Boş kasaya her donanım uygun mu?

Arkadaşlar boş bir kasaya her ekran kartı, anakart, işlemci ve güç kaynağı uyar mi?
ekran kartı aşırı büyükse simaya bilir onun disinda anakart zaten ATX ise sığar eski yeni her kasaya psu da sığar bide fan boyutlarina bak onun dışında evet sığar
 
Kasa ATX ise ve m-ATX desteği yok ise mesela m-ATX anakart takamazsınız. Üst seviye soğutucuların bazı modelleri sığmayabilir. Uzun ekran kartları sığmayabilir.

ATX'e m-ATX anakart uyar. Amma velakin m-ATX bir kasaya ATX anakart takamazsın. Yani tam tersi. Kasa boyutuna bağımsız olan parçalar; RAM, işlemci (anakarta göre değişir), SSD, HDD ve M.2 SSD'dir.
 
Sanırım evet yanlışım varsa düzeltin.

Hayır anakartın belirli ölçüleri(genelde her kasa her anakartı destekler fakat istisnalar vardır eski olması ve bazı ölçülerin gerçekten kasalara eklenmemesi gibi) vardır, ekran kartının belli ölçüleri vardır (eski nesil kasalarda 2 fanlı ekran kartının bile sığmadığını gördüm) gibi gibi ölçüleri var hiç olmazsa elinize cetvel alıp ölçerek ve alacağınız parçanın ölçüleriyle kıyaslayarak bir şeyler yapabilirsiniz.
 
Kasadan kasaya değişiklik gösterir mesela 120 mm sıvı soğutmalı bir kasaya sen gidip 240 mm takamazsın ya da ekran kartı atıyorum 300mm destekliyor sen daha büyük takamazsın bunu biraz araştır YT de videolar var okuyarak değil de dinleyerek daha da hızlı anlayabilirsin.
 
Arkadaşlar boş bir kasaya her ekran kartı, anakart, işlemci ve güç kaynağı uyar mi?
Hayır.
Bunun için anakart, kasa ve güç kaynağı için standartlar vardır. Eğer hepsi ATX ise evet. Veya anakart ile kasa mATX fakat güç kaynağı ATX ise sorun olmaz. Fakat ITX kasaların bazılarına mATX anakart sığabiliyorken ATX güç kaynağı sığmayabilir.
Yapılması gereken bu parçaların boyut standartlarını öğrenip birbirleri ile uyumlu olup olmadıklarını karşılaştırmaktır.
Sonuçta bu doğal olandır daha büyük olan küçük olanın içine girmez, ancak küçük olanı büyük olanın içine sokabilirsin. Bu durumda eğer kasa extented ATX ise büyük ihtimal içine sığmayacak ürün de olmayabilir. Bu sefer de güç kabloları yetişmeyebilir ancak uzatma ile çözülebilir.
Fakat ekran kartı farklı bir mevzu. Ekran kartının uzunluk ve derinlik ölçülerinin kasa ile karşılaştırılması gerekir. Ekran kartlarında düşük profil ve standart olmak üzere 2 kalıp var fakat onların da çok keskin standartları yok düşük profil olduğu halde bazı ince kasalara sığmadığı da olabilir.
 
Toplama bilgisayarın avantajı her parçanın isteğine göre seçilebilmesidir.

Basit doneler ile bazı ipuçları verebilirim fakat kesin git şunu al gibi bir cümle kurmak benim açımdan doğru olmaz.

Mevcut işlemcine göre uygun fiyatlı anakart a320 veya b450 anakart bakabilirsin. Kasanın boyutuna göre de ATX veya mATX formatında olabilir. Donanım ile çok haşır neşir olmayan kullanıcılar için anakarta çok para harcamaya gerek yoktur, sonuçta ne işe yaradığını bilmediğiniz özelliklere para vermiş olursunuz.

Kasa olarak ön yüzü mesh yapıda olan kasa tercih etmeye çalışın. Modern süper ATX kasaların neredeyse hepsine RX580 sığar diye düşünüyorum.

Güç kaynağı olarak kaliteli, güç kaynağı markası olan bir firmadan almaya çalışın verimlilik sertifikası sizin uzun zamanda ödeyeceğiniz elektrik faturasında bir miktar rol oynar. Ne kadar yüksek verimli olur ise elektrik faturası ona göre azalır veya tam tersi. Güç kaynağında 500w bana yeter deyip kenara çekilmeyin güç kaynağı uzun soluklu bir parçadır o yüzden ne kadar güçlü olur ise o kadar az stres altına girer ve ömrü uzar. İmkan dahilinde alabildiğiniz kadar biraz daha güçlü olanı almaya çalışın. Bu cümlem yanlış anlaşılabilir gidin 1200w titanyum güç kaynağı alın demiyorum imkan dahilinde alabildiğiniz kadar verimli ve güçlü almaya çalışın.

İşletim sistemi için hızlı fakat çok yüksek kapasite olmayan bir SSD tercih edin. Depolamanın geri kalanını HDD ile çözebilirsiniz.

Yazdıklarımda anlaşılmayan kelimeler mevcut olabilir bunları internette çok kısa arayarak ne olduklarını öğrenebilirsiniz.

Bilgisayar toplama kısmına gelince burada tekrar rehber yazmak artık gereksiz olacaktır bunun için çok fazla kaynak hali hazırda mevcut.
 

Geri
Yukarı