Celal Şengör sizce objektif bir tarihçi mi?

Akşemseddin, kadızade-i rum, sabuncoğlu şerafettin, Ali kuşçu, naima, hızır çelebi, aşık paşazade, bu adamlar hakkındaki fikrini çok merak ediyorum. Özellikle aşık paşazade ve kadızade-i rum, bunları Celal Şengör ile karşılaştıracak olsan neler söylerdin?

Celal Şengör modern dünyada 43.000 atıfı olan I10 endeksi 164 olan sadece ülke içinde değil dünyaca jeoloji ve bilim tayfası tarafından el üstünde tutulan birisidir. Bunlar dönemine göre büyük buluşlar yapmış, eserler bırakmış kişilerdir hepsinin bütün eserlerini bilmiyorum ama örneğin akşemseddinin mikrobun tanımını yapması doğa bilimleri ve tıp için büyük bir devrim olmuştur lakin bilim adamı sadece bir şey bulan değildir bu bilgileri sistemli, düzenli bir şekilde öğreten yayan ve gelecek nesillere aktaran kişilerdir. Söyler misin akşemseddin nerede eğitim almıştır? Hangi üniversite ya da medresede eğitim almıştır? Üniversite kurmuş mudur? Kurduysa öğrencileri kimdir? Ya da rastgele söylüyorum aşık paşazade nerede okumuştur öğrencileri kimdir hocaları kimdir?

Celal Şengör Popper'ın bilim felsefesini benimsemiş birisidir dolayısıyla onun için bilim evrensel olmalı, sistematik olmalı, üniversite ortamı gibi özgür bir ortamda düzenli bir şekilde öğretilmelidir. Örnek verdiğin büyükler sadece şahsi zekaları ile bir şeyler bulmuşlardır. Bilimsel metota uygun çalışma yapmak farklıdır.

Celal Şengör modern dünyada 43.000 atıfı olan I10 endeksi 164 olan sadece ülke içinde değil dünyaca jeoloji ve bilim tayfası tarafından el üstünde tutulan birisidir. Bunlar dönemine göre büyük buluşlar yapmış, eserler bırakmış kişilerdir hepsinin bütün eserlerini bilmiyorum ama örneğin akşemseddinin mikrobun tanımını yapması doğa bilimleri ve tıp için büyük bir devrim olmuştur lakin bilim adamı sadece bir şey bulan değildir bu bilgileri sistemli, düzenli bir şekilde öğreten yayan ve gelecek nesillere aktaran kişilerdir. Söyler misin akşemseddin nerede eğitim almıştır? Hangi üniversite ya da medresede eğitim almıştır? Üniversite kurmuş mudur? Kurduysa öğrencileri kimdir? Ya da rastgele söylüyorum aşık paşazade nerede okumuştur öğrencileri kimdir hocaları kimdir?

Celal Şengör Popper'ın bilim felsefesini benimsemiş birisidir dolayısıyla onun için bilim evrensel olmalı, sistematik olmalı, üniversite ortamı gibi özgür bir ortamda düzenli bir şekilde öğretilmelidir. Örnek verdiğin büyükler sadece şahsi zekaları ile bir şeyler bulmuşlardır. Bilimsel metota uygun çalışma yapmak farklıdır.
İki farklı dönemin insanını karşılaştırırken, dönem özelliklerini, yaşamını, imkanlarını göz önünde bulundurmalısın. Benim saydığım isimler ilke imza atan insanlar bir çoğu. Altta bilgi bulunup üstüne ekleyen değil, bilinmeyeni bulan, isimlendiren, niteleyen ve o bölümün literatürüne sokan kişiler.
Sadece ufak bir örnek vermek gerekirse, Osmanlı Dönemi eğitim bilimlerine ; Bursa Ulu Camii'ne imam aranıyor ilanında bulunan gereken özellikler: Kuran'ı Kerimi hem Türkçe hem Arapça ezbere biliyor olmak, hiç bir sabah namazını kaçırmamış olmak, şuan aklıma gelmeyen bir çok extra seviyede bilgi birikim gereken şartlar vardı, ve bu ilana başvuran sayısı kaç biliyor musun ? 20.000 kişi bu ilanı duymuş ve başvurmuş. O zamanın nüfusu ve iletişim eksikliklerinden duymayan insanları hesaba katarsak eğitim düzeyini tahmin edebiliyor musun ?

Mesela Kadızade-i Rum, Ali Kuşçu ve Uluğ Bey'in hocaları. Bu ikisinin Türk tarihine kattıkları ? Önceki yazımda paylaştığım insanların 5 tanesinin kitapları Avrupa'da okutulmuş insanlar. Bunları sana neden yazıyorum ; yukarıda Piri Reis örneğiyle Osmanlı Bilim tarihini karalamaya çalıştığını düşünüyorum.
Ali Kuşçu'nun ismi NASA tarafından ayın bir bölümüne verildi.
Aynı zamanda ilk matematik okulunu açan kişi.

Şerafettin Panzehir alanında ilklere imza atan kişi.

Akşemseddin Fatih'in hocası, tıp alanında uzman ve Tasavvuf eseri bulunur. Hacı Bayram Veli'nin yanında yetişmiştir.

Kendisine hiçbir lafım yok ama tarih konusunda objektif değil. Kendi de pek öyleyim demiyor zaten.
Lakin direkt şahsına laf atan kimselerin, Celal hocanın kariyeri ve başarılarının yanında bir hiç olduğunu da belirtmek lazım.

Tam olarak Türk gibi düşünmek nedir? Objektif olmak demek Türk gibi düşünmek midir?
Kendinizle çelişiyorsunuz.

Basitce metehan gibi dusunmek Alparslan gibi dusunmek Fatih Sultan Mehmet han gibi dusunmek vb. Bu da genelde Anadolu'da yasayan romali kavimler turklesmisler ama Türk gibi dusunemezler. Objektiflik konusuna gelirsek genelde türkleri asagiliyici konusmalari mevcut hatalar soz konusu kazanimlari bile baskalari uzerine yikarak konusuyor bu onun objektif olmadigina acik bir ornek.

Arkadaşım, tarihçi olmayan bir insandan tarihi tamamen doğru anlatmasını veya tarafsız anlatmasını bekleyemezsiniz. Ama bu demek değildir ki her tarihçiye güvenilir. Sadece kendi güvendiğim tarihçileri dinlerim ben. Örneğin Osmanlı hakkında bilgi edinmek istiyorsam Halil İnalcık, daha modern tarih hakkında bilgi edinmek istiyorsam o dönemde yaşamış birden çok kişinin kayıtlarına bakarım.

Evet celal hocamız çok iyi ve çok zeki bir insandır!
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı