS ekranında bir gün bekledim res atmadı, daha sonra Windows yüklü farklı bir SSD ile denedim halen res atmaya devam etti. Kısacası sorun anakartta. Masaüstüne geldiğinde rondom şekilde yeniden başlatıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

• Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
    Yukarı