Boyle bir "teorik" bakis acisi mantikli degil. Oyleyse, ideal bir dunyada bende parmaklarimi cirparak kus gibi ucabilirim. Ama beni bir teori olarak bunu sunarken gormuyorsun. Gercek dunya limitlerini ele alman lazim. Bunlar teknolojiyle sinirlanan limitler degiller, direkt deterministik yapinin getirdigi, QR'in dizayninin getirdigi limitler. Bu limitleri de "teori" adi altinda asmayi planliyorsan, artik "teori" sunmuyorsun, kurgu yaziyorsun demektir. Kurgu bir evrendeyse her sey mumkundur. QR kodlara 4. boyut ekle, ordan cikarirsin boyle bir evrende gerekli server datasini illa deterministik yapiyi bozmayacaksak. Ha yoksa heuristic yap, oldugu konumdan falan yonlendir. Ama hala farkindaysan bunlar kurgu evrenler, bilimsel teori degiller.
Bilimsel bir teori konusuyorsak, bilimsel teorinin tanimi;
Eki Görüntüle 2507440
Cevirisi;
"Bilimde teori, doğal dünyanın bir yönünü iyi bir şekilde açıklayan, kanunları, hipotezleri ve olguları içerebilen sağlam bir açıklamadır. Kapsamlı ve güçlü bir açıklamadır; bir tahmin ya da test edilmemiş fikir değildir. Günlük dilde ise "teori" genellikle bir spekülasyon ya da test edilmemiş fikir anlamında kullanılır."
Ha yok diyorsan ki ben kurgusal bir evren konusuyorum, bu fikrin asla ama asla gercek olmayacaginin farkindayim, ben tutmayayim seni. Ama daha ayaklari yere basan bir fikir ariyorsan, yukarida zaten belirttim URL kisaltma muhabbetini. Neden 2 QR kodun ayni anda iki farkli anlama gelemeyecegini de asagida daha detayli sekilde acikladim.
Okumak istersen;
Diyorum ki, boyle bir sey mumkun degil. Sen diyorsun ki A yazayim, ama bir QR okuyucu bazen A okusun, bazen B okusun. Mumkun degil. Bir kere hala QR'a online da depolanan bir seymis, QR okuyucunun da bu okudugu QR'i orda validate edip kullaniciya datayi gosterdigi gibi bir algi yaratiyor bu fikir ki QR sadece bir encoding sistemi.
Israrla 2 tane ayni QR kodu, tarayici ayirt etsin demenden anladigim kadariyla, tarayicilarin standart QR tarayicilar olmayacagi anlamina geliyor, bu da tarayicilarin offline calismayacagi anlamina geliyor. Offline calisan bir standart QR tarayici, ayirt edemez cunku ortada "ayirt" edecek bir sey yok. QR code bir sifre degil, QR code bir cesit keyword degil. Herhangi bir datayi gostermek icin alternatif bir yontem. Encoding dedigimiz seyin mantigi bir kere bir seyleri depolamak degil. Donusturmek. Ihtiyaca uyumlu hale getirmek. A'yi okuttugunda A yerine bazen B okumasini beklemek dememin sebebi bu.
abc yazdiginda versiyon 1 QR her zaman, ama her zaman, ama her zaman ayni ciktiyi verecek cunku o bir encoding algoritmasi ile uretiliyor. Dolayisiyla
abc'nin encode hali olan QR'i decode ettiginde her daim israrla abc yanitini alacaksin cunku matematiksel bir algoritma kullanarak bir desene donusturulmus bu data, ayni matematiksel islemlerin tersi uygulandiginda orijinal haline donusuyor olacak.
Sabahlara kadar dusunsen
abc yazan QR'i arada bi
def okusun arada bir
abc okusun gibi mantiga erisemezsin.