Bilgisayar temizliği nasıl yapılmalı?

emi1r

Femtopat
Merhabalar ben 1 ay önce toplama bilgisayar aldım sorum şu ben bu bilgisayarı termal macun yenileme kasa iç temizliği vs ne zaman yapmalıyım? Her ay mı veya kaç ayda bir yapmalıyım ve mekanik olarak degilde program olarak nasıl bir temizlik yapmalıım yani yazılımsal olarak ne kullanmalıyım bir tek %temp% biliyorum onun dışında mesela hangi kodlar var neleri silmeliyim?
Lütfen bilgili bir kişi yazsın...

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar ben 1 ay önce toplama bilgisayar aldım sorum şu ben bu bilgisayarı termal macun yenileme kasa iç temizliği vs ne zaman yapmalıyım? Her ay mı veya kaç ayda bir yapmalıyım ve mekanik olarak degilde program olarak nasıl bir temizlik yapmalıım yani yazılımsal olarak ne kullanmalıyım bir tek %temp% biliyorum onun dışında mesela hangi kodlar var neleri silmeliyim?
Lütfen bilgili bir kişi yazsın...
Ayda bir yapmaya gerek yok. 3 ay, 6 ay veya yılda bir temizlenebilir kasanın içi (çalıştığı ortamın ne kadar toz aldığına göre). Tozların temizlenmesine rağmen sıcaklıklar normalden fazla olduğu zaman da macun değiştirilebilir (ortalama yılda 1 kere)

Edit: CCleaner zararlıymış, yılda bir format at yeter

Son düzenleme:
CCleaner gibi programlar kullanma. Onun yerine yılda 1 kere format at. D diskini de temizle (taşınabilir hard disk varsa). Yılda 1 kere işlemci termal macununu değiştirsen yeterli. 2 ayda 1 kere süpürgeyi kasanın içine tut. Fanlara tutarken de fanı bir elinle tut, işlemci ve ekran kartı fanları için de geçerli.

• Sisteminiz anormal derecede ısınmaya başladıkça termal macun değişimi yapmanızı öneririm. Şu kadar zamanda bir yapılmalı gibi bir süresi yok.
  • Belirli bir sıklıkta format atmanız gerekmiyor, çeşitli yazılımsal sorunlarla veya gözle görülür yavaşlamalarla karşı karşıya kaldığınızda atabilirsiniz.
  • Temizlik için bir program kullanmanızı pek önermem, %temp% dizinindeki dosyaları temizleme, kullanmadığınız programları kaldırma gibi klasikleşmiş yöntemleri kullanabilirsiniz.
    • Sistem bakımı için SAKIN Advanced System Care gibi yazılımlar kullanmayın.
    • CCleaner gibi programları ise önermem, zamanında o yazılım güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştı. O zamandan beri güvenmiyorum.
  • IObit yazılımlarına bulaşmayın.
  • Donanımsal temizliğe gelecek olursak, elektrikli süpürge ile tozları çekecekseniz çok dikkatli olmanız gerekiyor. Güçlü hava çekişinin donanımlarınıza zarar verme ihtimali var.

Bilgiler icin tesekkurler. Ccleaner ve Advanced System Care tarzi programlar bilgisayarda kisisel verilere erisim, trojan gibi sorunlara mi neden oluyor? Yoksa kafasina gore dosyalara mudahele ettiginden yanlis bir seyleri silme durumundan dolayi mi onermiyorsunuz?

CCleaner daha öncesinde hacklenme vakası yaşamıştı. O zamandan bu zamana önermiyorum.

Advanced System Care ise sisteminize bakım yapmıyor; tam aksine, sisteminize yük bindiriyor ve sistem dosyalarınıza müdahale edebiliyor.

Peki son soru :)

Driver Booster icin de bunlar gecerli midir? Ben surekli kullaniyorum pratik oldugu icin. Ama simdi icime suphe dustu :/

IObit yazılımlarının hepsi için geçerli. Sisteminize yük bindirmekten başka bir işe yaramıyor hiçbiri. Bulaşmayın.

Driver Booster gibi yazılımlar da kullanmayın. Bu tür yazılımlar eski, eksik ve yanlış sürücü yüklemesiyle ünlüdür. Tarihi eser donanım kullanmıyorsanız Windows Update bütün sürücüleri yüklüyor.

bilgisayarımıc sıcaklıgına nerden bakabilirim? sistem özelliklerim şunlar

⚡Motherboard: Gigabyte B450M S2H DDR4 3600Mhz Overclock
⚡Processor: AMD Ryzen 5 2600 3.4Ghz Overclock
⚡Display Card: Sapphire Pulse AmdRadeon RX580 8GB Overclock 256 Bit GDDR5
⚡RAM: GEIL EVO Forza DDR4 16GB(2x8GB) 3000MHz
⚡Computer Case: Dark Guardian 4x12cm RGB LED
⚡Power Supply: High Power 600W 80+ Bronze ECO
⚡HDD: WD Blue 3,5" 1TB 64MB SATA III 6Gb/s 7200 RPM
⚡SSD: Adata SU630 240GB 520-450MB/s SSD (ASU630SS-240GQ-R)

yani sıcaklık ort ne kadar olmalı ne kadarın üstü anormaldir??

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı