Capcom, oyunlarına DRM ekleyerek FPS'i 10-15 düşürüyor ve modlama ile Cheat Engine'ı engelliyor

Dostum bunun sebebi oyunun GameCube oyunu olması, oyunu mod düzeltti diye bu, yasal bir durum olmuyor.

Oyunu alıyorsun, oyun motorunu değil. Dediğin mantığa göre içindeki assetlerde senin oluyor, git başka oyuna koy bak neler oluyor.

Konuyu kendi kafana göre alakasız yerlere çekiyorsun. Oyun senin kopyan ve istediğini yaparsın o kopya ile. Dağıtmak falan zaten yasal değil.
 
Spider-Man örneği pek mantıklı bir örnek değil hocam. Orada firmanın da hatası var. Sen gidip 1 saatten kısa sürede aşılan güvenlik sistemi yaparsan birileri seni hackler, sızan dosyalardan biri Spider-Man PC portu da yapar. O noktada ne DRM koruyabilir ne de şirket sevicisi, sömürülmeye alışılmış oyuncu tayfa koruyabilir.

Left 4 Dead oynayanlar mod kullanıyordur diye varsayıma bile gerek yok. Counter-Strike bir mod ürünü.

Capcom'u yine az çok anlıyorum. Adamlar Japon ve Japonlar oyun sektöründe hâla daha bazı konularda eski kafalı veya ilkel kalmış durumda. Modcular da zaten bunların oyunlarında genelde karakterleri Rule 34 karakteri kıyafetlerine sokuyor, karakterin ağırlığı vs. gidiyor lakin Rockstar bu mod konularında hiç anlamadığım bir şirket. Modcularla iç içe hareket eden, modcularla hiçbir problemi olmayan bir ekibin sonradan modculara düşman olması, Steam versiyonu bile bozuk olan GTA San Andreas, GTA 4 gibi oyunları düzelten modlara bile telif atmasının savunalabilecek bir yanı yok. Adamlar öyle bir hâle geldi ki GTA 5'in tüm kaynak kodları sızmasına rağmen Rockstar'a üzülen insan çok çok az.
"Savunalabilecek bir yanı yok" yanlış bir cümle. Diğer mesajımda dediğim gibi ürün kendisinin ve telifini de elinde bulunduruyor. Sırf gıcıklık olsun diye de yapabilir. Kimse maalesef bu duruma karışamaz. @Elio Talvinen hocamın dediği gibi belki tüm sorumluluğu alarak batmak istiyor? Yapımcı şirketin ne istediğini bilemeyiz.

Herhangi türde bir oyun yaptığınızı ve sizden izinsiz şekilde modlamalar yapıldığını düşünün. Örneğin daha öncesinde God of War oyunu PC'ye çıktığında CJ ve Big Smoke karakterlerini oyun içine modlamışlardı. Şahsen ben yapımcı olsam bunu desteklemem. Yaptığım sanata hakaret olarak algılarım.
 
Konuyu kendi kafana göre alakasız yerlere çekiyorsun. Oyun senin kopyan ve istediğini yaparsın o kopya ile. Dağıtmak falan zaten yasal değil.
Şu mesajından sonra tartışmaya girmeyeceğim seninle. Modlamak, dağıtmak oluyor zaten ama kafan almıyor, üzgünüm.

Ayrıca o çok sevdiğimiz türkçe yamalar da maalesef ki legal değil. Çok sayıda dava yemiş insanlar var bu konuda.
 
Şu mesajından sonra tartışmaya girmeyeceğim seninle. Modlamak, dağıtmak oluyor zaten ama kafan almıyor, üzgünüm.

Modlamanın kendisi dağıtmak olmuyor maalesef. Torunlarının torunlarından daha fazla paraya sahip bir şirketi savunacaksın diye küçük duruma düşüyorsun kendini.

Senin bahsettiğin şey anca modu dağıtmak ile olabilir. Ben dağıtmak ile ilgili bir şey söylememedim, sadece kendi kopyanı modifiye etmen ile alakalı şeyler söyledim. Yazdığım şeyleri düzgün okusaydın bunu anlardın. Umarım ne demek istediğimi anlamışsındır. 😇
 
Son düzenleme:
Hile kullanmayı yasaklamalarını az buçuk anlayabiliyoruz fakat hikâyeli oyunda hile kullanılsa ya da kullanılmasa ne? Ne olacak? :D Modlama işine izin vermemeleri de ayrı ironik. Oyuncular, bunlardan daha iyi iş çıkarırsa diye düşünmüş olmalılar ki modlama işine o yüzden izin vermiyorlar.
 
Kimse maalesef bu duruma karışamaz.
Şirketlerin müşteri olarak gördüğü oyuncu tayfa veya işin illegal tarafıyla uğraşan hacker tayfa bu duruma karışabiliyor. Ve her iki tarafta karıştığında iyi şeyler olmuyor.
"Savunalabilecek bir yanı yok" yanlış bir cümle.
Benim için karşı tarafın bozuk bir ürün satıp o ürünü ücretsiz şekilde düzeltenlere de karşı çıkmasının savunulabilecek bir yanı yok.
Yaptığım sanata hakaret olarak algılarım.
Eğer sen yaptığın sanatı ticarete döküyorsan ve onun bir kopyasını hem fiziksel hem dijital olarak satıyorsan o zaman birilerinin o kopyayı satın alıp kendince değiştirmesini de hakaret olarak görmemelisin. Eğer öyle görüyorsun zaten o "sanatı" satışa sunmamalısın. Kaldı ki Sony oyunlarına DRM bile eklemiyor. Santa Monica çalışanlarını bilemem ama bu "sanatı" dağıtan şirket en başta korsan kopyaya bile önlem almıyor. Bunu takdir etmiyorum sanmayın bu arada. Sony oyunlarını hem PS'te hem PC'de orijinal oynamama rağmen korsan için saçma sapan DRM'lere para verip orijinal alanın da deneyimini baltalamamaları iyi bir şey.

Aslında herkes kendi düşündüğü bakış açısından haklı ama çok zıt bakış açılarıyla düşündüğümüz için uyuşamıyoruz.
Hile kullanmayı yasaklamalarını az buçuk anlayabiliyoruz fakat hikâyeli oyunda hile kullanılsa ya da kullanılmasa ne? Ne olacak? :D Modlama işine izin vermemeleri de ayrı ironik. Oyuncular, bunlardan daha iyi iş çıkarırsa diye düşünmüş olmalılar ki modlama işine o yüzden izin vermiyorlar.
Capcom, Resident Evil'da normalde oyunun en yüksek zorlukta 3-5 saatten kısa sürede bitirmek gibi challengelar ile açılan sınırsız roket atar, daha az hasar alma gibi ekstraları parayla DLC olarak satıyor. Yani sen Resident Evil'da sınırsız roket atarı açmak ile uğraşmak istemiyorsan 5 dolara satılan DLC'yi alıyorsun ve otomatik açılıyor. Aynı şeyi Devil May Cry'da da Red Orb ve Blue Orb satarak yapıyorlar. Red Orb oyunda normal düşman öldürünce, kombo yapınca, bölümlerde yüksek puan alınca kazanılıyor ve karakteri geliştirebiliyorsun. Blue Orb ise karakterin kalıcı canını arttırıyor. Normalde oyunda arayarak bulman gereken veya challenge yaparak elde etmen gereken bu şeyi yine Steam'den DLC olarak satın alabiliyorsun. Capcom, oyun ve optimizasyon yapma konusunda çok iyi olsa da hâla daha 2008-2016 dönemlerinden kalma o bizim de çok kazanmamız lazım, bizim de kolay para kazanmamız lazım, bizim de çok kopya satmamız lazım gibi düşüncelerin bir kısmı hâla daha ufakta olsa içlerinde var. Bu kadar uzun yazının sebebi neden hileyi de engellediklerini açıklamaktı.


@Elio Talvinen modlamayı kökünden engelleyeceklerini oyun motorunu mod işine elverişli yapmaları daha mantıklı olurdu bence. Zaten RE Engine artık eskimiş sayılır, bir yenilenmeye ihtiyacı var. RE Engine'i yenilerken modlamaya elverişli hâle de getirilebilir. Modlamaya elverişli derken Bethesda veya Paradox tarzı şirketlerin yaptığı tarzdan bahsediyorum.
 
Oyun yapımcıları çok garipler gerçekten. Ben korsan oyun oynayan biriysem bir oyunun koruması olunca kırılmayınca gidip o oyunu satın mı alacağım sanki :D
Beklerim elbet kırılır veya koruması kalkar. Örnek Dying Light 2.
 
...modlama da tam olarak bu. Düşünsene adamların yıllardır üstünde çalıştığı RE Engine kaynak kodları sızıyor, çıldırırlar.
Modlama ile kaynak kodun sızması ne alaka? Bir ürünün full proje bazında kaynak kodlarına erişmek ile reverse etmek arasında uçurum farkı var. Çünkü compilerdan çıkan low level assembly kodlarını inceliyorsun bitler bytelar ile uğraşıyorsun ki bu sadece executable dosyalar için geçerli, modlamanın büyük çoğunluğu oyunların paketlerini içeren sıkıştırma algoritmasını çözmek, paketleri ya da içindekileri çıkarmak ve tekrar gömebilmek üzerine kuruludur.

İstisnaları vardır evet bazı Unreal Engine oyunlarının paketleri AES key içerir, açabilmek .exe'den reverse edip keyi düşürürsün falan filan. Ya da başka bir istisna red dead redemption 2 .rpf paketlerini geri paketleyemezsin ya da onlara geri bir şey gömemezsin o yüzden modlamanın diğer kısmı olan şu hilelere benzeyen dll enjeksiyon, detour vb. yöntemler ile oyunun memorydeki adreslerine gömersin, fonksiyon hooklarsın vesaire.
Oyunu alıyorsun, oyun motorunu değil. Dediğin mantığa göre içindeki assetlerde senin oluyor, git başka oyuna koy bak neler oluyor.
Oyunun motorunu kim paylaşmış? Modlama ile ne alaka?
Şu mesajından sonra tartışmaya girmeyeceğim seninle. Modlamak, dağıtmak oluyor zaten ama kafan almıyor, üzgünüm.

Modlamak maalesef dediğin gibi dağıtmak olmuyor. Mesele bir oyunun assetlerini halka açık paylaşmak değil. Hangi modcunun oyundan çıkardığı, stüdyonun yarattığı orijinal assetleri halka açık bir şekilde paylaştığını gördün? Resmi modlama desteği olan oyunların bile kendi assetlerini göremezsin piyasada. Modcular bunun farkında zaten o assetler paylaşılmaz. Paylaşılan şey zaten modun kendisi, stüdyonun assetleri değil. O yüzden çoğu şirket çıkarılan dosyalar paylaşılmadığı sürece dava sürecine gitmez modcuya takedown atmaz. İstisnaları var evet oyun motoru in-house kendi geliştirdikleri motor ise yasal olarak hakları olduğu için dava açabilir, DMCA atabilir. Şirketlerin inisiyatifine kalmış bir durum. %99 sıkıntı olmuyor yani. Switch'in içinden geçtiler modlanmadık deliği kalmadı, Android bile kurabiliyorsun Nintendo bir şey yaptı mı? Tek yaptığı şey Dolphin emulatörü steamden kaldırtmak oldu. Capcom var Take2 var IO Interactive (Hitman oyunları) var. Fazla yok. Kullanıcı zaten hiçbir zaman zan altında bırakılmaz, modcu bırakılır.

Asıl ilginç şey çoğu şirketin çok da umurunda olmayan bir mevzuyu şirketin kendisinden daha çok savunman. Bunları yapan şirketlerden biri de yıllarca steamde oyununun crackli sürümünü sattı, bu denli iki yüzlü olabilen kuruluşları niye kendine dert ediyorsun anlamadım. Sen oyununu modsuz oyna, başkaları da istediği gibi modlayarak oynasın. İster gitsin Kratos'u klozete dönüştürsün isterse Lara Croft'a bikini giydirip halay çektirsin. Sal insanlar istediğini yapsın. Legal kısmını yapan düşünsün, sen düşünme gerek yok. "Bırak ulan, milleti zaptı rapt altına alma. İster soğuk içer ister sıcak." Yazılımcısın ya, yaz uygulamanı neyini yazıyorsan modlanırsa dava edersin geçersin. Yine de bir mod dünyasına göz atmanı kesinlikle öneririm iki C++ Sharp kodu görmüş olursun. Ekstra bilgiden, öğrenmekten zarar gelmez sonuçta.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı