Bilgisayarıma CMD üzerinden virüs girdi

Sonunda temiz kurulum yapacaksa ne gerek var 3 tane AV kurup kaldırmayı geçtim, hiç mantıklı değil.
Kurtarılması gereken dosyalar var. Direkt temiz kurulum yapılırsa hepsini kaybeder. AV yoluyla önce virüsü kaldırıp dosyaları kurtardıktan sonra emin olmak için temiz kurulum yapılabilir. Ama yapılmasa da olur. Ben garantiye alalım diye ekledim onu.

Kurtarılması gereken dosyalar var. Direkt temiz kurulum yapılırsa hepsini kaybeder. AV yoluyla önce virüsü kaldırıp dosyaları kurtardıktan sonra emin olmak için temiz kurulum yapılabilir. Ama yapılmasa da olur. Ben garantiye alalım diye ekledim onu.
Verilerinin hangi bölüm/sürücü'de olduğunu bilsek daha iyi olurdu. Virüs sadece işletim sistemine bulaştıysa, sadece sistemin bulunduğu bölüm/sürücü'ye temiz kurulum yapıp, sonra da diğer bölüm/sürücü'ye girmeden AV ile derin tarama yapabilir. Verileri aynı kök dizinde tutuyorsa ayrıyetten yedeklemesi lazım, bu bağlamda format atmadan önce AV ile taratıp yedek alması gerekir ya da yeni sisteme bırakır tarama işini. Virüs bulaşmış sistemin olduğu AV yazılımı, virüs aktif olduğundan düzgün silememe sorunu yaşayabilir veya AV algılamayabilir. Bence en güvenlisi, sağlam sistem ile temizlemek.

Virüs tarama ama o anda internet bağlantısını kesin, baktınız yine çözüm olmaz ise en son format düşünün çünkü Mac olarak giriş yapmıştır modemi kapat/aç olayı değiştirmez.

Rus troller çok oluyor, genelde virüslerin neredeyse hepsi Rusya kaynaklı, fazla boş yapmayı seviyorlar o yüzden.

Aslında küçük çaplı virüslerin kaldırıldığı oluyor formata gerek kalmadan. Fakat trojan gibi virüslerde anti-virüs ile virüsü kaldırıp, ardından önemli veriler alındıktan sonra format atılmasından yanayım. Sonuçta virüsün kalıntısı kalmış olabilir ve bunu bilemeyiz.

Format en son değil tek çözümdür. Bulaşan bir virüsü format atmadan asla tam olarak silemezsiniz.

Hocam bir de konu sahibi AV'ı kapatmış iyi gene açmış virüsün önünü daha napalim yani açik olacaktı direkt dosyanın erişimi engelleyecekti. Şimdi güvenli modda dosyaları kopyalasin sonra atsın formatını neden güvenli mod derseniz güvenli modda hemen hemen 4 ve ya daha fazla adet ana bileşen servisleri çalışıyor onlarda klavye mouse grafik sürücüsü filan falan sadece onlar başlıyor virüs açılışta baslayamicagi için başka aygıtlara virüs bulastiramaz. Başka aygıt derken USB HDD, flash bellek vs.

Yapacağın şey şu:
Defender üzerinde çevrimdışı tarama diye bir şey var. Onu yap. Eğer bir şeyler silinirse sorun yok. Hiç bir şey bulunmazsa kapa bilgisiyarı. Başka bir cihazdan tüm şifrelerini değiştir. Başka bir cihazdan kurulum belleği oluştur. Ardından tak ve temiz kurulum yap. Her şeyin silinmesi gerek. Başka bir çare yok gibi, asıl bir şeyse hem e-posta’na hem oyun hesaplarına hem de sosyal hesaplarına dadanıyor. O yüzden sordum hepsinin şifresi aynı mı diye. Ben olsam tüm e-posta hesapları mı ve sosyal medya adreslerimi değiştirirdim. Tabii yapmasan da olur sen bilirsin.

Güvenli moda alıp istediğin verileri bir flasha vs aktar, daha sonra güvenli modda çıkıp antivirüs ile özellikle de Malwarebytes ile tekrar tam taramayı yap, içine sinmezse üstüne temiz formatınıda atarsın. Verileri çıkardığın flash vs artık neyse, başka bir bilgisayara takarken anti virüsünün kapalı olmasıdını kontrol et yeter.

Eğer ki girdiyse Discord apiyınızıda değiştirin ve yeni bir Discord token alın modemi resleyin arkasındaki küçük tuşa uzun süre basılı tutun bunun sayesinde arkasında yazan IP adresinden risk almak istemiyorsanız modem arayüzüne girip değiştirin böylelikle IP değişmiş olur ve indirdiğiniz virüs büyük bir ihtimal Free Discord Nitro veren trojan virüsü veren Ruslar olabilir o yüzden her gördüğünüz şeye inanmayın, sadece tavsiye olarak asla kötüleme olarak algılamayın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı