C'de işletim sistemi yapmak

• Konuyu başlatan 391039
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 23
  • Görüntüleme 3.108

391039

Hectopat
Makaleler
1
C dilinde bir işletim sistemi yazmak istiyorum. Bunu Raspberry Pi Zero'da teste edeceğim. Hangi yolları izlemem gerekiyor?

Nereden öğrenebilirim ve ARM programlama mı öğrenmem gerekiyor?
Dökümantasyonu olması gerek. Bootloader için öğrenmen gerekecek Assembly. Gerçi GRUB da kullanabilirsin. Bence Linux tabanlı bir şey yapmaya çalış.

Fikir vermesi açısından aşağıya bir rehber bırakacağım.

Dökümantasyonu olması gerek. Bootloader için öğrenmen gerekecek Assembly. Gerçi GRUB da kullanabilirsin. Bence Linux tabanlı bir şey yapmaya çalış.

Fikir vermesi açısından aşağıya bir rehber bırakacağım.

Benim için ekrana yazı yazdırması bile olabilir. Benim tam olarak ne öğrenmem gerekiyor? Kusura bakmayın biraz bilgisizim bu konuda.

Benim için ekrana yazı yazdırması bile olabilir. Benim tam olarak ne öğrenmem gerekiyor? Kusura bakmayın biraz bilgisizim bu konuda.
Gömülü sistem programlama öğrenmelisiniz kısaca. Zira masaüstü programcıları ile çok farklı şeyler düşünür gömülü sistemciler. Bir değişkeni bile göz önünde bulundurmak zorunludur böyle kritik bir işte. Çünkü masaüstüler kadar özgür olmuyorsunuz genelde.

Bu konulara ilgi duyman güzel ama işletim sistemi “yaptım, oldu” diyebileceğin bir yazılım değil. Aslında tek bir yazılım da değil. Tek bir işletim sistemi yüzlerce programı, binlerce-onbinlerce modülü ve yine bütün bunları tasarlayan, geliştiren, test eden binlerce bilgisayar mühendisini kapsayabilir.

C ile işletim sistemi yazarsın ama pek bir anlamı olmaz. Windows, MacOS ve birçok gelişmiş Linux çekirdeği varken kimse senin yazdığını tercih etmez. Beni yanlış anlama lütfen. İşletim sistemini tek başına yazamazsın. Güvenlik açıkları, virüsler, hatalar vb. insanların dosyalarını tehlikeye atabilir. Bu işleri yüzlerce mühendis toplanıp büyük paralarla yapıyorlar. İllaha ki işletim sistemi yapacağım diyorsan Linux için yap. Hem işletim sistemi yapma sitesi vardı istediğin gibi olmaz ama sadece eğlence amaçlı yapabilirsin. Adını unuttum şimdi oranın.

Böyle büyük firmalarla yarışmak için kernel yapmak lazım. Kernel ve işletim sistemi farklı şeyler. C ile kernel yazamazsın o ayrı. Dünyada sayılı kernel vardır ve çok zor iştir. Yani uğraşmadan geri dönmeni öneririm. Application falan yazarak para kazan, site geliştir, grafik tasarım veya modellemeyle ilgilen. Kafana göre..

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı