Madem utopik fikirler serbest, ucalim.
Meritokrasi. Soz sahibi insanlar, kendi alanlarinda en yetkin kimseler olacak ve bu objektif bir sekilde denetlenebilir, puanlanabilir ve olculebilir olacak. Nasil olceceksin insanlarin yeteneklerini dersen de, bu konuda calisacagiz. Galile'nin sozunu hatirlatayim "Measure what is measurable, make measurable what it is not so".
- Yapacağınız yenilikler neler olurdu?
Devletin gorevi ortami hazirlamak. Halkin hayatini nasil yasamasi gerektigine karar vermek degil. Gerekli sosyal, iktisadi ve hukuki duzenlemeler oturtulduktan sonra halk kendi yeniligini kendisi adapte edecektir. ( Ornegin UBER kendiliginden olusacaktir cunku mevcut taksi sisteminin eksikliklerini gideriyor )
- Yönetim şekliniz ne olurdu?
Meritokrasi. En iyi ekonomist ekonomi bakani, en iyi antrenor milli takimlar teknik direktoru vs.
Bu konuya en iyi hukukcular karar verecek. Bana dusmez : ) Ama seriat falan degil, degistirilemeyen ve kutsal kabul edildigi icin elestirilemeyen kurallar kanun olamaz.
- Ülkenizde adalet nasıl işlerdi?
Herkesi esit sekilde yargilayacak. Bu basit cumle yillardir hic bir ulkede calismiyor. Hukukun ustunlugu dunyanin en basit ama en zor meselelerinden birisidir.
- Eğitim, sağlık hizmetleri gibi alanlarda hedefleriniz neler olurdu?
Ogrenciler, onceden kaliplari baskalarinca belirlenmis sekilde egitilmez ( sayisalci - sozelci vs gibi ) ; yeteneklerine uygun egitim programlarina gore egitilirler. Resim yetenegi cok iyi olan bir ogrenci "Ressam olursam ac kalirim" endisesi tasimaz cunku ulkemizde isini iyi yapanin ac kalmasi gibi bir sey soz konusu degil. Ek olarak ogretmenler en fazla maas alan kamu gorevlilerinden olacak ancak ogretmenlik gibi onemli bir meslegi beceriksiz kimseler icra edemeyecek.
- Ülkenizde hangi haklar geçerli olurdu?
Ucretsiz saglik, hukuk ve egitim hizmeti. Turkiye bile yillik butcesiyle bunu cok rahat gerceklestirebilir aslinda. Korkunc vergiler topluyorlar.
- Ülkenizde hangi özgürlükler geçerli olurdu?
Fikir ozgurlugu, din ve vicdan ozgurlugu. Hic bir kilik kiyafet uygulamasi yok. Isteyen istedigini giyer, istedigi dine inanir, istemedigine inanmaz. Istedigini soyler ( hakaret etmedigi muddetce ), istedigini elestirebilir. Istedigi televizyon kanalinda istedigi yayini yapabilir.
Ben kendi yeteneklerimle, boylesi bir ulkede lider olamazdim elbette ama; sistemi kurup kenara cekilip bir parcasi olmaktan mutlu olurdum.