Herkese merhaba,
Bu makalede nasıl C# projesi oluşturup, çıktı alabileceğinizi anlattım.
Not: .NET Framework'ü indirmeyi unutmayın.
Bir klasör oluşturun. Benim klasörümün ismi 'helloworld':
Daha sonra cmdyi açıyoruz(Rider veya VSC kullanıyorsanız kendi içindeki terminali kullanabilirsiniz.) ve klasörü cmd üzerinden açıyoruz:
(.NET Framework'ün yüklü olduğundan emin olun.) Proje oluşturmak için 'dotnet new' komutunu kullanırız. Parametre olarak oluşturulacak proje türünü alır. Hazır şablonları veya topluluk şablonlarını projeye entegre edebilirsiniz. Örneğin bir konsol projesi oluşturmak istiyorsanız 'dotnet new console' komutunu kullanmanız gerekir. Hazır templatelerin bazılarını buraya yazıyorum. Daha fazlası için: dotnet new <TEMPLATE> - .NET CLI
Örneğin ben bir Forms uygulaması oluşturmak istiyorum. Bunun için kullanmam gereken komut 'dotnet new winforms'tur:
Bu işlemlerden sonra proje klasörüne baktığımızda projeyi görebiliriz:
Bu yöntem dışında projeyi kendi elinizle de hazırlayabilirsiniz. Bunun için kaynak dosyaları oluşturduğunuz cspoj dosyasında tanımlamanız gerekir.
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Bu makalede nasıl C# projesi oluşturup, çıktı alabileceğinizi anlattım.
Not: .NET Framework'ü indirmeyi unutmayın.
C# projelerinde çıktı alabileceğimiz dosya .csproj(C# Project) dosyalarıdır. Bu dosyanın içinde tanımlanmış kaynak dosyalar gibi bilgiler yazılabilir.Proje oluşturma:
- 'dotnet' ile dosya oluşturma:
Bir klasör oluşturun. Benim klasörümün ismi 'helloworld':
Daha sonra cmdyi açıyoruz(Rider veya VSC kullanıyorsanız kendi içindeki terminali kullanabilirsiniz.) ve klasörü cmd üzerinden açıyoruz:
(.NET Framework'ün yüklü olduğundan emin olun.) Proje oluşturmak için 'dotnet new' komutunu kullanırız. Parametre olarak oluşturulacak proje türünü alır. Hazır şablonları veya topluluk şablonlarını projeye entegre edebilirsiniz. Örneğin bir konsol projesi oluşturmak istiyorsanız 'dotnet new console' komutunu kullanmanız gerekir. Hazır templatelerin bazılarını buraya yazıyorum. Daha fazlası için: dotnet new <TEMPLATE> - .NET CLI
Şablonlar | Kısa ad | Dil |
---|---|---|
Konsol Uygulaması | console | [C#], F#, VB |
Sınıf kitaplığı | classlib | [C#], F#, VB |
WPF Uygulaması | wpf | [C#], VB |
WPF Sınıf kitaplığı | wpflib | [C#], VB |
WPF Özel Denetim Kitaplığı | wpfcustomcontrollib | [C#], VB |
WPF Kullanıcı Denetim Kitaplığı | wpfusercontrollib | [C#], VB |
Windows Forms (WinForms) Uygulaması | winforms | [C#], VB |
Windows Forms (WinForms) Sınıf kitaplığı | winformslib | [C#], VB |
Örneğin ben bir Forms uygulaması oluşturmak istiyorum. Bunun için kullanmam gereken komut 'dotnet new winforms'tur:
Bu işlemlerden sonra proje klasörüne baktığımızda projeyi görebiliriz:
Bu yöntem dışında projeyi kendi elinizle de hazırlayabilirsiniz. Bunun için kaynak dosyaları oluşturduğunuz cspoj dosyasında tanımlamanız gerekir.
Çıktı almak için 2 tane yöntem anlatacağım:Çıktı alma:
- 'dotnet' komutları ile çıktı alma:
- 'csc' ile çıktı alma:
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Son düzenleyen: Moderatör: