Bir oyun neye göre eleştirilmeli?

Daha fazla  
Hem bir oyun geliştiricisi hemde oyuncu olarak düşündüğüm bir soru vardı, "Bir oyunu neye göre eleştirmeliyim?". Kendimce bir cevap buldum.

Şimdi ilk olarak neden, oyunları yapanların sayısına göre eleştirmemeniz gerektiğini açıklayayım.
İki oyun olsun birini "Erdal" adında para göz gibisi yapsın ve 50 TL olsun, diğeri oyunu ise 5 kişi yapmış olsun ve fiyatı 18 TL olsun. Şimdi siz iki oyunu da oynadınız ve tek kişinin yaptığı oyuna parasına bakmadan, sırf tek kişi yaptı diye yüksek verdiniz.

Diğer oyuna ise 5 kişi bunu mu yapmış dediniz ve ortalama bir puan verdiniz.
Bu açıdan bakınca mantıklı geliyor. Ama bu mantıkla bir sorun oluşuyor. O da "beleş oyunlar eleştirilemez mi?" oluyor.
Well...

O zaman bu oyunlar "oyunları yapanların sayısına göre eleştirmemeniz" kuralı kırılıyor.
Yani bu tür durumlarda 200 kişinin yaptığı beleş oyunla, tek kişinin yaptığı beleş bir oyunu kıyaslamak adil olmaz.

Bir sorun daha var bu konu ile alakalı, o da "oyunu indirimde aldım, indirim fiyatına göre mi eleştireceğim?" sorusudur.
Bu kısımda oyunu çıkış fiyatına göre eleştirmek daha mantıklı olacaktır. Zira çoğu oyunlar Epic Store sayesinde direkt beleş bile oluyor.

Şimdi bunu araştırıp psikopat olduğumu düşünüyorsanız, şu konuya gelen cevaplara bakın.
Bunu cidden önemsememin sebebi, başta da belirttiğim üzere oyun geliştirmekle uğraşıyorum ve çalışmalarımı gösterdiğim bazı insanların "üff bu ne yha, pubci mobile'dan çalmış?" veya " 'xxx oyunu (300 kişi ile yapılmış herhangi bir oyun)' daha iyi." demesinden.

Size göre oyun nasıl eleştirilmeli?

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyunu bir süre oynarsınız ve gözlem yaparsınız. Sonra da gözlemlerinize göre oyunu eleştirirsiniz. Herkesin kendi oyun zevkine göre eleştirmesi en doğrusu bence çünkü herkesi mutlu etmek mümkün değil.

Bir oyunu eleştirirken kimse kaç kişinin yaptığına bakmıyor ki. Bakılacak en son faktör o bence.

Nasıl eleştireceğimiz konusuna gelirsek kendini ne kadar tekrar ediyor, oyun dünyasına ne kadar yenilik katmış, fiyatını hak ediyor mu, diğer oyunlardan kendini seçmemize sebep olacak özelliği ne gibi sorular sormak lazım. Bu soruları sorup, kendimizce verdiğimiz cevaplara göre eleştiri yaparız. Herkesin beklentisi farklı olacağı için eleştiriler de buna göre değişkenlik gösterecektir.

Oyunun grafikleri, oynanışı, müziği, hikayesi, ilerleyişi ve daha aklıma gelmeyen bir kaç şeye göre eleştirilir bence.

Mesela şu an Mad Max var bilgisayarımda, oynanışı güzel, grafikleri güzel, hikayesi güzel ama o kadar ağır ilerleyen bir oyun ki insanı sıkıyor oynarken.

Oyunu oynadığın saat bölü cebinden çıkan para. Saat zaten aldığın zevke bağlı. Formül bu hadi fikrimi değiştirin :)
Mesela gidip Last of Us 1 alıyorsunuz 200 TL'ye fakat 8 saate oyun bitiyor. Verdiğimiz para değmemiş oluyor mu? :) Bu formül her zaman tutmaz. Ben de bazı oyunlara saati 10 TL'den bol keseden değer biçiyorum. 100 TL'ye aldıysam, 110 saat oynadıysam tamamdır. Parasının üzerinde oyun saatim var demektir. :) Ama işte bazı istisnalar oluyor. Last of Us örneği gibi.

Hocam sen oyunu ekonomik düzeyde eleştirmişsin gibi geldi bana. Bence oyunun "kendisine" göre eleştirmek lazım. Mesela 2D oyunlar kendi çapında eleştirilmeli. Ya da açık dünya oyunları "bu oyun ne kadar saatten sonra kendini tekrarlıyor?" gibi bir eleştiriye sahip olabilir. Youtube'da en geniş kapsamlı ve en güzel eleştiri/inceleme videolarının Enis Kirazoğlu'nu çektiğini söylemek istiyorum. Bu isimden oyun dünyası hakkında çok şey öğreniyoruz.

Ben tüm mevzuyu özet olarak maddeler halinde bir üstünden geçeyim.
1-Herkesin zevkleri farklıdır, tartışılamaz, eleştirilemez.
2-Herkesin bir oyundan çıkardığı ders, oyuna verdiği paranın onun gözündeki değeri veya paranın değilde oyunun onun gözündeki değeri farklıdır.
3-Bir oyunu çoğu kişi beğendi diye her kullanıcının beğenmesi gerekmez böyle bir zorunluluk yoktur.(Veya bir oyunu hiç kimse beğenmedi diye o kişinin de beğenmeyeceği diye bir kavram yoktur.)
4-Her oyuna emek verilmiştir oyunun grafikleri, senaryosu, oyun motoru gibi durumlara para ve "EMEK" harcanmıştır -ki benim gözümde emek paradan çok daha değerlidir-bu yüzden her oyunun yapım aşamasının uzunluğunu ve zorluğunu göz önünde bulundurarak eleştiri yapılmalıdır.
5-Her eleştirinin desteklenme veya desteklenmeme zorunluluğu yoktur kişi eleştiricinin görüşüne hak veriyor ise destekler.
6-Oyunların piyasaya sürülme fiyatı üreticilerin ve piyasaya sürüldüğü platformun uygun gördüğü değerde karar verilir fahiş fiyata çok rastlanmaz çünkü işin içinde emek vardır ve emek paha biçilemezdir.

Arkadaşlar burada kendi düşüncelerimi kullanarak bir oyun hakkında yapılan eleştirilerin doğruluklarını ve gerçekliklerini belirttim doğru bir eleştiri bana göre bu hususlara uyulması sonucu ortaya çıkar.
Okuduğunuz için teşekkürler.

Benim için konu ne olursa olsun, ölçüt tutarlılıktır.
Oyun vaat ettiğini sunuyor ise ve oyunun içerisinde çelişkili durumlar yoksa tam puana yakını hak eder. Sonuçta bir ürünü almanız için kimse silah ile tehdit etmiyor.
Vaat ettiklerini sunduğu sürece fiyat ne olursa olsun oyun başarılıdır.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı