Çözüldü Bisiklette vites kullanımı nasıl olmalı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ege Çerçi

Decapat
Katılım
4 Eylül 2019
Mesajlar
20
Merhaba, 15 yaşındayım ve en son 7 yaşlarında vitessiz düz bisiklet sürüyordum. Dün yeni bisiklet sipariş verdik. Kullanmadan önce birkaç şey öğrenmek istiyorum, pek bilgim yok:)

Bisiklette önde 2, arkada 9 vites var. Mesela düz yolda gidiyoruz, hafif yokuş çıktı, ön\arka kaçta olmalı? Veya önce ön sonra arka vites değiştirilir (ya da tam tersi) gibi bir kural var mı? Ya da düz giderken yokuş aşağı gitmemiz gerekti ve bisiklet hızlanıyor, yine ön\arka kaçta olmalı? Bu tarz bilgiler verirseniz sevinirim
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
1025838_625927760764613_1761931702_o.jpg


@Ege Çerçi Burada ön ayna kolda 3 dişli olan versiyondan örnek verilmiş ama kısaca özetlemek gerekirse şöyle: Vitesi çapraz kullanmamaya dikkat etmen lazım. Eğer vitesi çapraz kullanırsan zincirin kırılması, kaza, zincir zedelenmesi, dişli zedelenmesi, vites ayarı bozuklukları gibi bir çok sorun ortaya çıkacaktır. Vitesleri olduğun yolun eğimine ve hızına göre değiştirmen lazım.

Yokuş çıkarken direk 1. vitese almak her zaman mantıklı değildir. İki tür yokuş çıkışı vardır. Birisi oturarak diğeri ayakta(kafanız karışmasın diye terim anlamlar kullanmıyorum). Eğer siz oturarak çıkıyorsanız ayağınızın pedala yapacağı kuvvet daha az olacağından daha düşük vitesler tercih edebilirsiniz ama ayakta çıkarken pedala uygulanan kuvvet fazla olacağından düşük vitesler tercih etmeniz hatalı olacaktır. Çünkü hem boştan yere güç kaybedecek hem de zincire fazla güç uygulayıp aşınmasına, zedelenmesine belki de kırılmasına sebep olacaksınız.

Yanlış vites kullanımından dolayı ham maddi hem de manevi kayıp yaşayan çok fazla kullanıcı var. Basit bir olay gibi gözükebilir dışardan insanlar için ama işin içine girince öyle olmadığını anlarsınız.
Arabadaki gibi. Seni baymayacak en büyük viteste kullan. Sürerken rampa çıktı 1 vites düşür, baktın yine çekmiyor yine düşür. Baktın devir çok artıyor fazla pedal çeviriyorsun vites arttır.
Ek olarak koltuğu yükseltip dizin kırılmayacak şekilde ayarla daha rahat sürersin.
 
Tek dikkat etmeniz gereken orantıları. Yani orta vites 2 de iken arkayı 1 de tutmayın. 3-4 gibi minimum olsun. Onun haricinde fazla kasmana gerek yok, senin kondisyonun ile alakalı pervane gibi döndürmedikten sonra ister normal kullan ister ağır bir viteste kullan.
Arabadaki gibi. Seni baymayacak en büyük viteste kullan. Sürerken rampa çıktı 1 vites düşür, baktın yine çekmiyor yine düşür. Baktın devir çok artıyor fazla pedal çeviriyorsun vites arttır.
Ek olarak koltuğu yükseltip dizin kırılmayacak şekilde ayarla daha rahat sürersin.
Arkadaşın dediği gibi diz mesafesi çok önemli yoksa harcadığın enerjiden hiç verim alamazsın. Youtube'da diz mesafesi için bir video izlemeni tavsiye ederim.
 
Zincirin belirli bir seviyede çapraz kalmayacağı kullanım en doğrusudur. Aynakolu 3 ve rublesi 7 dişliden oluşan bisiklet için konuşursak:

  1. Aynakol 1. dişlideyken arka rublenin ilk 3 dişlisi.
  2. Aynakol 2. dişlideyken arka rublenin 3, 4 ve 5. dişlisi.
  3. Aynakol 3. dişlideyken arka rublenin 5, 6 ve 7 dişlisi.
Bu şekilde kullanmanız gerekir. Bunu yapmazsanız ortalama 3K km'de bir değişmesi gereken ruble ve aynakolu daha erken değiştirmek zorunda kalırsınız(üreticiye göre değişiklik gösterir).

Ortalama 3 rublede bir zincir değiştirmeniz gerekirken bu rakam 2'ye kadar düşecektir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı