Casper VIA P3 Detaylı İnceleme

Pahalı akıllı telefonlar gittikçe daha az şaşırtıcı hale geldikçe, fiyat ve performans alanında adını duyuran markalar bu boşluğu dolduruyor. Daha birkaç yıl önce bile duyulmamış markalar ise bugün performans ve kamera kalitesi yönünden adını duyuran telefonlar çıkarıyor. Adını duyuran ve sektörde bilinen markaların bu tarz akıllı telefonlar çıkarması müşterilerin tercihlerini elbette etkiliyor.

Son günlerde adını duymaya başladığımız Casper VIA P3 modeli ise bu akıllı telefonlardan bir tanesi. Geçen aylarda Casper VIA F3 buna iyi bir örnekti. Bu yıl ise firma VIA P3 ile daha da ileri gidiyor. Bugün ise uygun fiyatlı bir model olan VIA P3 modelini sizler için detaylı olarak inceledim.

casper-via-p3_kutu_açılışı_2-1024x683.jpg


Akıllı telefonların bana göre en büyük sorunlarından biri yazılım bağlantısının kesilmesidir. Yani üretici firmanın güncelleme yapmaması ya da bu destek süresini kısa tutmasıdır. Lakin yerli markamız Casper ise yazılım desteği konusunda ürettiği cihazların hep arkasında durduğu için gelecek zaman diliminde cihazın yeni güncellemeler ile tekrar geliştirilmesi kaçınılmaz olacaktır.

Yeni modelin normal bir kullanıcı gözüyle nasıl göründüğü ve aynı fiyat klasmanında bulunan diğer cihazlara göre nasıl avantajlar sağladığını detaylı olarak açıklamaya çalıştım. Eğer bu detaylar sizi tam olarak tatmin etmediyse en yakın teknoloji mağazasına gidip Casper standında cihazı incelemenizi öneririm. Yalnız cihazı incelerken oradaki görevli daha fazla prim almak için size gelip başka bir markanın cihazını överse, oradan uzaklaşıp Casper'ın online sitesinden siparişinizi verebilirsiniz.

Kutudan Çıkanlar
casper-via-p3-kutudan-çıkanlar-inceleme-1024x763.jpeg



casper-via-p3-kulaklık-1024x576.jpg
casper-via-p3-şarj-başlığı-1024x576.jpg
casper-via-p3-şarj-başlığı-1-1024x576.jpg


Kutu İçeriği
  • Casper VIA P3
  • Şarj Kablosu
  • Şarj Başlığı
  • Kulaklık
  • Koruma Jelatini (Telefona yapıştırılmış olarak geliyor)
  • Kullanım Kılavuzu
  • Garanti Belgesi
  • Sim Kart İğnesi
Ekran
casper-via-p3-ön-kısım-1024x768.jpg


Ekran kalitesi genellikle daha ucuz telefonlarda pek önemsenmeyen bir detaydır. Firmalar fiyatı düşürmek için ekran kalitesini düşük tutarlar ancak Casper bu modelde 720x1520 (HD+) piksel çözünürlüğünde IPS LCD ekran kullanarak kullanıcıyı tatmin edecek bir kalite sunmuş. Ekran ve gövde oranı ise %78.79 olarak düşünülmüş. Piyasadaki telefonlara nazaran büyük bir çentiğe sahip olan bu model ön kamera, yakınlık sensörü gibi sensörlerle donatılmış.

casper-via-p3-ekran-kalitesi-1024x669.jpg


Cihazın HD+ ekranı 288 ppi piksel yoğunluğuna sahipken telefonun boyutu göz önüne alındığında bu ekran net ayrıntılar sağladığını görüyoruz. LCD olmasına rağmen panel iyi bir kontrast, parlaklık ve doygun renkler sunuyor. Samsung'un AMOLED ekranları kadar olmasa da yine iyi bir kalite sunuyor.

Tasarım
casper-via-p3-tasarım-1024x683.jpg


Uygun fiyatlı telefon tasarımı tipik olarak premium bir görünüm beklememeniz gerektiği anlamına gelir ancak Casper VIA P3'te ise durum böyle değildir. VIA P3'ün malzeme kalitesi son derece güzel ve VIA F3'ün klasik stiline dayanıyor. Cam tasarım, ele oturan yapı, siyah parlak görünüm cihazı eline alan kullanıcılara premium hissiyat oluşturuyor.

Dayanıklı cam tasarım çizilmelere karşı koruma sağlarken ekranı çevreleyen sert plastik darbelere karşı tam koruma sağlıyor. Elbette bir metal çerçeve kadar dayanıklı olmasa da orta düzey darbelere karşı telefonu koruduğunu söyleyebiliriz.

casper-via-p3_kutu_açılışı_7-1024x683.jpg


Cihazın ön paneline baktığımızda iPhone X benzeri geniş bir çentik görüyoruz. Bu çentik dışında ekranın geri kalan kısmını IPS LCD ekran kaplıyor. Cihazın arka kısmına odaklandığımızda ortada Casper logosu yer alırken logonun üstünde 4 yapı göze çarpıyor. Bunlar sırasıyla 13 MP Kamera, 5 MP Kamera, Led Flaş ve parmak izi okuyucusu olarak sıralayabiliriz. Bu kameralardan biri görüntü diğeri derinlik kamerası olarak işlev görüyor.

casper-via-p3_kutu_açılışı_3-1024x683.jpg


Cihazın kenarlarına bakınca sol tarafta sim kart girişi sağ tarafta ortada güç üstünde ses kontrol tuşları yer alıyor. Üstte kulaklık altta ise USB Type C girişi yer alıyor.

casper-via-p3_kutu_açılışı_5-1024x683.jpg
casper-via-p3_kutu_açılışı_4-1024x683.jpg


VIA P3 modeli 8 mm incelik 163 gr ağırlığa sahip olup taşımada ve tutmada son derece kolaylık sağlıyor.

Kamera
casper-via-p3_kutu_açılışı_9-1024x683.jpg


Kullanıcılar için önemli bir bölüm olan kamera bölümünde ise cihazın kamerası hakkında fazla detaya girmeden inceleme yaptım. Detaylı inceleme için "Casper VIA P3 Ayrıntılı Kamera İncelemesi" yazıma göz atabilirsiniz.

Telefonun arka tarafında 2 adet kamera bulunuyor. Bu kameralardan ana kamera 13 MP iken ikinci kamera ise 5 MP çözünürlüğe sahip. Arka kamera ile saniyede 30 kare olacak şekilde FHD yani 1920x1080 çözünürlüğünde videolar çekebilirsiniz. Video kalitesi için aşağıdaki test videolarını inceleyebilirsiniz.

casper-via-p3-kamera-özellikleri-1024x576.jpg


Ana kamera dışında ikinci kamera ise görüntüye derinlik algısı (Bokeh) kazandırıyor. Ayrıca çekimlerde dijital görüntü sabitleyici teknolojisi kullanılıyor. Bu da çekim yaparken sarsıntıların önüne geçmenizi sağlıyor. Kamerada portre modu, yapay zeka nesne algılama, dahili QR okuyucu gibi modlar bulunmakta.

casper-via-p3_kutu_açılışı_10-1024x683.jpg


Ön kameraya baktığımızda 8 MP çözünürlüğünde bir kamera görüyoruz. Bu kamera ile HD (720p) videolar çekebiliyoruz. Ön kamerada güzellik modu, bokeh modu ve AR çıkartmaları şeklinde birçok özelliği kullanabiliyoruz. Cihazların ön ve arka kamera ile çekilmiş fotoğraf ve videolarına yazının devamından ulaşabilirsiniz. Daha detaylı bilgi sahibi olmak için dediğim gibi yukarıda sizlerle paylaştığım ayrıntılı kamera incelemesi yazıma göz atabilirsiniz.

Donanım
Yazının bu bölümünde cihazın bir kullanıcı için belki de en önemli kısımlarından biri olan donanım özelliklerine değineceğiniz. Telefonun işlemcisi olarak Helio P60 yani MediaTek MT6771 kullanılmış. Bu işlemci 8 çekirdek olup 2.0 GHz frekansa sahip. 64 bit işlemci mimarisine sahip olan bu cihaz 800 MHz frekansa sahip bir grafik işlemcisinden güç alıyor. VIA P3 için 3 GB ram düşünülmüş ve bu 32 GB depolama ile desteklenmiş. 32 GB dahili depolama SD kart ile 256 GB'ta kadar yükseltilebiliyor.

Telefonun AnTuTu testinden aldığı puan 160.000-165.00 arasında ve bu skor Huawei P Smart 2019, Oppo AX 7 gibi orta düzey telefonlardan daha yüksek bir skor anlamına geliyor. AnTuTu testine dair videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

VIA P3 ile test ettiğimiz oyunları aşağıda sıraladım. Bu oyunları oynarken takılmalar yaşamadım. Sanırım Casper'ın donanım olarak birleştirdiği parçalar bir araya gelince ortaya performanslı bir cihaz çıkmış. Yani aslında Xiaomi için sıkça duyduğumuz "Fiyat-Performans" sloganını bu cihaz içinde kullanabiliriz.

  • Asphalt 9
  • Asphalt 8
  • Asphalt Nitro
  • Call Of Duty Mobile
  • CarX Highway Racing
  • Dead Trigger 2
  • Modern Combat 5
  • N.O.V.A Legacy
  • PUBG Mobile
  • PUBG Mobile Lite
Batarya
Cihazın batarya kapasitesi 3000 mAh ve bu normal bir kullanıcı için 1 günü çok rahat çıkarıyor. Batarya ile 3G ile konuşmada 22 saatlik bir skor elde edilebilir. Bataryayı artık bir standart haline gelen USB Type-C girişi ile şarj edebiliyoruz. Batarya teknolojisi olarak Lithium Polymer (Li-Po) kullanılmış. Batarya özelliklerine baktığımızda 5V/2A şarj desteği olduğunu görüyoruz.

Yazılım
casper-via-p3-android-9-1024x768.jpg


P3'ün yazılımına Android9 saf arayüzü ile geliyor. İçinde ekstra olarak Casper'ın birkaç uygulaması tek yer alıyor. Bu yönden cihaz hafızasında yer kaplayan işletim sisteminin boyutu oldukça düşüyor.

casper-via-p3-android-9-arayüz-1024x576.jpg


casper-via-p3-android-9-arayüz-sürüm-1024x576.jpg


Saf Android arayüzü cihazın geçişlerde ve kullanımda hızlı yanıtlar vermesini sağlıyor.

Casper VIA P3 Genel Yorum
Cihazın kendi fiyat aralığında iyi bir performans gösterdiğini kullanarak test edebildim. Oyunlarda herhangi bir kasma yaşamadım. Özellikle PUBG Mobile ile yüksek ayarlarda takılma yaşamadan oynayabildim. Oyun oynamak için son derece iyi bir Android akıllı telefon diyebilirim. Bu fiyat bandında Casper'ın orta düzey kullanıcılar için son derece iyi bir cihaz çıkardığı rahatlıkla söyleyebilirim. Cihazla ilgili olumlu ve olumsuz yönleri yazının devamında sizlerle paylaştım.

Olumlu Yönler
  • Fiyat
  • Performans
  • İyi Tasarım
  • İyi Kamera
  • Hızlı Arayüz
  • Oyun Performansı
Olumsuz Yönler
  • Geniş Çentik
  • Saf Android Arayüz
  • Yetersiz Android Uygulama Sayısı
 
Lakin yerli markamız Casper ise yazılım desteği konusunda ürettiği cihazların hep arkasında durduğu için gelecek zaman diliminde cihazın yeni güncellemeler ile tekrar geliştirilmesi kaçınılmaz olacaktır.
Bunu Casper'in sahibi bile iddaa edemez, bu çıkarıma nerden vardın? Casper güncelleme konusunda berbat bir marka.
 
Bunu Casper'in sahibi bile iddaa edemez, bu çıkarıma nerden vardın? Casper güncelleme konusunda berbat bir marka.
Bu cihaz için geçerli mi bilmiyorum ancak, Turkcell, Vodafone gibi markalar zamanında ZTE, Huawei gibi markaların ürünlerine isimlerini basarak üretiyor ve asla güncelleme vermiyordu. T20'den T50'ye kadar tüm modelleri kullanmış birisi olarak hiçbir zaman sistem güncellemesi alamadım. Casper'ın da aynı politika içerisinde olduğunu düşünüyorum. Global çapta olmayan hiçbir firma güncellemeyle bu kadar ilgilenmez.
 
Casper'ın da aynı politika içerisinde olduğunu düşünüyorum. Global çapta olmayan hiçbir firma güncellemeyle bu kadar ilgilenmez.
Zaten öyle önceki çıkardığı modellere bakın hep çıktığı fabrika sürümüyle kalmış yazılımı, daha sonradan hiç güncelleme almayan modelleri var. 2020 ile bir şeyler değişir mi pek sanmıyorum.
 
Bunu Casper'in sahibi bile iddaa edemez, bu çıkarıma nerden vardın? Casper güncelleme konusunda berbat bir marka.

Hocam ben son 2 cihazı baz alarak yazdım aslında , öncekiler de evet güncelleme yoktu ama artık merdiven altı üretim yapma mantığı ile hareket etmiyor. F3 ve P3 te saf android sürüm kullanılıyor dolayısıyla güncelleme gelecektir muhakkak.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı