Çözüldü BIOS Update sonrası RAM'in bozulması

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Kocaeli
Bilgisayarım hep açık uzaktan bağlanıp proje dosyasını yollayıp render alıyorum bütün yaz böyle geçirdim. Bugün eve geldim.
Baktım ekran kartı, chipset, BIOS güncellemeleri var yapayım dedim. Tek tek yaptım, BIOS Update bittikten sonra PC restart attı, DRAM ışığı yandı bekledim açılmadı bilgisayar ve ışık sönmedi. Kapattım komple. Tornavida ile manuel BIOS sıfırladım 3-5 tekrar, olmadı. BIOS bir önceki sürümü yükledim değişmedi. RAM'lerden birini çıkardım başka slota taktım çalışıyor Windows açıldı. Diğerini taktım çalışmıyor :) elimde 2 tane başka RAM daha var yedek PC'den söküp denedim slotların hepsi çalışıyor. Zaten çalışıyordu RAM'ler BIOS Update öncesi.
Bozuk RAM'i tek slot yedek bilgisayara taktım orada da açılmadı tepki yok. Durduk yere bu yaşadığım nedir acaba ben bir açıklama getiremiyorum.

Anakart ROG STRIX X570-F Gaming.
RAM: 2x32 GB GeIL EVO II AMD Edition.

Çözüm
@MertDogan94 Güncellediğin BIOS sürümünü söyleyebilir misin? En azından insanlara önermeyelim.
ROG STRIX X570-F GAMING BIOS 4802 :)

Konuyu hortlatayım, Sinerji ile hala görüşüyorum. GeiL Global ile görüşmelerinin devam ettiklerini söylediler. Şu an ne olacağına dair net bir bilgi yok (iade mi alınacak, tek bir tane RAM mi gönderilecek)
bu hafta içi belli olur çok uzun sürmez dediler ama bekliyorum.

Bugün Sinerji'den mail geldi. RAM'leri kutusunda güzelce kargolayıp markanın test merkezine göndermemi istediler. (kargo ücreti ödeyerek. Sinerjinin şu kargo bedeli sinir bozucu) Ben de RAM'lerin 1 tanesinin bozuk, diğerinin çalışır olduğunu, iade alınacaksa ikisi birden alınacak doğru mudur? ona göre başka RAM alacağım dediğimde "Test yapmadan direkt rapor veremiyoruz maalesef" yanıtını aldım. Neyse kargolayıp yollayacağım. İkisini de iade alırlarsa sıfır sipariş edeceğim. :)

Güncelleme; RAM'leri iade aldılar. Yeni RAM alacağım. Satış sonrası destek gerçekten önemli. GeiL Markasını herkese tavsiye ederim bundan sonra. :)
Hocam benim de ilginç bir RAM olayım vardı. Elimde ki çalışan RAM bir anda bozuldu farklı 2 sistem de denedim DRAM ışığı yanıyor görüntü vermiyordu daha sonra bu bozuk RAM'i birkaç sefer sistemim de 4 slotta da sürekli denemeler yaptım en sonunda çalıştırdım şu an hala çalışıyor. Elektronik ürünler çok garip bazen :)
Ya bu bana bi kere daha oldu ve dediğin gibi kendi kendine çalıştı. 1 gün boyunca uğraştırmıştı sonra bi taktım çalıştı. Çok garip gerçekten. Şu an ama hiç tepki yok ve yoruldum.

Hala uğraşıyorum. Rami tak çıkar tak çıkar yapa yapa şöyle bir şey yakaladım. Tek ramle başlattım yeşil ışık yanarken diğer Rami taktım. BIOSa girebildim ve Rami 800 küsür garip bir şekilde gördü. BIOStan çıktım ama tekrar DRAM ışığı yanıyor boot etmedi. Olacak bir şekilde sanırım. Bir daha BIOS Update yaparsam ellerim uyuşsun :D

Dosya Ekleri

• IMG_0130.jpeg
    IMG_0130.jpeg
    122,7 KB · Görüntüleme: 86
Açıkçası DDR2'den DDR4'e kadar birçok farklı RAM kullandım ve hepsinde bu sorunu sık sık yaşadım, bu kesin bir şekilde RAM arızasından dolayı olmuyor.

RAM'in sarı uçlarını eliniz değmeyecek şekilde silgiyle silmeyi deneyebilirsiniz, oksitlenme vs. olmuşsa bunu giderebilir. BIOS kurulumuyla ilgisini açıklamıyor ama denemekte fayda var. Ben bu sorunu her yaşadığımda silgiyle güzelce silerim mesela, genelde de işe yarar.

Açıkçası DDR2'den DDR4'e kadar birçok farklı RAM kullandım ve hepsinde bu sorunu sık sık yaşadım, bu kesin bir şekilde RAM arızasından dolayı olmuyor.

RAM'in sarı uçlarını eliniz değmeyecek şekilde silgiyle silmeyi deneyebilirsiniz, oksitlenme vs. olmuşsa bunu giderebilir. BIOS kurulumuyla ilgisini açıklamıyor ama denemekte fayda var.
Denemez miyim dostum ya silgi, izopropil alkol falan her yöntemi denedim. Sabah biraz güneşte bekletip ısınmasını sağlayacağım saçma sapan şeyler deneyeceğim artık :)

RAMlerin markasına mail attım. Ömür boyu garanti verdiklerini söylediler. Sinerji bilgisayardan almıştım ama artık satışta olmadığını söyledim. Geri dönüş yapacaklarını söylediler. Bu işin sonu güzel biter inşallah artık daha uğraşmayacağım görmüyor makine. içindeki bir modül veya başka bir şey anlık bozuldu demekki bilemiyorum. Gelişmeleri yazarım 👍

Son düzenleme:
Benim tahminim muhtemelen BIOS Update yapınca RAM'e uymayan OC & Voltaj değerleri default ayarlarda yapılmış. Siz yapmadınız onu biliyorum. Yanlışsa düzeltin.

@MertDogan94 Bozulması garip geliyor. Yine de güncellemeden sonra bir hata sonucu belleği yüksek voltaj ile sucuk etmesine bir engel yok.

Belleğin pinleri oksitlenmiş ve şans eseri de bu anda çalışmamış olabilir mi? Silgi veya pamuk ve tiner ile temizleyip deneyin.

Hala uğraşıyorum. Rami tak çıkar tak çıkar yapa yapa şöyle bir şey yakaladım. Tek ramle başlattım yeşil ışık yanarken diğer Rami taktım. BIOSa girebildim ve Rami 800 küsür garip bir şekilde gördü. BIOStan çıktım ama tekrar DRAM ışığı yanıyor boot etmedi. Olacak bir şekilde sanırım. Bir daha BIOS Update yaparsam ellerim uyuşsun :D
8 TB RAM mı? Adresleyememiştir diye umuyorum. Oksit olması teorim muhtemel. Clock skew olduysa bu şekilde bir okuma yapabilir.

Oldukça ilginç bir vaka. Bu bilgiden yola çıkarak, BIOS güncelleme esnasında tek slot RAM ile yapmak daha sağlıklı olabilir. Elektriksel bir durum oluşmuş ve anakart RAM belleği bozmuş. Atölyemizde bu hususu dikkate alacağız.

Son düzenleyen: Moderatör:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı