Bir yanlışa herkes inanıyorsa bu onu doğru yapar mı?

sSombrero

Hectopat
Katılım
26 Ocak 2021
Mesajlar
2.447
Çözümler
11
Yer
Mozambik/Maputo
Merhaba hocalarım.
Forumda veya gerçek hayatta birkaç defa çoğunluğun inandığı yanlışların olduğunu gördüm. Bir şeyin yanlış olduğunu kanıtlasak dahi insanlar inanmayabiliyor. Bu olaylar sonucu aklımda soru işaretleri oluştu.
Sizce bir yanlışa çoğunluk inanıyorsa bu onu doğru yapar mı? Her daim doğru olanı mı yoksa herkesce kabul gören ama yanlış şeyleri mi söylemeliyiz?
Hayatta en önemli şeylerden biri olan zamanınızı ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Herkesin doğrusu veya yanlışı kendinedir. Benzer yanlışlar, benzer doğrular olabilir. Bunun sebebi bakış açısı ve düşünceden kaynaklı. Önemli olan doğrular veya yanlışlar değil; o zihni ve ufku genişletip her bireyin kendi doğrusunu ve yanlışını görebilmek bence. Bu noktaya ulaşıp o bireyi anlayabilen birisi gerçekten ermiştir. Buna odaklanan kişi sayısı çok az keza çoğu insan daha kendi doğrularını, yanlışlarını tartmaktan başkalarının doğru veya yanlışlarını idrak edemez halde. Bunun kötüsü de başkalarının doğru ve yanlışlarını düşünüp tartmaktan kendini unutmak. Her şeyin başı denge ve açıyı genişletmek ile başlıyor.
 
Bir şeyin yanlış olduğunu kanıtlasak dahi insanlar inanmayabiliyor.
Buna cahillik deniyor.
Sizce bir yanlışa çoğunluk inanıyorsa bu onu doğru yapar mı?
Herkes 1+1'in 3 olduğuna inansa bile 1 kutunun yanına bir kutu daha koyunca 3 kutu yapmaz. Doğrulukta mesele inanmak değil, kanıtlanabilirliktir.
Her daim doğru olanı mı yoksa herkesçe kabul gören ama yanlış şeyleri mi söylemeliyiz?
Bu yere ve zamana göre değişir. Ucunda ölüm yoksa doğru olanı söylemek daha elzemdir bence. 1-2 kişiyi bile ikna etsen kardır. Ha sonun Galilei gibi olacaksa başka tabi :D
 
Hayır, cahillik böyle bir şey değil.
Bir bilginin doğruluğu kanıtlandığı halde ona inanmayan bir insan doğru bilgi elde edemeyecektir. Dolayısıyla dünyadaki doğru bilgilerden mahrum kalıp palavra ve hurafelere inanacaktır. Buna cahillik denebilir diye düşünüyorum.
Hayır, inanmayan veya inanmak istemeyen birisine istediğin kanıtı sunabilirsin. Kişi tekrar kendi doğrusuna inanacaktır. Kişileri topluma veya doğruya bu şekilde kazandırmıyoruz.
Dediğinize göre doğru bilgi elde edilemez o zaman. Herkes kendi doğrusuna inanır. Bana göre Dünya düzdür, sana göre küre şeklinde, başkasına göre silindir... Ama bizim bunlara inanmamız Dünya'nın geoit olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Birinin inandığı doğru ile gerçek doğru çok farklı şeyler. Dediğiniz kişisel doğrular için geçerli olabilir ama genelgeçer bir doğruyu elde etmek için kişilerin "kendi" doğrusunun bir önemi yoktur. Doğruluğu kanıtlanabilir, bilimsel bir kural haline gelmiş bir yasayı ben buna inanmıyorum diyerek çürütemezsiniz. Ya da bir şeye inanmamanız onun doğruluğunu bozmaz. Dünya düz değil diyen Galilei'nin öldürülmesi dünyayı düz yapmadı.
 
Bir insana doğruyu yanlışı sunmadan önce o insanı reale çekmek lazım. Burada bahsetmek istediğim şey bu. Türk toplumu için de, diğer toplumlar için de geçerli olan şey bu. Din konusunda da öyle, hayatın diğer kritikleri için de öyle. Bahsettiğiniz insanlar cahillikten ziyade real değil, sorun burada başlıyor zaten.
 
Sizce bir yanlışa çoğunluk inanıyorsa bu onu doğru yapar mı?

Evrensel bir ahlak yasasından bahsedilirse, yapmaz. Yok eğer bölgesel, hatta bireysel yasalardan bahsediliyorsa, yapar. Tabiidir ki, ikinci seçenekte; ne haksızlıklar, ne de çatışmalar sona erer. Güçlü olanın doğrusu, kabule yakındır. Ya da sadece güçlü olmak için veya varlığını koruma içgüdüsü ile doğrusunu değiştirenler veya öyleymiş gibi davrananlar hasıl olacaktır.

Her daim doğru olanı mı yoksa herkesce kabul gören ama yanlış şeyleri mi söylemeliyiz?

Eğer ilk sorunuza verdiğim cevapta geçen, "evrensel yasanın" peşindeyseniz; doğrunun çoğunlukla ya da kendinizle alâkalı olmadığını, pek çok olgu veya hadisenin ortaklığı ile var olduğunu ya da olması gerektiğini de sürekli göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu minvalde, insanı doğrudan uzaklaştıran her türlü davranış veya olgu tehlikelidir ki buna, kendisi de dahildir.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı