Bilim ve teknolojinin gelişim hızı aynı seviyede mi yükselecektir?

Parti Şapkası

Kilopat
Katılım
16 Ocak 2019
Mesajlar
3.578
Çözümler
7
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Sürekli icat edilebilecek her şeyin icat edildiğini ve gelişecek bir şeyin kalmadığı yanılgısına düşmüşüzdür. Son 100 yılda bilimin ilerleyişini düşündüğümüzde olağanüstü bir ivmelenme gibi görünüyor gözümüze. Peki 1900'lerden 2000'lere olan bilim ve teknoloji gelişimini düşündüğümüzde; bahsi geçen hız 2000'ler ile 2100'ler arasındaki gelişim hızıyla aynı mı olacaktır? Yoksa işlemci teknolojinin sürekli katlanarak arttığını ve buna bağlı gelişen teknolojik ilerlemenin çok daha hızlı olacağını düşünebilir miyiz?
Küresel çapta felaketler yaşanmadığı sürece evet diyenler olabilir ancak unutmayınız ki önemli icatlar kriz anlarında da gelişebilir. Örneğin GPS mesela askeri teknoloji olarak çıkanlardan yalnızca biri. Halkın kullanımına sunulduktan sonra artık GPS olmazsa olmaz bir hale geldi. Yani savaş zamanları teknolojik gelişimi engellemiyor, aksine hızlandırabiliyor. Savaşı takdik etmesek bile insanın kriz anlarında yapabileceklerinin bir göstergesi olabilir. İlk soruyu bunu da hesaba katarak düşünmek gerekir.
 
Artarak artacak, ancak onumuzdeki problemler de zorlasacak.

Penisilini bulmak gorece kansere care bulmaktan daha kolay. Bunu penisilin gelistirilmesini kucumseyerek soylemiyorum. Gunumuz perspektifinden bakarak soyluyorum.

Zaten bir alandaki gelismeyi olcumlemek de zor. Bugun iyi bir oyuncu bilgisayarinda kullandigimiz islemciyi uretmenin 1950 senesindeki maliyeti muhtemelen Amerika'nin GSMH'sinin ustundedir.

Urun arzi, ekonomik durum, savas, hastalik - salgin , nufus artisi vb pek cok etkene bagli bir soru bu. Insanlar temel ihtiyaclarini karsilayamadan uretken moda gecemezler. Teknolojinin artisi toplumsal iyiligi her zaman saglamaz.

Turkiye'de emekli maasiyla Istanbul'dan ev alan memurlarin yasadigi, insanlarin trafik - park problemi yasamadan diledikleri hayati surdurebildikleri zamanlarda ki bu zamanlarda cogu insan bilgisayar kullanmayi dahi bilmiyordu; belki de bilim daha "hizli" ilerliyordu gunumuze gore.

60 - 70 senelerinde evlenen herkesin 4-5 tane cocugu var. Yalnizca Turkiye icin degil bu dedigim. Savas sonrasi yasanan dinginlik. ( Boomer muhabbetinin kaynagi )

1622065513983.png



Belirli konularda teknolojik atlama yapmak durumundayiz, elimizdeki mimarinin limitlerindeyiz. Ornegin transistor litografisi. 4nm lithografide chip urettin, sonra ne yapacaksin? 3nm yaptin?

Gorece olarak 32nm den 20nm gecisteki kadar verimlilik kazanci olmuyor.

Yine araclardaki yanmali motorlarda da cok gelisme saglansa da, bir ziplama olmazsa her zaman yeni yapilan eklemenin marjinal faydasi daha dusuk kaliyor.

Basta dedigim gibi, cozdugumuz her problem daha zor 10 tane problemi beraberinde getiriyor. Biz hizlaniyoruz ama yaris da zorlasiyor :)
 
Bilimde ki gelişmeler teknolojik gelişmeyi hızlandıracaktır. Aslında bilim öndedir. Bilimde ki gelişmelere hızlandıran teknolojik aletler bilim sayesinde icat edildi. İki alanda ki gelişmelerde birbirlerini hızlandırıyor. Gelişim hızı kesinlikle aynı olmayacak teknoloji giderek daha hızlı gelişiyor ve bu gelişme hızı da katlanarak artıyor.
Resmi aldığım sitenin bağlantı adresi: Estimating the Speed of Exponential Technological Advancement in Twenty Years, The emerging Future

speed-technological-advancement_20years.jpg
 

Geri
Yukarı