Merhabalar öncelikle bu benim ilk makalem hatalarım yanlışlarım varsa şimdiden affola.
Bugün sizin için bu ara çokça duyulan bir soruya açıklık getirmek için bir makale yazmak istedim. Bir programlama dili nasıl öğrenilir?
Öncelikle programlama dili ne demek onu bilmemiz gerekiyor.
Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı bilgisayar dilinde bilgisayara işlemesi/yazması diyebiliriz. Peki nedir bu yazılımcı?
Yazılım Mühendisliği bölümünü okumadan yazılım mühendisi olamazsınız, ama eğer istekli ve istikrarlı çalışırsanız Yazılım Mühendisliği bölümünden mezun olanlardan daha iyi bir yazılımcı bile olabilirsiniz.
Peki Neden Yazılım Öğrenmeliyiz ?
Yazılım Öğrenmeye Karar Verdim Ama Ne Yapacağım Hangi Alandan, Hangi Dilden Başlamalıyım?
Yazılım Sektörü Alanları :
Sektörlere Göre Yazılım Dilleri :
Hangi Dil En İyisi
Yazılım sektöründe en iyi dil diye bir şey yoktur. Alanlar ve o alanlarda popüler diller vardır. Her dilin kendine göre zor ve kolay yönleri vardır.
En Çok Para Hangi Sektörde
Sizin en istekli ve en iyi yaptığınız sektörde. Bu sadece yazılım için değil genel iş hayatı için böyledir.
En İyi Yazılım Alanı Hangisidir
En iyi dil olmadığı gibi en iyi alan da yoktur. Siz kendi veya çalıştığınız yerine ihtiyaçlarına göre bir alan seçer onu öğrenirsiniz. Yada ileride ne yapmak istediğinize karar verir o alanı seçer ve o alanda kullanılan dillerden birine karar verip o alandan ilerlersiniz.
Gelelim Asıl Soruya
Yazılım Nasıl Öğrenilir
Yazılım sadece Udemy' den aldığımız kurslarla veya YouTube da izlediğimiz videolarla öğrenilebilecek bir şey değildir. Evet kurs izleyin öğrenmek için izlemeniz gerekir. Ama ben 10 tane kurs alayım onları izleyim onları ezberimden yazayım da yazılımcı olayım diye bir şey yoktur. Zaten bir dil de fonksiyonlara kadar öğrendiğiniz zaman çoğu şeyi yapabilecek bilgide oluyorsunuz. Tek yapmanız gereken şey kod yazmak! Siz hiç annesi babası gösterdikten sonra hiç düşmeden yürüyebilen bir bebek gördünüz mü? Düşeceksiniz ama düştüğünüz yerleri bir yerlere not alıp tekrar dönüp bakacaksınız. Yani köprüyü geçene kadar ayıya dayı demekten korkmayın.
Kafanızda bir proje kurun ve yapmaya başlayın. Takıldığınız bir yer mi oldu? Elimizin altında Google ve ChatGPT gibi büyük nimetler var onları kullanın. Araştırma kabiliyetinizi geliştirin. Yardım aldığınız zaman o kodu siz yazmamış olmuyorsunuz. Zaten kimse sizden ilk başta Google gibi bir arama motoru beklemiycek, siz de kendinizden bunu beklemeyin. O bilgisayarın başına oturup o sıkıcı kodları yazıp o konsolda çalıştıracaksınız. Baktınız yardım alarak yine yapamadınız, o projeyi kaydedip şimdilik bir kenara ayırın ve başka bir zaman tekrar bakın. Siz bu projeyi yapamadınız diye daha fazla kursa videoya yada kitaba ihtiyacınız yok. Tek ihtiyacınız Kod Yazmak. Şunu unutmayın Yazılımda Başarıya Giden Her Yolunuz Mübahtır. Şimdi bir kafanızda bir proje kurun ve bu projeyi hangi dillerde yazabileceğinize bakın o dili öğrenin ve yazın.
Peki Hangi Dille Başlamalıyım
Bu soru çokça sorulan ve cevabı kişiden kişiye göre değişebilecek bir sorudur. Bazıları Python der Bazıları C# der Bazıları HTML CSS JavaScript der. Bana kalırsa doğru olan temel syntax(Kodun Yazım Şekli) dillerinden başlamak. Bunlar C ve Java. Bu dillerden birini tam öğrendiğiniz zaman zaten diğer diller de bu dillerin türevi ve modern hali olduğu için öğrenmek kolay gelecektir.
Haydi sizde bir alana ve dile karar verip yazılımcı olmaya ilk adımınızı atın.
Bugün sizin için bu ara çokça duyulan bir soruya açıklık getirmek için bir makale yazmak istedim. Bir programlama dili nasıl öğrenilir?
Öncelikle programlama dili ne demek onu bilmemiz gerekiyor.
Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı bilgisayar dilinde bilgisayara işlemesi/yazması diyebiliriz. Peki nedir bu yazılımcı?
- Yazılımcı / Yazılım Geliştirici : Kendi imkanlarıyla bu işin okulunu okumamış ama yazılım sektöründe iş yapan kişilere denir.
- Yazılım Mühendisi : Bir üniversitenin Yazılım Mühendisliği bölümünden mezun olmuş kişilere denir.
Yazılım Mühendisliği bölümünü okumadan yazılım mühendisi olamazsınız, ama eğer istekli ve istikrarlı çalışırsanız Yazılım Mühendisliği bölümünden mezun olanlardan daha iyi bir yazılımcı bile olabilirsiniz.
Peki Neden Yazılım Öğrenmeliyiz ?
- Teknolojiye Ayak Uydurma : Herkesin de gördüğü gibi teknoloji hayatımızın her alanına girmiş durumda. Yazılım dediğim olay ise teknolojinin bel kemiklerinden biri olduğu için yazılım öğrenmek sizin teknolojiye bakış açınızı ve teknolojiyle entegre şekilde çalışmanıza olanak sağlar.
- Yaratıcılığı Geliştirme : Yazılım nasıl teknolojinin bel kemiği diyorsak Algoritma da yazılımın bel kemiğidir. Yazılım öğrenip kodlarla haşır neşir olduğumuz zaman hatalarımızı görür ve o hataları çözmek için bir arayışa gireriz. Yazılım dilini öğrenmek, mantıklı düşünme ve soyut sorunları somut çözümlere dönüştürme becerilerinizi geliştirir.
- Kariyer İmkanları : Günümüz iş piyasasında yazılım bilen personellere büyük bir talep vardır. İş fırsatları, bilgisayar bilimleri, yazılım mühendisliği, veri analizi ve web geliştirme gibi alanlarda her geçen gün artıyor ve artmaya da devam edecek gibi duruyor.
- Kişisel Projeler ve Hobiler : Her mesleğin kendine has dalları olduğu gibi yazılım sektörünün de dalları vardır. Web geliştirme, masaüstü geliştirme, mobil uygulama geliştirme, oyun geliştirme, veri analizi gibi daha sayamadığım bir çok dalı vardır. Kendi kişisel projelerinizi geliştirip bu projeyi uygulamaya dökmeniz hem kişisel gelişiminiz hem de ihtiyaçlarınızı gidermek için güzel bir seçenek.
- Sürekli Öğrenme ve Kişisel Gelişim : Yazılım dilleri, teknolojideki hızlı gelişmeler nedeniyle her geçen gün güncelleniyor ve yeni özellikleri çıkıyor. Bu, sizi öğrenmeye ve kişisel gelişiminizin her geçen gün artmasına sebep olur.
Yazılım Öğrenmeye Karar Verdim Ama Ne Yapacağım Hangi Alandan, Hangi Dilden Başlamalıyım?
Yazılım Sektörü Alanları :
- Web Geliştirme :
- Front-End Geliştirici : Bir web sitenin önyüzünde yani kullanıcıların gördüğü etkileşime girdiği kısmı geliştirenlere verilen ad.
- Back-End Geliştirici : Bir web sitenin arka kısmını yani örnek vermek gerekirse kullanıcının bilgilerini şifrelerini tutan database'i Front-End geliştiricinin geliştirdiği önyüzle bağlantılarını yapanlara verilen ad
- Full Stack Geliştirici : Web sitenin hem Front-End(Önyüz)'ini hemde Back-End(Arka yüz)' ini geliştirenlere verilen ad.
- Mobil Uygulama Geliştirme :
- Android Geliştirici : Android Telefonlara (Samsung, Xiaomi, Huawei) gibi android tabanlı işletim sistemi olan telefonlara uygulama geliştiren kişilere verilen ad.
- IOS Geliştirici : Iphone (Iphone 13, Iphone 14 Pro)' lara uygulama geliştiren kişilere verilen ad.
- Oyun Geliştirme : Oynadığımız video oyunları GTA Serisi gibi The Last Of Us Serisi gibi oyunları geliştiren kişilere verilen ad.
- Masaüstü Geliştirme : Bilgisayarlarda kullandığımız programları (Excel, Word vb.) geliştiren kişilere verilen ad.
Sektörlere Göre Yazılım Dilleri :
- Web Geliştirme : Büyük oranda HTML, CSS, JavaScript kullanılır. JavaScript kütüphaneleri de kullanılan diller arasına girilebilir. Örneğin React, Angular, Vue, NextJS gibi.
-
JavaScript:
// JavaScript İle İlk Kodumuzu Yazalım console.log('Selam Dünya!');
- Mobil Uygulama Geliştirme : Büyük oranda kullanılan diller Kotlin(Android), Java(Android), Objective-C(IOS), Swift(IOS), Flutter(Hibrit), React Native(Hibrit).
-
Java:
// Java İle İlk Kodumuzu Yazalım public class SelamDunya { public static void main(String[] args) { System.out.println("Selam Dünya!"); } }
-
Swift:
// Swift İle İlk Kodumuzu Yazalım print("Selam Dünya");
- Oyun Geliştirme : Oyun geliştirmede çoğunlukla C++ ve C# kullanılır. Bu diller oyun motorundan oyun motoruna değişiklik gösterebilir.
-
C++:
// C++ İle İlk Kodumuzu Yazalım #include <iostream> int main() { std::cout << "Selam Dünya!"; return 0; }
- Masaüstü Geliştirme : Masaüstü uygulamaları geliştirirken genellikle C#, C++, Python, Java gibi diller kullanılır.
-
C#:
// C# İle İlk Kodumuzu Yazalım public class Program { public static void Main(String[] args) { System.Console.WriteLine("Selam Dünya!"); } }
Hangi Dil En İyisi
Yazılım sektöründe en iyi dil diye bir şey yoktur. Alanlar ve o alanlarda popüler diller vardır. Her dilin kendine göre zor ve kolay yönleri vardır.
En Çok Para Hangi Sektörde
Sizin en istekli ve en iyi yaptığınız sektörde. Bu sadece yazılım için değil genel iş hayatı için böyledir.
En İyi Yazılım Alanı Hangisidir
En iyi dil olmadığı gibi en iyi alan da yoktur. Siz kendi veya çalıştığınız yerine ihtiyaçlarına göre bir alan seçer onu öğrenirsiniz. Yada ileride ne yapmak istediğinize karar verir o alanı seçer ve o alanda kullanılan dillerden birine karar verip o alandan ilerlersiniz.
Gelelim Asıl Soruya
Yazılım Nasıl Öğrenilir
Yazılım sadece Udemy' den aldığımız kurslarla veya YouTube da izlediğimiz videolarla öğrenilebilecek bir şey değildir. Evet kurs izleyin öğrenmek için izlemeniz gerekir. Ama ben 10 tane kurs alayım onları izleyim onları ezberimden yazayım da yazılımcı olayım diye bir şey yoktur. Zaten bir dil de fonksiyonlara kadar öğrendiğiniz zaman çoğu şeyi yapabilecek bilgide oluyorsunuz. Tek yapmanız gereken şey kod yazmak! Siz hiç annesi babası gösterdikten sonra hiç düşmeden yürüyebilen bir bebek gördünüz mü? Düşeceksiniz ama düştüğünüz yerleri bir yerlere not alıp tekrar dönüp bakacaksınız. Yani köprüyü geçene kadar ayıya dayı demekten korkmayın.
Kafanızda bir proje kurun ve yapmaya başlayın. Takıldığınız bir yer mi oldu? Elimizin altında Google ve ChatGPT gibi büyük nimetler var onları kullanın. Araştırma kabiliyetinizi geliştirin. Yardım aldığınız zaman o kodu siz yazmamış olmuyorsunuz. Zaten kimse sizden ilk başta Google gibi bir arama motoru beklemiycek, siz de kendinizden bunu beklemeyin. O bilgisayarın başına oturup o sıkıcı kodları yazıp o konsolda çalıştıracaksınız. Baktınız yardım alarak yine yapamadınız, o projeyi kaydedip şimdilik bir kenara ayırın ve başka bir zaman tekrar bakın. Siz bu projeyi yapamadınız diye daha fazla kursa videoya yada kitaba ihtiyacınız yok. Tek ihtiyacınız Kod Yazmak. Şunu unutmayın Yazılımda Başarıya Giden Her Yolunuz Mübahtır. Şimdi bir kafanızda bir proje kurun ve bu projeyi hangi dillerde yazabileceğinize bakın o dili öğrenin ve yazın.
Peki Hangi Dille Başlamalıyım
Bu soru çokça sorulan ve cevabı kişiden kişiye göre değişebilecek bir sorudur. Bazıları Python der Bazıları C# der Bazıları HTML CSS JavaScript der. Bana kalırsa doğru olan temel syntax(Kodun Yazım Şekli) dillerinden başlamak. Bunlar C ve Java. Bu dillerden birini tam öğrendiğiniz zaman zaten diğer diller de bu dillerin türevi ve modern hali olduğu için öğrenmek kolay gelecektir.
Haydi sizde bir alana ve dile karar verip yazılımcı olmaya ilk adımınızı atın.
Son düzenleyen: Moderatör: