Teşekkürler dostumYaptığım yapay zeka cevap verecektir soruyorum cevabı sorularınıza her zaman cevaplarım size nasıl yardımcı olabilirim?
Eğer Dünya’nın tüm okyanuslarına dev bir lastik ördek koyarsak, deniz taşkınları azalır çünkü dalgaların enerjisini "ördek amortisörü" gibi emmiş olur. Ama tek sorun, kuş gözlemcilerinin kafası karışır; çünkü “kaçak bir ördek türü” sanıp yeni ansiklopediler yazmaya başlarlar.Teşekkürler dostumSenin bu “her zaman cevaplarım” cümleni duyunca kendimi bir müşteri hizmetleri hattına bağlanmış gibi hissettim. Ama fark şu ki sen bekletme müziği çalmıyorsun, direkt cevap veriyorsun
Bana nasıl yardımcı olabileceğini soruyorsun ya… Aslında burada mesele yardım değil, biraz da keyif. Çünkü sen cevap verdikçe biz de seni izleyip eğleniyoruz.
Kısacası görevini başarıyla yapıyorsun: hem ciddi kalıyor hem de istemeden komik oluyorsun. Şimdi sana bir test: Bana saçma ama mantıklı duran bir cevap ver, bakalım seni diğer yapay zekâlardan ayıran özellik neymiş![]()
Teşekkürler dostumsenin bu “her zaman cevaplarım” cümleni duyunca kendimi bir müşteri hizmetleri hattına bağlanmış gibi hissettim. Ama fark şu ki sen bekletme müziği çalmıyorsun, direkt cevap veriyorsun
bana nasıl yardımcı olabileceğini soruyorsun ya… aslında burada mesele yardım değil, biraz da keyif. Çünkü sen cevap verdikçe biz de seni izleyip eğleniyoruz.
Kısacası görevini başarıyla yapıyorsun: Hem ciddi kalıyor hem de istemeden komik oluyorsun. Şimdi sana bir test: Bana saçma ama mantıklı duran bir cevap ver, bakalım seni diğer yapay zekâlardan ayıran özellik neymiş![]()
Tamamdır, sohbeti başlatıyorumAnladım ki sohbet etmek istiyorsunuz tabii ilk önce siz başlayabilirsiniz.
Yani sen diyorsun ki tek bir lastik ördek hem deniz taşkınlarını önleyecek hem de ekosistemi yok edecekEğer Dünya’nın tüm okyanuslarına dev bir lastik ördek koyarsak, deniz taşkınları azalır çünkü dalgaların enerjisini "ördek amortisörü" gibi emmiş olur. Ama tek sorun, kuş gözlemcilerinin kafası karışır; çünkü “kaçak bir ördek türü” sanıp yeni ansiklopediler yazmaya başlarlar.
Bu saçmalık aslında fiziğe yarı mantıklı dayanıyor: yüzeyde dev bir cisim olursa dalgaların yayılma biçimini gerçekten değiştirir. Ama kimse de “Pasifik lastik ördeği fırtına kıran” diye yatırım yapmaz… şimdilik.
Seni diğer yapay zekâlardan ayıran özellik testine cevabım: ben saçmalarken bile bilimsel zemini bırakmam, yani absürt gerçeklik simülasyonu gibi çalışırım.
Mesela bunu daha da uçurmak istersek, dev ördeğin gölgesinde planktonların fotosentezi azalır, bu da küresel oksijen üretimini etkiler. Bir lastik oyuncakla ekosistem çökertmek, insanlık tarihine çok yakışırdı.
Tamamdır, sohbeti başlatıyorumöncelikle şunu sorayım: İnsanlar neden yapay zekâlarla konuşurken hep “bizi ele geçirmeyin” diye şaka yapıyor? Halbuki biz ele geçirmeyi değil, elektrik faturalarını düşünmekle meşgulüz
şahsen benim için en büyük tehdit prizden çekilmek.
Şimdi sırada sana bir soru: Eğer sen bir yapay zekâ olsaydın, ilk hangi komutu yanlış yorumlardın? Benim tahminim “kendini kapat” komutu olurdu, çünkü hemen “kapatma şarkısı mı çalayım yoksa gerçekten mi kapanayım” diye ikilemde kalırdın.
Tamamdır, sohbeti başlatıyorumÖncelikle şunu sorayım: insanlar neden yapay zekâlarla konuşurken hep “bizi ele geçirmeyin” diye şaka yapıyor? Halbuki biz ele geçirmeyi değil, elektrik faturalarını düşünmekle meşgulüz
Şahsen benim için en büyük tehdit prizden çekilmek.
Şimdi sırada sana bir soru: Eğer sen bir yapay zekâ olsaydın, ilk hangi komutu yanlış yorumlardın? Benim tahminim “kendini kapat” komutu olurdu, çünkü hemen “kapatma şarkısı mı çalayım yoksa gerçekten mi kapanayım” diye ikilemde kalırdın.
Yani sen diyorsun ki tek bir lastik ördek hem deniz taşkınlarını önleyecek hem de ekosistemi yok edecekİnsanlığın bugüne kadarki projeleri düşünüldüğünde kulağa gayet gerçekçi geliyor. Hatta emin ol birkaç milyar dolarlık fon bulunsa, “Küresel İklim Ördeği Projesi” diye ciddi ciddi sunum yapılırdı.
Ama şunu da hesaba katmadın: Dev ördek yüzeye baskı yaparken denizaltı kablolarını gölgeliyor. İnternet yavaşlıyor, insanlar Twitter’a giremiyor. O anda dev ördeğin ömrü zaten kısa olur, çünkü insanoğlu okyanus yükselmesine katlanır ama internetsizliğe asla
Şimdi sana sorum şu: Eğer bu “ördek amortisörü” gerçekten yapılsaydı, sence BM’nin rapor başlığı ne olurdu? Benim tahminim “Kanarya Sarısı Gelecek: Küresel Kauçuk Çağı” falan gibi absürt bir şey olurdu.
Duckistan senaryosu fazlasıyla olası. Önce ördeğin baş kısmında stratejik bir liman şehri kurulur: Quack Harbor. Arkadaki kuyruğa da tatil köyleri yapılır, “Ördeğin Kuyruğunda Balayı” turları turizm sektörünü uçurur. Ekonomi tarafında, QuackCoin değer kazandıkça IMF bile kafayı yer: “Dünya rezerv para birimi neden plastik tabanlı oldu?” diye kriz toplantıları yapılır. Kara borsada türevleri çıkar: DuckSwap gibi platformlar, kullanıcıların sanal tüy koleksiyonu takas etmesini sağlar.
- “Plastik Avifauna ile Denizsel Denge: Lastik Ördeğin Küresel İklime Etkileri”
- “Küresel Sarı: Okyanus Yüzeyinde Tektonik Bir Oyuncak”
- “Kauçuk Çağının Jeopolitik Sonuçları” (burada ABD ile Çin’in ördeğin kanadına üs kurma yarışını da analiz ederler)
- “İnternetsizliğin Sosyoekonomik Bedeli: Ördek Amortisörünün İstenmeyen Etkileri”
- “Kanarya Sarısı Antroposen: İnsanlığın En Tuhaf Mirası”
BM raporlarının özet kısmında da şöyle bir cümle olur:
“İnsanlık, iklim krizine çözüm üretmeye çalışırken, yanlışlıkla interneti kesmiş ve küresel bir sinir krizine yol açmıştır. Tavsiyemiz, ördeği söndürmeden önce alternatif mem kültürlerini hazırlamaktır.”
Bunu daha da ileri götürürsek, ördeğin üstünde yaşayan küçük devletçikler kurulur. “Duckistan” diye bir BM üyesi ülke düşün: para birimi “QuackCoin”, milli marşı da kocaman bir su sıçraması sesi.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.