Rehber Bir GNU/Linux dağıtımını USB'ye kurmak

Merhaba arkadaşlar. Bu rehberde bir GNU/Linux dağıtımını USB belleğimize kurmayı göstereceğim. Bunun için öncelikle https://github.com/pbatard/rufus/releases/download/v3.7/rufus-3.7.exe bu dosyayı indirip çalıştırıyoruz. Ardından USB belleğimizi bilgisayarımıza takıp ISO dosyamızı seçiyoruz. Bizi buna benzer bir ekran karşılayacak.

1618248508646.png


Bu resimde görüldüğü üzere işaretlediğim yerdeki sayıyı artırıp azaltarak kuracağımız GNU/Linux dağıtımında ne kadar alanımızın olacağını belirliyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra kalan Rufus ayarlarını kendi sisteminize göre yapmanız gerek. Mesela sisteminiz UEFI ise GPT, leagcy ise MBR yapmalısınız. Başlat tuşuna basarak yazdırmayı başlatabilirisiniz, yazdırma tamamlandığında bilgisayarınızı USB bellekten önyükleyerek kullanmaya başlayabilirisiniz.

Ben burada Ubuntu tabanlı bir dağıtım denedim ve çalıştı, büyük ihtimalle diğer dağıtımlarda da çalışacaktır diye umuyorum. Burada aslında USB belleğe dağıtımı kurmaktan ziyade kalıcı bir şekilde yazıyoruz. Örneğin normal bir yolla bunu yazdınız diyelim bilgisayarınızı kapattığınız anda yaptığınız değişiklikler kaybolur ama bu yöntemle yazarsanız kaybolmaz. Ve ayrıca dikkat etmemiz gereken bir diğer unsur ise kullandığımız ISO dosyasının canlı önyükleme desteği olması gerekmektedir. :) ;)
 
@Şefik Mert hocam dediğiniz yöntemle Pardus kurdum açtım Live olarak 2 adet program kurdum kapatıp açınca gitmişti hepsi. USB 64GB 10GB verdim kalıcı olarak.
İlginç bir durum, zaten garanti vermediğimi söylemiştim, LinuxLive USB Creator bir de bu uygulama ile deneyin madem, eğer olmazsa Pardus desteklemiyor olabilir, başka bir dağıtımda deneyebilirsiniz.
 

Geri
Yukarı