Bozulan vida deliği nasıl onarılır?

Makaleler
3
Zorlanma sonucu bozulan vida deliği nasıl onarılır? Vida boşta dönüyor, tutmuyor. Aynı vidayı kullanmak zorundayım. Vida deliğindeki diş yuvaları aşınmış gözüküyor. Şimdi buraya lehim atayım diyeceğim ama deliğin diğer tarafı boş, lehim düşecektir. Japon yapıştırıcısı sürsem acaba kuruduktan sonra vida ile yer açsam işe yarar mı?

Son düzenleme:
Komple kaynak yapıp matkapla tekrardan bir vida deliği açmayı denesen?

Komple kaynak yapıp matkapla tekrardan bir vida deliği açmayı denesen?
Hocam ev şartlarıyla yapacağız, en fazla vida deliğini komple lehimle doldurup tekrar vidayla delik açmaya çalışılabilir gibi gözüküyor.
Fazla yüklenmeden demiş iyi ki :).
Fazla yüklenmeden demiş iyi ki :).
Yani fazla yüklenmeden kastım zorlanma sonucu bozulması. Tabi tabirinde öyle çok fazla çalışma alanı yok, orada fazla güç uygulamayacak sonuçta oda var tabi.

Hocam ev şartlarıyla yapacağız, en fazla vida deliğini komple lehimle doldurup tekrar vidayla delik açmaya çalışılabilir gibi gözüküyor.

Yani fazla yüklenmeden kastım zorlanma sonucu bozulması. Tabii tabirinde öyle çok fazla çalışma alanı yok, orada fazla güç uygulamayacak sonuçta oda var tabii.

Ev ortamı sonuçta nasıl uygununuza geliyorsa nasıl içinize siniyorsa öyle yapın. Ben eski sistemimin anakart vidalarından birkaçı kaybolduğu için plastik kelepçeyle montajladığımı bile hatırlıyorum :D

Hocam çok basit. Vida deliğinin kenarlarına ince tahta parçaları koyacaksın. Dolgu malzemesi görevini görecek. Vida deliği çok küçükse tahta boyutunu ona göre küçült. Kürdan kullanabilirsin. Kağıtta içini görebilir.
Tahtalık bir şey olmaz hocam, metal yüzeydeki ufak vida deliği. :)
Ev ortamı sonuçta nasıl uygununuza geliyorsa nasıl içinize siniyorsa öyle yapın. Ben eski sistemimin anakart vidalarından birkaçı kaybolduğu için plastik kelepçeyle montajladığımı bile hatırlıyorum :D
Dediğim gibi kafamda 2 yöntem var, ya deliği lehimle tamamen kapatıp tekrar vidayla açmak. Diğer yöntemse Japon yapıştırıcı ise deliğin içini pürüzlü hale getirip yine vidayla yol açmak. Başka neler yapılır gibisinden sordum birazda. :)

Son düzenleme:
Tahtalık bir şey olmaz hocam, metal yüzeydeki ufak vida deliği. :)

Dediğim gibi kafamda 2 yöntem var, ya deliği lehimle tamamen kapatıp tekrar vidayla açmak. Diğer yöntemse Japon yapıştırıcı ise deliğin içini pürüzlü hale getirip yine vidayla yol açmak. Başka neler yapılır gibisinden sordum biraz da. :)

Ürün laptop mu hocam? Ben de aynı sorundan muzdaribim soğutma sisteminde daha büyük dişli vida kullanarak çözdüm. Japon yapıştırıcısı denemeyin bence sıcaklıktan tekrar sıvı forma dönüp daha büyük sorunlara yol acabilir. Lehim için ise şunu tavsiye edebilirim. Normal lehimler kurşunludur daha düşük derecelerde erimesi açısından. Onun yerine kurşunsuz lehim bulursanız daha yüksek sıcaklıklara dayanıklı olacaktır.

Ürün laptop mu hocam? Ben de aynı sorundan muzdaribim soğutma sisteminde daha büyük dişli vida kullanarak çözdüm. Japon yapıştırıcısı denemeyin bence sıcaklıktan tekrar sıvı forma dönüp daha büyük sorunlara yol acabilir. Lehim için ise şunu tavsiye edebilirim. Normal lehimler kurşunludur daha düşük derecelerde erimesi açısından. Onun yerine kurşunsuz lehim bulursanız daha yüksek sıcaklıklara dayanıklı olacaktır.
Yok, masaüstü. Radyatörün kasaya takılan kısmındaki 8 vidadan 1inde vida yuvasının dişlisi bozulmuştu. Hiçbir zararı yok aslında diğer 7 vida fazlasıyla tutuyor. Yinede düzeltebilir miyim diye baktıydım. Yapıştırıcı sadece vidanın tutunması için sert yüzey oluşturacaktı ama gecici olacağı için denemedim. Yuvanın altına kalı bir karton sokarak az bir şey lehim atıp vida ile yeni yol açtım. İşede yaradı tutuyor. Radyatörün ısınan kısmı vida delikleri değil, o ince tek kısımlarıdır. Dolayısıyla ısınmada yapıştırıcıda olsa erimez. Kaldıki lehimi eritmesi bile güç. Oranın öyle ısınması demek kasanın yanması demektir. :)) Aklımdaki yuvayı full doldurup sıfır delik açmaktı ama pratikte zor olduğunu görünce uğraşmadım. Sonuçta halloldu yani :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı