CL14 ve CL 15 RAM uyumu

aidenpearce96

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, bilgisayarımda tek modül 8GB Kingston HyperX Fury DDR4 RAM takılı. 2666 MHz CL değeri 15. Aslında anakartın kendisi 2133 MHz (bazooka b150). Yani 2666 MHz alarak baştan boşuna para vermiş oldum çünkü dikkat etmemiştim. Neyse, bir tane daha alarak 16 GB yapmak istiyorum. Şimdiki RAM zaten 2666 MHz olmasına rağmen anakart onu 2133'de çalıştırıyor. Şimdi aralarında pek para farkı yok ama yine de sorayım, 2133 MHz olanın CL değeri 14, 2666 MHz olanın ise 15. 2133 MHz alırsam CL değerlerinin farklılığı yüzünden sıkıntı çıkar mı ? Bu CL değerleri yüzünden zamanında çok başım ağrıdı ve zarara girdim. Yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba arkadaşlar, bilgisayarımda tek modül 8GB Kingston HyperX Fury DDR4 RAM takılı. 2666 MHz CL değeri 15. Aslında anakartın kendisi 2133 MHz (bazooka b150). Yani 2666 MHz alarak baştan boşuna para vermiş oldum çünkü dikkat etmemiştim. Neyse, bir tane daha alarak 16 GB yapmak istiyorum. Şimdiki RAM zaten 2666 MHz olmasına rağmen anakart onu 2133'de çalıştırıyor. Şimdi aralarında pek para farkı yok ama yine de sorayım, 2133 MHz olanın CL değeri 14, 2666 MHz olanın ise 15. 2133 MHz alırsam CL değerlerinin farklılığı yüzünden sıkıntı çıkar mı ? Bu CL değerleri yüzünden zamanında çok başım ağrıdı ve zarara girdim. Yardımcı olursanız sevinirim.
Eğer anakartın sadece 2133 Mhz destekliyorsa 2666 Mhz almanın gereği yok, hem tekrar 2133 Mhz'ye düşecektir, hem de CL15 olduğu için CL14'ten daha kötü bir performans sergileyecektir, o nedenle 2133 Mhz CL14 olanını alın.

Eğer anakartın sadece 2133 Mhz destekliyorsa 2666 Mhz almanın gereği yok, hem tekrar 2133 Mhz'ye düşecektir, hem de CL15 olduğu için CL14'ten daha kötü bir performans sergileyecektir, o nedenle 2133 Mhz CL14 olanını alın.
Hocam çok yanlış anlamışsınız :) Arkadaşın elinde 2666 CL 15 ram var. Bi tane daha 8'lik alıp 16GB yapacak ramleri. Ama 2. alacağı ram CL 14, ramların biri CL 15 biri CL 14 olacak yani. Bu farklılık sıkıntı çıkarırmı ?

Ancak çalışacağının garantisi yok, eğer alacağınız RAM'i şu anda sahip olduğunuz RAM ile birlikte kullanacaksanız aynı RAM'i almanızı tavsiye ederim.

Hocam çok yanlış anlamışsınız :) Arkadaşın elinde 2666 CL 15 ram var. Bi tane daha 8'lik alıp 16GB yapacak ramleri. Ama 2. alacağı ram CL 14, ramların biri CL 15 biri CL 14 olacak yani. Bu farklılık sıkıntı çıkarırmı ?
Çalışacağının garantisi yok, eğer dediğiniz gibi ise şu anda sahip olduğu RAM'in aynısını almalı.

Ancak çalışacağının garantisi yok, eğer alacağınız RAM'i şu anda sahip olduğunuz RAM ile birlikte kullanacaksanız aynı RAM'i almanızı tavsiye ederim.

Çalışacağının garantisi yok, eğer dediğiniz gibi ise şu anda sahip olduğu RAM'in aynısını almalı.
Aynen hocam kesin bir bilgim yok benimde. Fakat sıkıntı çıkabilir demek çok da yanlış olmaz. Aynı ram den alınmasında fayda var. Aynı olmasa bile CL 15 başka bir ram alınmalı, MHZ değerleri eşitlenecek zaten .

Aslında CL değerlerinin pek bir fark yaratacağını sanmam. Çünkü şu ana kadar kimseye dert olmayan bir konu.

Arkadaşlar merhaba,
Öncelikle CL değerleri ve RAM frekansları hakkında aşağıdaki bağlantıyı inceleyebilirsiniz:
RAM Belleklerdeki CL nedir? Ne işe yarar?

CL (Latency) = gecikme süresi kısaca; bellek kontrolcüsünün bellek dizinine erişim talimatı vermesiyle, verinin hazır hale gelmesi arasında geçen süredir. Bu yüzden kimi zaman ihmal edilmesine rağmen, bellek frekansı kadar önemli bir değerdir.
Daha önemli olan konuysa bellek frekansıya ters orantılı bir değer olması, yani 2133 Mhz CL 14 bir belleğin toplam işlem hızıyla 2400 Mhz CL 15 bir belleğin toplam işlem hızı (çok büyük oranda) aynıdır.
Satın alırken de dikkat edilmesi gereken, eğer daha yüksek performanslı bellek isteniyorsa Mhz değeri büyürken CL değeri düşük olan bellekleri seçmektir ki zaten pahalı olan belleklerin de bu (serideki) ürünler olduğu görülecektir.

Buradaki konuya yönelik olarak da şunları söyleyebiliriz:
Alınan belleklerin gecikme frekans değerlerinin birbirine eşit olması performansı arttıracaktır,
Yeni bellek satın alırken mümkünse mevcut belleklerinizle aynı seriyi alın, bulamıyorsanız veya başka bir nedenle almıyorsanız kademeli gecikme değerine göre 2133 Mhz'da aynı gecikmeyi yakalayacak bellekleri tercih edin,
Anakart üzerinde 2133 Mhz'da çalışan bellekler, önceki frekansa göre daha düşük CL değerleri de sağlayacağı için bu konuda üzülmeye gerek yok, farkedilebilir bir performans kaybı olmayacaktır.

Son olarak da, piyasada halihazırdaki bellekleri de değerlendirerek profesyonel olarak render almayan veya o seviyede işlemler yapmayan kullanıcıların, bellek frekansı etkisini testler (benchmarklar) dışında bir yerde hissedeceğini sanmıyorum. Genel olarak belleğin sorun yaşatacağı yegane nokta kapasitesidir.

Saygılar.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı