Bilgisayar Toplamada Nelere Dikkat Edilmeli?

Ekran kartı konusunda seçiminiz uygun gibi. 1660Ti sizi mutlu edecektir.

İşlemci tarafı için bence çok da tartışacak bir şey yok gibi. Hem daha iyi soket desteği, hem de yüksek hızda RAMden daha iyi faydalanması açısından, hem de çoklu çekirdek performansının daha yüksek olması açısından R5 2600'ü önerirdim.

i5 8400/9400f'ün %5-10 tek çekirdek performans farkı ile bazı oyunlarda 5, bazı oyunlarda 15-20 FPS fark yaratabilir.

Elbette çoklu çekirdek performansı sayesinde 2600 ile daha rahat multi tasking yapabileceksin.

Yani biraz da senin tarzına kalmış bir durum.

Bu bir sorun değil öncelikle, bunu belirtmek lazım. DSR ile 2K açarak sadece ekran kartınızın boştaki potansiyelini daha kaliteli grafiklere çevirmiş olursunuz. Eğer bu sizi tatmin edecekse, DSR ve 2K ile i5 8400 kullanabilirsiniz. Ben de aynı işlemciyle birçok oyunu DSR ile 1440p oynuyorum. :) Mutluyum. Ama 4.5-5 GHz'a çıkartabildiğim bir i5 9600k ya da 8600k'm olsaydı, 1080pde kalır ve daha yüksek FPSlerin tadını çıkarabilirdim. AC Odyssey'de 1080p de oynasam, 1440p de oynasam, 50-60 FPS'ye mahkumum. 1440p'nin bana bu tür oyunlarda getirisi daha güzel grafikler oluyor. Ama 80-90 FPS için ise 9600k + overclock gerekiyor. Tek başına base 9600k ya da 8700 de maalesef çok fark yaratmayacaktır. 9600k'nın IPC'si 8400'den bir miktar fazla, 8700 de aynı şekilde. Fakat bu fark büyük farklar oluşturacak kadar değil. Asıl fark maalesef overclocktan geliyor.

Hâliyle overclock niyetiniz yoksa, 8400 ya da aynı fiyata 9400f tercih edebilirsiniz.
Hocam kasma donma yapmıyorsa mesela eski sistemimde RX 580 + i3 8100 vardı ve battlefield 1 MP de çok fena FPS drop oluyordu. Aynı şekilde i5 8400 + GTX 1080 ile 1080p de bu sorunu yaşarmıyım yoksa sadece ekran kartını %15-20 daha düşük performansta kullanırsın mı diyorsunuz yani i5 9600k + GTX 1080 100 FPS verirken i5 8400 + GTX 1080 85 FPS dropsuz verebiliyorsa benim için sorun yok.

Arkadaşlar merhaba, uzun zamandır bir bilgisayar toplama çalışmalarımı sürdürüyorum.
Akıcı bir şekilde oynamak istiyorum ve bu konuda gerek soğutma, gerek de darboğaz konusunda fazla bir bilgiye sahip olmadığım için sizlerin yardımına ihtiyaç duyuyorum.

AMD mi tercih etmeliyim, Intel mi, neden? (Intel işlemci olarak I5 9400F düşünüyorum, AMD için de bu 2600/2500 için geçerli)

Intel I5 8500 mü tercih etmeliyim, yoksa 9400F mi, neden?

1660 Ti mi tercih etmeliyim, 1070 mi, yoksa RX 590+ Nitro mu, neden?
İ5-9400F tercih edin. Oyun da daha çok FPS alırsınız. Tek çekirdek performansı ile kat be kat üstün Ryzen 5 2600 ve ya 2600X den.
9400F ile GTX 1660 Ti iyi bir seçim olur.

Hocam kasma donma yapmıyorsa mesela eski sistemimde RX 580 + i3 8100 vardı ve battlefield 1 MP de çok fena FPS drop oluyordu. Aynı şekilde i5 8400 + GTX 1080 ile 1080p de bu sorunu yaşarmıyım yoksa sadece ekran kartını %15-20 daha düşük performansta kullanırsın mı diyorsunuz yani i5 9600k + GTX 1080 100 FPS verirken i5 8400 + GTX 1080 85 FPS dropsuz verebiliyorsa benim için sorun yok.
Bu oyunu bana sağlama şansınız var mı? Ben bir deneyeyim aynı sistem ile.

İnternette kimi insan var, i5 8400'ü bırak, 9600k ile bile sürekli Battlefield'da çoklu oyuncu serverlarında stutter yaşadıklarını söyleyen.

Kimi de, hiçbir sorun yok gayet normal diyor.

O yüzden net bir fikrim yok. :) Ama genel kanı Battlefield gibi çoklu oyuncu serverlarına sahip oyunlarda daha çok izleğin daha stabil bir performans getiriyor olduğu.

Bu oyunu bana sağlama şansınız var mı? Ben bir deneyeyim aynı sistem ile.

İnternette kimi insan var, i5 8400'ü bırak, 9600k ile bile sürekli Battlefield'da çoklu oyuncu serverlarında stutter yaşadıklarını söyleyen.

Kimi de, hiçbir sorun yok gayet normal diyor.

O yüzden net bir fikrim yok. :) Ama genel kanı Battlefield gibi çoklu oyuncu serverlarına sahip oyunlarda daha çok izleğin daha stabil bir performans getiriyor olduğu.
Sonuçta 9600k da 6 çekirdekli bir işlemci. Battlefield 1 ve 5 MP de işlemci kullanılmları uçuk oluyor büyük ihtimalle Resolution Scale' i %130 civarına çekince darboğaz ortadan kalkacaktır. Oyunu sana vermek isterdim fakat kendi hesabım olmadığından böyle birşey pek mümkün değil.

AMD = Render.
Intel = Oyun

1160 Ti seçin çünkü daha yeni bir ekran kartı.
Hayır, yanlış bir bilgilendirme. Render için hem Intel hem AMD seçilebilir. Oyun içinde. AMD'nin şuan bir kusuru yok. Ryzen serisi işlemciler oyun için çok ideal. Render için Threadripper çok iyi olabilir.

Sorunuza gelecek olursak, işlemci ve ekran kartı darboğaz yapmayacak şekilde seçilmeli ve asgari seviyede bellek seçilmelidir. 80+ sertifikalı bir güç kaynağı ve bunlara yakışacak bir anakart. Anakart önemli diyorum, çünkü güç besleme bileşenleri işlemciye güç besledikleri için, stabil olmazlarsa oyunda işlemci boost frekansına geçiş yaparken sorun yaşanabilir. Tabii, günümüzde çoğu anakart güzel ama dikkat etmekte fayda var.

SSD mutlaka olmalı ve en azından 120 GB boyuta sahip olmalı ve ayrıca arşiv için düzgün bir sabit diske ihtiyaç var. Sabit diskte ucuza kaçmayın çünkü ucuza kaçında hem hızdan, hem sağlamlıktan feragat ediyorsunuz. Bu kadar diyebiliriz. Tabii, unutmadan düzgün bir de kasa. Montaj esnasında kasanızı kana boyamak istemezseniz güzel bir kasa gerekli. ;)

@sarahsoles Merhaba, bu sistem hakkında ne düşünüyorsunuz?
Normal maksimum ram ile aynı fiyat olduğu için 3000 takmak istemişler.
Fiyatı gayet ucuz geliyor?
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Seçimimi böyle güncelledim bu arada

@sarahsoles Merhaba, bu sistem hakkında ne düşünüyorsunuz?
Normal maksimum ram ile aynı fiyat olduğu için 3000 takmak istemişler.
Fiyatı gayet ucuz geliyor?
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Seçimimi böyle güncelledim bu arada

Gayet güzel bir sistem olmuş, sadece +8GB RAM eklemen gerekecek. 5000 civarına daha iyisi toplanırmı bilmiyorum açıkçası son zamanlarda pek bakmıyorum topalama fiyatlarına.

Mutlaka bir SSD alın. 120 GB olsa bile alın. En azından Windows kurarsınız yanına da 1-2 oyun. Bu devirde şart ve çok etkili bir parça.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı