Borç alınan paraya döviz etki eder mi?

Hisse karşılığında 80 bin lira almışlar. Söz mü evrak mı bilmiyorum ben de.

Misal, evin ederi 4 sene önce 160 bin diyelim, şimdi de 250 bin diyelim, 125 bin ödenir veya 4 sene üzerinden alınan paranın banka faizini hesaplarsınız olur biter. Bunu da karşılıklı güvene dayalı olduğu için söyledim. Senet sepet vesaire yok ise ödeyip ödememek size kalmış bir şey. Döviz üzerinden kurnazlık olmaz.
En azından çağırın eksper evin şimdi ki ederini söylesin, hisse üzerinden parayı ödeyin. İşlerine geliyorsa bu kadar basit.
 
Son düzenleme:
Arada farklı bir anlaşma yoksa hangi para birimiyle borç verildiyse o para birimiyle ödeme yapılır. TL verdim dolar istiyorum olmaz. Borç ana parası hariç talep edebileceği şey ise ana paraya işleyecek olan faizdir.​
 
Zamanında oturdukları ev akraba ile ortakmış, çıkıp kiraya geçmişler. Ve kiraya geçmeden önce oturdukları evdeki paylarından vazgeçtikleri için 80 bin lira almışlar
Benim anlamadığım, hem evin ortaklığını vermişler, hem de 80 bin lirayı "borç" olarak mı almışlar? Hissenin değeri ne kadarmış ki o dönem? Sizinkiler hissenin bütün değerinden vazgeçip sadece "borç alabilme hakkı" mı almış akrabanızdan? Akrabanız sizinkilerin zor durumundan çok güzel faydalanmış gibi duruyor eğer durum böyleyse, çünkü kesinlikle adil bir borçlanma durumu değil. Hem borç vermiş geri almak üzere, hem de ellerindeki ev hissesini almış. Hem de bu borcu döviz artışı üzerinden misliyle istiyor.

Yazılı bir belge yoksa, durumun bağlayıcılığını bir avukata sormak en iyisi. Yazılı belge olmadığı için şahsen ne ödeyeceğiniz tamamen size kalmış diye düşünüyorum.
 
Anladığım kadarıyla; 3-4 yıl önce 80.000 TL değeri üzerinden akraba arasında, herhangi bir sözleşme yapılmadan, ödeme tarihi (vade) ve faiz oranı belirlenmeden bir borç para veriliyor. Her şeyden önce, ödeme zamanında para cinsi belirlenmemişse borç ülke parası olarak ödenir. Yani alacaklının "sen bana dolar üzerinden ödeme yap" gibi seçimlik bir hakkı kanunen bulunmamaktadır (Türk Borçlar Kanunu Madde 99). Eğer döviz cinsinden ödeme yapılacaksa - sözleşmenizde böyle bir madde bulunmadığı için- bu seçimlik hak sadece borçluya aittir. Ayrıca sizin anlattığınız olayda herhangi bir ödeme günü yani vade belirlenmemiş. Bu durumda kişinin borç aldığı parayı ödemesi için borçluya ihtar çekilmesi gerekmektedir. Eğer bu ihtar sonrası hala borç para ödenmez ise o zaman temerrüd faizi istenebilir. Ayrıca aralarında altın veya dolar karşılığı borç ödenecektir diye bir anlaşmada bulunmamaktadır. Bu yüzden bu oranların karşılığı para istenemez. Fakat enflasyon oranı hesaplanarak tl cinsinden karşılığı istenebilir.
Edit: Akraba aralarında bu tür borçlanmalarda yazılı sözleşme yapılması halk tarafından ayıp sayıldığından; yazılı ispat kuralının istisnalarından birisi olarak akraba arasında tanık yazılı ispat ile eşdeğer sayılır. Yani yazılı sözleşmenin olması şart değildir.
 

Geri
Yukarı