Bilgisayarda 5.1 Dolby Atmos kullanılmıyor

Daha fazla  
Bugün 5.1 Surround ses sistemi aldım, anakarta 3 jak ile bağlantısını kurdum. Realtek'te sorun çıkmıyor ayarlanıyor fakat uzlamsal seste sadece Dolby Atmos kulaklık çıkıyor, uygulamayı açıp ses sistemini seçtiğimde ise uzlamsal sesi açmamı istiyor. Dolby Atmos kuaklığı seçtiğimde stereo olarak kullanabiliyorum ve sadece 2 kolondan ses geliyor bunun bir çözümü var mı düzgün bir bilgi bulamadım.

Anakart: Gigabyte B550 Gaming X v2.

Bugün 5.1 Surround ses sistemi aldım, anakarta 3 jak ile bağlantısını kurdum. Realtek'te sorun çıkmıyor ayarlanıyor fakat uzlamsal seste sadece Dolby Atmos kulaklık çıkıyor, uygulamayı açıp ses sistemini seçtiğimde ise uzlamsal sesi açmamı istiyor. Dolby Atmos kuaklığı seçtiğimde stereo olarak kullanabiliyorum ve sadece 2 kolondan ses geliyor bunun bir çözümü var mı düzgün bir bilgi bulamadım.

Anakart: Gigabyte B550 Gaming X v2.

Kullandığınız anakart Dolby Atmos ya da DDP 5.1 7.1 özelliklerini destekleyen bir anakart değil. Sitesinde sadece Realtek için destek vermiş görünüyor. Dolby Home, DDP ya da Dolby Atmos lisanslı anakartlarda direkt olarak Dolby Atmos kullanabilirsiniz. Uzanımsal ses içinde Dolby Access uygulamasını kullanıp ekteki görüntüdeki ayarı seçip 5.1 ses deneyimi elde edebilirsiniz.

1744633059123.png

Kullandığınız anakart Dolby Atmos ya da ddp 5.1 7.1 özelliklerini destekleyen bir anakart değil. Sitesinde sadece Realtek için destek vermiş görünüyor. Dolby Home, ddp ya da Dolby Atmos lisanslı anakartlarda direkt olarak Dolby Atmos kullanabilirsiniz. Uzanımsal ses içinde Dolby Access uygulamasını kullanıp ekteki görüntüdeki ayarı seçip 5.1 ses deneyimi elde edebilirsiniz.

Eki Görüntüle 2469643

Demek ki anakart almam gerek fakat şu anda uygulamaya girip dediğiniz gibi yapıyorum ve şu yazıyla karşılaşıyorum Dolby atmosu aktif ettiğimde hoparlör 2.1 moduna geçiyor ve yine de aktif olmuyor.
Uzamsal seste sadece Dolby Atmos kulaklık var.

Ekran Alıntısı.PNG

Son düzenleme:
Demek ki anakart almam gerek fakat şu anda uygulamaya girip dediğiniz gibi yapıyorum ve şu yazıyla karşılaşıyorum Dolby atmosu aktif ettiğimde hoparlör 2.1 moduna geçiyor ve yine de aktif olmuyor.

Eki Görüntüle 2469647

Eski kullandığım ses sistemi 7.1 Surround Dolby destekliydi (iyi para bayılmıştım o zaman. Sadece soundbar arıza yaptı diye servise 500 dolar vermiştim). Bu sebeple anakartları ve hoparlörleride pahalı olacaktır. Ekte attığım ekran görüntüsünün olduğu yere "Dolby Atmos for Home Theater" seçeneğide geliyordu. Ya alıcısı olan USB'den bağlanan hoparlörün desteklemesi gerekiyor ya da anakartın desteklemesi gerekiyor.

1744634161051.png

Ayrıca Setup kısmına basıldığında destekleyen ses sistemlerini de göstermesi gerekiyor. Bende bulunan Samsung TV ve LG monitör Dolby Home Theater özellikli olduğu için destek listesinde gösteriyor ve kurulumu başlatabiliyor. HDMI-DP bağlanan cihazları da algılayabiliyor. Fakat bu tip Dolby Home destekleyen TV'ler ve monitörler gereksiz pahalı kalabiliyor. Film zevkini bu şekilde yaşamaya çalışan biri olduğum için TV'ye'de zamanında iyi para dökmüştüm.

1744634249778.png

Destekleyeni ve desteklemeyeni de bu şekilde gösteriyor.

1744634311227.png

Anladım sanırım anakart sorun çıkarıyor bende sadece headphones seçeneği var Home theater seçeneği yok hoparlörüm Logitech Z906.

Zaten kullandığınız hoparlörde Dolby Atmos özelliğini sunabilecek bir hoparlör değilmiş. Dolby Digital ya da Dolby Digital Plus özelliklerini Decode edebiliyor sadece. Eğer ki DDP yazılımını bulabilirseniz DDP yazılımından ya da "Dolby Advanced Audio v2" yazılımından surround gibi ayarları yapabilirsiniz. Fakat 5.1 7.1 hoparlör konumlandırma gibi şeyler yine yapılamaz. Kullandığınız ses sistemi sadece decode için üretilmiş.

Anlamadığım şey şu kulaklığımda Dolby Atmos desteklemiyor ama sorunsuz şekilde kullanıyorum ikisi de aynı mantıkta çalışmıyor mu acaba?

Sizce stereo olarak Dolby Atmos kullan mı daha verimli olur yoksa Realtek ile 5.1 mi?

Son düzenleme:
Anlamadığım şey şu kulaklığımda Dolby Atmos desteklemiyor ama sorunsuz şekilde kullanıyorum ikisi de aynı mantıkta çalışmıyor mu acaba?

Maalesef farklı. Dolby Atmos stereo modda bile aktifleştirilebilir fakat dahili çözümleyiciyle çalışması için direkt olarak Dolby Atmos hoparlörlere sahip olmanız gerekiyor(Yazılımsal çözümleyicilerle sanal Surround oluşturuyor sadece). Fakat gerçekten Dolby Atmos kulaklık alsanız arada ciddi bir fark olur. Kulaklıkları da zaten gereksiz pahalı. En son ASUS'un alengirli aydınlatmalı garip bir kulaklığı vardı 35-40k civarı bir fiyata denk geliyordu. Her 7.1 5.1 hoparlör Dolby dijital çözümleme yapabilir(hatta stereo kulaklık ve hoparlörler bile 7.1 çözümleme yapar) fakat her hoparlör Dolby Atmos çevresel ortamı oluşturamaz. Ben Dolby ses sisteminden sonra ucuz yollu bir ses sistemine geçtiğimde fark ettim. BF gibi oyunlarda savaş alanının içindeymiş gibi hissettiriyordu. Şu an DTS:X Ultra destekli bir sistem kullandığım için yazılımını ne kadar kullanırsam kullanayım aynı hissiyatı yakalayamıyorum. Sebebi ise realistik ses ortamını vermesi için kullanılan kontrolcü. Çok basit gibi görünüyor fakat bu basit donanımlar bile ciddi fark yaratabiliyor. Hatta şöyle söyleyeyim. Dolby Atmos hoparlörlere sahip Casper dandik laptoplarında bile kontrolcü ile çok kaliteli sesler alınabiliyor. Bu olay tamamen donanımsal kontolcüde ve kullanılan hoparlörde bitiyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı