Chrome OS Flex deneyimlerim

cagricakir101

Femtopat
Daha fazla  
İnternette sörf yapacaksanız film izleyecekseniz en az kasan Linux isletim sistemlerini unutun.
Chrome OS Flex'i kurun.
Ben Mint Xfce Mint lmdb Manjaro Xfce gibi en az kasan işletim sistemlerini inceledim hepsi Chrome kullanırken kasıyor.
Ama Chrome Flex chromu acinca kasmıyor.

Eksileri.
Chrome Flex 4 GB RAM öneriyor.
Genel olarak Android uygulaması kullanmıyorsun Wi-Fi Ethernet gibi chipsetlerinize uyumlu olmayabilir benim kurduğum PC'de Ethernet desteği vardı Wi-Fi desteği yoktu.

Not LXDE Xfce gibi masaüstüleri az RAM ve CPU kullandığını iddia edebilir fakat Chrome ya da Firefox gibi tarayıcı açtığınızda CPU ve RAM orana göre çok yükselecek.
Flex de tarayıcı CPU RAM kullanımı konusunda çok iyi.

Son düzenleme:
İnternette sörf yapacaksanız film izleyecekseniz en az kasan Linux isletim sistemlerini unutun.
Chrome OS Flex'i kurun.
Ben Mint Xfce Mint lmdb Manjaro Xfce gibi en az kasan işletim sistemlerini inceledim hepsi Chrome kullanırken kasıyor.

Eksileri.
Genel olarak Android uygulaması kullanmıyorsun Wi-Fi Ethernet gibi chipsetlerinize uyumlu olmayabilir benim kurduğum PC'de Ethernet desteği vardı Wi-Fi desteği yoktu.

4 GB RAM önerisinde sonrasını okumadım.

İnternette sörf yapacaksanız film izleyecekseniz en az kasan Linux isletim sistemlerini unutun
Chrome OS Flex'i kurun.

Eksileri

ChromeOS Flex'i Xfce kullanan sistemlerle kıyaslamak ne kadar mantıklı?

ChromeOS ilkel bir WM'in yamalanmış sürümünü kullanıyor yanlış hatırlamıyorsam. LXDE gibi masaüstü ortamlarıyla ve lxle gibi dağıtımlarla kıyaslanması daha sağlıklı olur kanımca. Ayrıca kaç GB RAM'iniz var da Xfce ile Chrome açınca kasıyor?

ChromeOS ilkel bir WM'in yamalanmış sürümünü kullanıyor yanlış hatırlamıyorsam. LXDE gibi masaüstü ortamlarıyla ve lxle gibi dağıtımlarla kıyaslanması daha sağlıklı olur kanımca. Ayrıca kaç GB RAM'iniz var da Xfce ile Chrome açınca kasıyor?

Sekme sayısı bazinda kasıyor flexde daha fazla sekme açabiliyorsun.
Ayni özellikte 2 bilgisayar için.

@cagricakir101 konuya şöyle bir bakış açısı getireyim.
Senin denediğin Linux distrolarında Chrome'un hızlı- yavaş çalışmasının sebebi birçok sebebe bağlı olabilir.
İstersen bazılarını sıralayayım.
1) ekran kartı sürücüsünün kurulmaması, bu yüzden laptopta isen dahili grafik kartında işlem yapması.
2) RAM frekans hataları.
3) Chrome'un Chrome OS ile optimizasyonunun diğer distrolara göre daha iyi yapılması.
4) inceleme yaptığın sırada ilk kurulumda eski paketleri algılamak için çalışan Update merkezi.
Böyle böyle sıralanabilir.

Chrome OS bilgisayardan farklı bir fonksiyon beklemeyen kullanıcılar için idealdir.
Bir de Chrome OS'den kat kat hafif dağıtımlar bulunmaktadır. (Mint Xfce)

Linux'un Flex'den daha iyi kılan yönü donanım desteği, uygulama mağazası ve topluluk desteği.
Mesela Linux'de bir hata bulduğun vakit internetten çözümünü bulabiliyorsun.

Ama Flex'de Wi-Fi ile ilgili çözüm için 3 video buldum çözemedim. Kerneli yükseltme gibi önerilerde bulundu girmek istemedim.

Uygulama mağazası ve donanım desteği çözülürse eski PC'ler için Linux kullanmanın gerek olacağını sanmıyorum.

Düşük bilgisayara Linux atardım Chrome açınca CPU ve RAM kullanımı artardı.
Ama Flex'de bunu gözlemlemedim gerçekten yüksek sayıda sekme açabildim.
Zaten bunu başardıysa gerisi çözüleceğini düşünüyorum.

Ek olarak en az kasan işletim sistemini bulsanızda Chrome Firefox kullandığın vakit CPU ve RAM artışı çok yüksek olacak. Az kasan tarayıcı bulsanda her siteyi desteklemeyecek.

Lxle ile Xfce arasında çok fark yok.
Zaten bunlar görüntü kalitesi çok berbat olan masaüstüler. Hiç olmazsa Flex Google kalitesinde.
Lxleden daha düşük kaynak yiyende bulunsa Firefox gibi tarayıcı açtığın zaman CPU RAM kullanımın çok yükselecek.
Ama Flex'de Chrome kasma görmedim ama 20 sekmede açmadım. 10 sekme açtığımı hatırlıyorum.

Son düzenleme:
Zaten bunlar görüntü kalitesi çok berbat olan masaüstüler. Hiç olmazsa Flex Google kalitesinde.

Linux'da masaüstünün default masaüstü ortamı çok önemli değildir. Xfce, KDE, GNOME fark etmeksizin istenilen masaüstü ortamına güncellenebilir ve bu konu hakkında binlerce rehber bulunabilir. Burada önemli olan kısım işletim sisteminden ne beklediğindir. Şahsen default masaüstü kullanacak olsam direk GNOME destop ortamını kullanan bir dağıtım seçerdim(distrolara sonradan istenilen masaüstü kurulabilir, yanlış anlaşılma olmasın. Bunu deme sebebim, bu masaüstünü bile elle değiştirmek istemeyen kullanıcılar için).

Uygulama mağazası ve donanım desteği çözülürse eski PC'ler için Linux kullanmanın gerek olacağını sanmıyorum.

Bu dediğin kullanıcının işletim sisteminden ne beklediğine bağlı. Fakat son kullanıcı için bakarsam evet buna kısmen katılıyorum.

Bir önceki mesajda olası nedenleri açıkladım.

@cagricakir101 konuya şöyle bir bakış açısı getireyim.
Senin denediğin Linux distrolarında Chrome'un hızlı- yavaş çalışmasının sebebi birçok sebebe bağlı olabilir.
İstersen bazılarını sıralayayım.
1) ekran kartı sürücüsünün kurulmaması, bu yüzden laptopta isen dahili grafik kartında işlem yapması.
2) RAM frekans hataları.
3) Chrome'un Chrome OS ile optimizasyonunun diğer distrolara göre daha iyi yapılması.
4) inceleme yaptığın sırada ilk kurulumda eski paketleri algılamak için çalışan Update merkezi.
Böyle böyle sıralanabilir.

Şimdi farklı bir konuya değinmek istiyorum. Daha önce Chrome OS'u sanal makinede meraktan kurcalamıştım. Şimdi araştırdığımda açık kaynaklı chromiumos projesinden türetilmiş, güncellemeler ve yazılım desteğinin Google tarafından sunulduğu kapalı kaynak bir işletim sistemi olarak görüyorum.
Linux'un temel felsefesi açık kaynaktır. PC açılımındaki "Personal Computer" kavramını yerine getirmeye çalışır. Google, telemetri konusunda Microsoft'tan aşağı kalır herhangi bir yönü olmayan bir firmadır.
Bunu Chrome yüklediğinizde default olarak "ad privacy" ayarlarından anlayabilirsiniz.

Eğer ben son kullanıcı olsam, Chrome OS gibi uygulama desteği sunulmayan bir işletim sistemine geçmek yerine Windows 10 ltsb/ltsc sürümlerini tercih ederim. Bloatware'den arındırılmış sürümlerdir(genel olarak hafiftirler) ve işletim sistemi kavramını karşılayabilecek kadar gelişmişlerdir.

Linux'un Flex'den daha iyi kılan yönü donanım desteği, uygulama mağazası ve topluluk desteği.
Mesela Linux'de bir hata bulduğun vakit internetten çözümünü bulabiliyorsun.

Ama Flex'de Wi-Fi ile ilgili çözüm için 3 video buldum çözemedim. Kerneli yükseltme gibi önerilerde bulundu girmek istemedim.

Ek olarak en az kasan işletim sistemini bulsanızda Chrome Firefox kullandığın vakit CPU ve RAM artışı çok yüksek olacak. Az kasan tarayıcı bulsanda her siteyi desteklemeyecek.

Lxleden daha düşük kaynak yiyende bulunsa Firefox gibi tarayıcı açtığın zaman CPU RAM kullanımın çok yükselecek.
Ama Flex'de Chrome kasma görmedim ama 20 sekmede açmadım. 10 sekme açtığımı hatırlıyorum.

Lxle ile nasıl Xfce arasında fark yok. Birisi 700+MB RAM tüketiyor diğeri 300-500 MB arası RAM tüketiyor.

Ayrıca Chrome Flex de özünde bir Linux dağıtımı. İmmuntable yapısından ve belirli birkaç değişiklikten dolayı ayrılıyor tabii. ChromeOS projesi bir noktaya gidebilir ama Flex projesinin herhangi bir işlevi veya gerekliliği yok. En ufak program için bile Linux alt sistemine ihtiyaç duyan bir dağıtımı kullanmak yerine direkt bir Linux dağıtımı kullanmak bence daha makul.

Son düzenleme:
Lxle ile nasıl Xfce arasında fark yok. Birisi 700+MB RAM tüketiyor diğeri 300-500 MB arası RAM tüketiyor.

Ayrıca Chrome Flex de özünde bir Linux dağıtımı. İmmuntable yapısından ve belirli birkaç değişiklikten dolayı ayrılıyor tabii. ChromeOS projesi bir noktaya gidebilir ama Flex projesinin herhangi bir işlevi veya gerekliliği yok. En ufak program için bile Linux alt sistemine ihtiyaç duyan bir dağıtımı kullanmak yerine direkt bir Linux dağıtımı kullanmak bence daha makul.

Yani çok fark yok.

İnternette sörf için ChromeOS'u distro üzerinden native gibi kurduğunda herhangi bir dağıtımdan daha akıcı oluyor. Android - Linux ilişkisi kadar bağı var ChromeOS'un Linux'la. Hem akıcı hem tepkisel ancak kısıtlı bir işletim sistemi. Android uygulamaları ile işlerini çözmeye çalışıp, cloud tabanlı olmaya çok yakın bir işletim sistemi ile her şeyi donanımla çözmeye çalışan işletim sistemi arasında fark oluyor.

Dahası ön jakları tanıma gibi konularda da Linux'dan ileride, eski masaüstü bilgisayarımda ön jakları her seferinde tanıtmaya gerek kalmadan açık tutması için ayar yapmam gerekirken ChromeOS direkt kullanılabilir halde açılmıştı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı