Rehber C# projesi oluşturmak ve çıktı almak

Herkese merhaba,
Bu makalede nasıl C# projesi oluşturup, çıktı alabileceğinizi anlattım.

Not: .NET Framework'ü indirmeyi unutmayın.

Proje oluşturma:
C# projelerinde çıktı alabileceğimiz dosya .csproj(C# Project) dosyalarıdır. Bu dosyanın içinde tanımlanmış kaynak dosyalar gibi bilgiler yazılabilir.
  • 'dotnet' ile dosya oluşturma:
Not: 'dotnet' komutları ile F#, VB gibi diller için de proje oluşturabilirsiniz. Yani burada anlattığım adımlar ile .NET Framework kullanan diğer dilleri için destekliyor ise projeler oluşturabilirsiniz. Sadece C# için değil.

Bir klasör oluşturun. Benim klasörümün ismi 'helloworld':
1660563780439.png

Daha sonra cmdyi açıyoruz(Rider veya VSC kullanıyorsanız kendi içindeki terminali kullanabilirsiniz.) ve klasörü cmd üzerinden açıyoruz:
Ekran görüntüsü 2022-08-15 144634.png

(.NET Framework'ün yüklü olduğundan emin olun.) Proje oluşturmak için 'dotnet new' komutunu kullanırız. Parametre olarak oluşturulacak proje türünü alır. Hazır şablonları veya topluluk şablonlarını projeye entegre edebilirsiniz. Örneğin bir konsol projesi oluşturmak istiyorsanız 'dotnet new console' komutunu kullanmanız gerekir. Hazır templatelerin bazılarını buraya yazıyorum. Daha fazlası için: dotnet new <TEMPLATE> - .NET CLI
ŞablonlarKısa adDil
Konsol Uygulamasıconsole[C#], F#, VB
Sınıf kitaplığıclasslib[C#], F#, VB
WPF Uygulamasıwpf[C#], VB
WPF Sınıf kitaplığıwpflib[C#], VB
WPF Özel Denetim Kitaplığıwpfcustomcontrollib[C#], VB
WPF Kullanıcı Denetim Kitaplığıwpfusercontrollib[C#], VB
Windows Forms (WinForms) Uygulamasıwinforms[C#], VB
Windows Forms (WinForms) Sınıf kitaplığıwinformslib[C#], VB

Örneğin ben bir Forms uygulaması oluşturmak istiyorum. Bunun için kullanmam gereken komut 'dotnet new winforms'tur:

Bu işlemlerden sonra proje klasörüne baktığımızda projeyi görebiliriz:

Bu yöntem dışında projeyi kendi elinizle de hazırlayabilirsiniz. Bunun için kaynak dosyaları oluşturduğunuz cspoj dosyasında tanımlamanız gerekir.

Çıktı almak için 2 tane yöntem anlatacağım:
  • 'dotnet' komutları ile çıktı alma:
En pratik yöntem budur. Yeniden cmd üzerinden proje klasörüne gelip 'dotnet build' yazmanız yeterlidir. Bulunan hataları size söyleyecektir. Bu komutu kullandığımızda çıktı klasöründe çıktıyı görebilirsiniz:

• 'csc' ile çıktı alma:
'dotnet' ile çıktı almadan farklı olarak burada .csproj dosyasını belirtmeniz gerekiyor. Yani proje klasörüne geldikten sonra 'csc {.csproj dosyasının adı}' komutunu çalıştırmalısınız(.csproj dosyası yerine ana kaynak dosyasını da yazabilirsiniz.).

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı