Bir şeye çok kişinin inanması onu doğru kılar mı?

Bir şeye çok kişinin inanması onu doğru kılar mı?
Şöyle bir örnek vereyim;
Koca ayak hikayesini düşünün normal şartlarda kimse inanmaz ancak Su ülkesinde durum çok farklı burda Koca Ayak hikayesi bir gelenek haline dönüşmüş Ahmet'te Su ülkesinin bir vatandaşı henüz 4 yaşında gelenek icabı Ahmet'e Koca Ayak hikayesinin doğru olduğunu söyleyip en ince ayrıntısına kadar anlatıyor dolayısıyla Ahmet buna inanıyor. Ve Ahmet Su ülkesindeki yüz binlerce çocuktan biri.
 
Sadece çok fazla kişi (ya da çoğunluk) inanıyor diye bir şeyin doğru olduğunu iddia etmek, bir safsatadır. Buna ad populum denir. Detaylı bilgi için şu konuya bir göz atabilirsiniz:

Soruya dönelim. Hayır, sadece çok fazla kişi (ya da çoğunluk) inanıyor diye, benimsiyor diye, doğru olduğunu düşünüyor diye, bir şeye doğru diyemeyiz. Eğer doğru dersek, o zaman burada muazzam bir hataya düşmüş oluruz. Çoğunluğun inandıklarını bir dogma hâline getiririz ki, bu yapabileceğimiz en kötü şeylerden biri olur.

Kaçırmamamız gereken nokta: Yanlış bilgilerin, bir çoğunluk içerisinde çok hızlı yayılabilmesi ve güçlü bir kök edinebilmesi. Bununla da kalmıyor elbette. :) Yanlış bilgiler, ebeveynler aracılığıyla çocuklara da taşınıyor ve her nesilde bu yanlış bilgilerin kökleri daha da güçleniyor. Bu yanlış bilgiler ebeveynler aracılığıyla çocuklara geçtiğinde, gerçekten tam bir dogma hâline geliyor. Muazzam şiddetli bir dogma...

Bildiğiniz üzere, çocukken edinilen deneyim ve bilgilerin çok büyük kısmı kalıcı olur ve hayatımızı yönetir. Sonradan değiştirilmesi ve yerine yenilerinin getirilmesi çok zordur. Çocuklara ve nesillere özellikle vurgu yapmamın sebebi de budur.

Dogmalarla bir yere varamayız. Bu yüzden eleştirmekten, sorgulamaktan ve isyan etmekten asla vazgeçmemeliyiz. Bizi insan yapan en önemli şeylerden bazıları bunlardır. Unutmayın!

Ayrıca bakınız:
  • Sürü psikolojisi
  • Propaganda
 
Kılmaz. Bunun bir örneğini alıntıyla cevaplayayım; “Eğer bir yalanı yeterince uzun, yeterince gürültülü ve yeterince sık söylerseniz, insanlar inanır. İnsanları, bir yalana inandırmanın sırrı, yalanı sürekli tekrar etmektir. Sadece tekrar, tekrar ve tekrar söyleyin." -Joseph Goebbels
 

Yeni konular

Geri
Yukarı