Çift Windows Kurulu Sistemde Boot Menüsü Nasıl Ayarlanır?

• Konuyu başlatan kemy
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 11
  • Görüntüleme 11.471

kemy

Hectopat
Merhaba arkadaşlar, hepinize iyi forumlar. Ben üniversite ögrencisiyim ve ailemle kalıyorum. Evimizde tek bir bilgisayar var. Ben de bu bilgisayarı kullanıyorum. Geçenlerde ucuz bir SSD buldum ve aklıma "Buna da Win10 kursam ben oradakini, ailem kendi HDD'lerindeki işletim sistemini kullansa" diye bir fikir geldi. Bu fikri uyguladim. Dün SSD'yi taktım, kasaya Win10 kurdum. Programlari kurdum. Sonra bilgisayarı kapatıp bakalım öbürüne geçeyim dedim. Ama bilgisayar dogrudan SSD'deki Windowsa geçti. SSD'yi çıkardığımda tekrar HDD'den boot ediyor. Benim sorum şu; baslangıçta bir boot seçim ekranının gelmesini 3. parti bir yazılım olmadan nasıl ayarlarım?
Şimdiden teşekkürler.

Anakart ayarlarını kurcalayabilirsin. Bilgisayar açılırken DEL, F2 gibi tuşlara bas. Ya da bilgisayar açılırken sürekli f8 yap boot menüsü gelir o zaman.

Uefi GPT (Yeni usül) modda yüklediyseniz .
Açmanıza izin vermeyecektir.
Yani iki işletimin sorunsuz çalışması için
işletim sistemi MBR (eski usül) yöntemi ile yüklenmiş olmalı.
Not: Her ikiside MBR olmalı.

Tek diske iki sistem kursaydınız açılışta hangisini açayım diye sorardı. Aslında iki farklı fiziksel diske kurulduğunda da yine sorması lazım. Ben 2 diske Windows 10, Windows Server ve macOS High Sierra olacak şekilde triple boot yapmıştım. Açılırken soruyordu.
Eğer sormazsa şöyle yapabilirsiniz:
Açılışta F2, F8 yada DEL tuşu gibi bilgisayarınızın BIOS'unu açan tuşa basın ve menülerde boot sırasını HDD en başta olacak şekilde ayarlayın, Save&Exit basıp çıkın. Böylece aileniz kullanırken direkt HDD'den açılacak, siz kullanmak istediğinizde ise yine BIOS'dan SSD'yi başa alıp kendi sisteminizi açabilirsiniz.

Tek diske iki sistem kursaydınız açılışta hangisini açayım diye sorardı. Aslında iki farklı fiziksel diske kurulduğunda da yine sorması lazım. Ben 2 diske Windows 10, Windows Server ve macOS High Sierra olacak şekilde triple boot yapmıştım. Açılırken soruyordu.
Eğer sormazsa şöyle yapabilirsiniz:
Açılışta F2, F8 yada DEL tuşu gibi bilgisayarınızın BIOS'unu açan tuşa basın ve menülerde boot sırasını HDD en başta olacak şekilde ayarlayın, Save&Exit basıp çıkın. Böylece aileniz kullanırken direkt HDD'den açılacak, siz kullanmak istediğinizde ise yine BIOS'dan SSD'yi başa alıp kendi sisteminizi açabilirsiniz.
Mantıklı ama o zaman kendi diskimden kapattığımda bilgisayarı tekrar açıp HDD'yi üste taşıyip açılmasını bekleyip tekrar kapatmam gerekecek değil mi? Aileme BIOS'a girmeyi öğretemem bırakın ki öncelik ayarını yapmayı 😂

Doğrudur pratik bir yöntem değil, tekrar boot sırasını seçmek gerekecek.
Bazı anakartlarda şöyle bir özellik var, mesela BIOS'daki boot sırası HDD en üstte olacak şekilde ayarlı. Pc'yi açtınızda hiç dokunmazsanız zaten direkt HDD'den açıyor. Ama açılıştan önce F10, F12 vs. (her modelde farklı) gibi bir tuşa bastığınızda BIOS'a girmeden ayrı bir boot menüye giriyor ve oradan açılmasını istediğiniz diski elle seçebiliyorsunuz. BIOS'daki standart boot sırası değişmiyor.

Böylece bilgisayarı açıp bekleyen kişi HDD'den açıyor, SSD'den açmak isteyen ise bahsettiğim tuşa basarak SSD'yi seçiyor.

Anakartta böyle bir özellik varsa bu şekilde kullanabilirsiniz. BIOS'dan ayrı olan Boot tuşu hangisi onu da anakartın sitesinden veya varsa kullanım klavuzundan bakabilirsiniz. Mesela laptoplar için şöyle bir liste hazırlanmış:

Boot Menüsü Kısayol Tuşları Veritabanı

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı