Cengiz Han'ı yenebilecek kişiler kimlerdir?

mahmutabe

Centipat
Daha fazla  
Cengiz Han, Moğol İmparatorluğu'nu büyük bir imparatorluk haline getirdi, ancak dört büyük komutanı olmasaydı bu kadar başarılı olur muydu, tartışılır.

Peki, savaşta Cengiz Han'ı yenebilecek yabancı ve Türk hükümdarlar var mıydı? Tarafsız bir şekilde değerlendirir misiniz?

Cengiz Han, Moğol İmparatorluğu'nu büyük bir imparatorluk haline getirdi, ancak dört büyük komutanı olmasaydı bu kadar başarılı olur muydu, tartışılır.

Peki, savaşta Cengiz Han'ı yenebilecek yabancı ve Türk hükümdarlar var mıydı? Tarafsız bir şekilde değerlendirir misiniz?
Cengiz Han’ın doğrudan savaş meydanında yenilmesi çok zordu. Ama doğru taktiklerle yıpratma savaşı yapılarak veya uygun coğrafi şartlarda durdurulabilirdi. O yüzden belirli şartlar altında Timur, Alp Arslan, Yavuz Sultan Selim gibi liderler ona karşı etkili olabilirdi.

Ben. kızmayın ama sorunun ciddiyetiyle cevabımın ciddiyetinin eşdeğer olduğunu savunacağım, tarafsız bir şekilde tarihi bilgimi göz önünde bulundurduğumda evet zaten ordusu kendisine itaat etmese yenilgisi anında gerçekleşirdi bu mümkün olan bir ihtimal herhangi bir tarihi kişiliği göstermeye gerek yok. Türk dünyası içinde bakarsak Moğol ordusu içerisinde de karşısında da yer alan figürler bolca olmuş bunun geçmişten gelen kaynak kısıtlılığından dolayı için net bir şey diyemiyoruz ancak zaten bir hükümdar o dönemlerde yenebilecek olsaydı yenilgisini tarih kitaplarında zaten okuyor olurduk.

Benim de gönlüm Timur'dan yana ama.

Ben. Kızmayın ama sorunun ciddiyetiyle cevabımın ciddiyetinin eş değer olduğunu savunacağım, tarafsız bir şekilde tarihi bilgimi göz önünde bulundurduğumda evet zaten ordusu kendisine itaat etmese yenilgisi anında gerçekleşirdi bu mümkün olan bir ihtimal herhangi bir tarihi kişiliği göstermeye gerek yok. Türk dünyası içinde bakarsak Moğol ordusu içerisinde de karşısında da yer alan figürler bolca olmuş bunun geçmişten gelen kaynak kısıtlılığından dolayı için net bir şey diyemiyoruz ancak zaten bir hükümdar o dönemlerde yenebilecek olsaydı yenilgisini tarih kitaplarında zaten okuyor olurduk.

Varsayım hocam öylesine.

Cengiz Han'ın gücü atlı süvarileriydi ve aşırı kalabalık olmasıydı. Ayrıca bu güce dönemindeki hiçbir ordu başa çıkamamıştı yani döneminde onu hiç kimse yenemezdi, ardılları Timur'du, Timur Osmanlıyı yendi dolasıyla hiçbir Türk hükümdarının Cengiz Han'ın yenebileceğini sanmıyorum, biz uzunca bir müddet Roma gibi savaştık ve ordumuzu da ona göre şekillendirdik. Avrupa'da düzenli ordularla savaştık, düzenli olmayan Vlad gibi ordulara karşı Fatih bile çaresiz kalabilmişti, düşünün.

Belki Çin yenebilirdi, Cengiz Han'ın karşısına ona çok benzeyen birileri çıkması lazım diye düşünüyorum. Onun dışında Cengiz Han dönemindeki bütün herkesi yıkıp geçti zaten. Sadece Alamut kalesi biraz uzun sürdü o da konumdan dolayı olabilir.

Cengiz Han'ın gücü atlı süvarileriydi ve aşırı kalabalık olmasıydı. Ayrıca bu güce dönemindeki hiçbir ordu başa çıkamamıştı yani döneminde onu hiç kimse yenemezdi, ardılları Timur'du, Timur Osmanlı'yı yendi dolasıyla hiçbir Türk hükümdarının cengiz Han'ın yenebileceğini sanmıyorum, biz uzunca bir müddet roma gibi savaştık ve ordumuzu da ona göre şekillendirdik. Avrupa'da düzenli ordularla savaştık, düzenli olmayan vlad gibi ordulara karşı Fatih bile çaresiz kalabilmişti, düşünün.

Belki Çin yenebilirdi, cengiz Han'ın karşısına ona çok benzeyen birileri çıkması lazım diye düşünüyorum. Onun dışında cengiz han dönemindeki bütün herkesi yıkıp geçti zaten. Sadece alamut kalesi biraz uzun sürdü o da konumdan dolayı olabilir.

Peki bir isim soyleseniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı