CoD MW2'de neden Türkçe yok?

50 milyon değil 15 milyon satsın Arap ülkelerinde gelip bu konuyu tekrar konuşalım 😀 Arap oyun pazarı öyle sandığın kadar büyük değil. CDPR, PlayStation gibi dev firmalar alt yazı ve dublaj eklerken alım gücümüz yükseliyor mu, veya oyun satın alan nüfus mu artıyor?

Bu yapımcıların tercihi ile alakalı Tayland dili ekleyenler bile var adam taş yiyor ülkelerinde. Arapça konuşulan ülkelerde rakamlar ve ilgi Türkiye'den yüksekse yeterli eklenmesi için Irak'ta isterse 10 kişi alsın Katar'da 100K satış yapsa direkt dengeliyor misal.

Soruyorum o listedeki 13 dilden hangisi yerine ve ne sebeple Türkçe olabilirdi?

Oyunlara türkçe desteğinin gelmemesinin sebebi çevirecek adam bulamıyor olabilirler. Şimdi bir grupla anlaşsalar türkçe çeviri için ve bir sorun olsa türkçe çeviri ekibi çevirmeyi bıraksa bu seferde oyun firması zora girecek. Onun dışında firma istemiyor olabilir. Veya adamlar Türk dilini eklemenin kendilerine bir fayda etmeyeceğini bildiğinden eklemiyor. Gidipte türkler korsan indiriyor diye eklemiyor değiller yani.

Arapça konuşulan ülkelerde rakamlar ve ilgi Türkiye'den yüksekse yeterli eklenmesi için Irak'ta isterse 10 kişi alsın Katar'da 100K satış yapsa direkt dengeliyor misal.

Arap ülkelerinde en azından bir Call of Duty oyununun Türk pazarından daha fazla satacak olmasına ben ihtimal vermiyorum.

Soruyorum o listedeki 13 dilden hangisi yerine ve ne sebeple Türkçe olabilirdi?

Ben herhangi biri kaldırılsın yerine Türkçe gelsin demiyorum. Ama Latin Amerika İspanyolcası, Lehçe ve Arapça desteğinin bulunduğu bir oyunda benim dilim de desteklenmeli.

Türkiye'de çevrim içi oyunlar dışında oyun kültürü yok mu 😀 İnsanlar pahalı olmasına rağmen dijital oyun platformlarına yüzlerce lira harcıyor, bulut oyun sistemlerine de.
Yok. Zaten "mobil oyun" dediğin şey o. Bulut oyun sistemi tek GFN var ve hala GTX 1060'lı sunucular var. Para madem geliyor, bu sunucular neden artırılmıyor veya güncellenmiyor?

PS özel oyunlarına ve CDPR oyunlarına baktım da Türkçe dışında birçok dil daha eklenmiş. Bak sana anlatmak istediğim şey de bu. Yunanca, Macarca, Çekçe gibi diller eklenip Türkçe eklenmese bir art niyet aranabilir. Ama bu 13 dil sabittir. Hemen hemen her oyunda dil destekleri olur. Rockstar ve Activision genelde bu 13 dile dil desteği getirir. Yıllardır takip ederim, değişmedi. Başka dile getirmiyorlar adamlar.
Bu arada 13 dil arasında Arapça yerine Portekizce olmalıydı. Portekizce yok ona şaşkınım.

Ben herhangi biri kaldırılsın yerine Türkçe gelsin demiyorum. Ama Latin Amerika İspanyolcası, Lehçe ve Arapça desteğinin bulunduğu bir oyunda benim dilim de desteklenmeli.

Orada dili olmayan hangi ülkeye gidip sorsan onlar da aynısını söyleyecektir. Milli duyguları kenara bırakıp bakarsan biraz kara listedesin yapımcıların "dur bakalım şu ülke için de bir çevirmen grubu ile anlaşıp oyunumuza ekleyelim" demesi zor.

Sony Türkiye'nin belli bir gücü var oyunlara dil desteği ekletecek, CDPR gibi hem bonkör hem de sana empati kurabilecek şirketler de (Polonya, Türkiye din dışında benzer) destek verir bu kadar maalesef.

Türkiye alım gücünün daha yüksek, Avrupa ile daha yakın ilişkilerde, pazarı iyi olduğu dönemler olsa eyvallah. Belki 2008 Türkiye'sini bugüne ışınlasan dil desteği olan oyun sayısı iki kat fazla olurdu. O zaman da yabancı çok fazla marka Türkiye'de mağaza açıyordu büyüyen ve umut veren pazar diyerek, oyun firmaları da sana yanlardı. Şimdi Araplara yapıyorlar, parası olan oyunu bilmese bile "bizim dil varmış alayım zaten benim için para değil" diyecek.

Pazara kıymet vermemeleri vs her şey zaten konuşulmuş. Tekrar etmeye gerek yok. Ben özellikle Türkçe'ye karşı bir duruş olabileceğini pek düşünmüyorum. Bu tür konuların adamların gündemi dahi olduğunu sanmıyorum hatta. Diğer diller için uzun süredir iletişimde oldukları oyuncu, çeviri topluluklarıyla bu tür konuları organize edip iletişimi sürdürüyor olabilirler.

Sony'nin de son dönemde Excl. oyunlarında Türkçe dil desteğini ihmal etmemelerinde Sony Türkiye'nin payı var yüksek ihtimalle. Öylece her satış yapılan ülkenin dilini oyuna eklemekle kimse uğraşmaz. Güçlü bir topluluktan kayda değer bir talep geldiği takdirde yapmamaları için hiç bir sebep yok.

Biraz bizden de kaynaklı gibi görüyorum ben. Açık beta programlarına beleş oyun mantığı ile yaklaşıp oyunu oynadıktan sonra adamlara 2 satır geri bildirim yapmaktan üşenen, biraz asosyal bir oyuncu topluluğuyuz. Daha çok kendi aramızda yankılanıyor sesimiz. İstisnalar elbette vardır ama genel olarak ben bu şekilde olduğumuzu, yeterince piyasada varlığımızı hissettiremediğimizi düşünüyorum.

Bunun haricinde bu kadar teknoloji ile oyunlar ile haşır neşir olan insanların böyle basit bir FPS oyununun anlatımını çözemeyecek kadar İngilizce bilemiyor olması da bana bir hayli saçma geliyor doğrusu. Yüklü bir RPG oyunu için oyunun keyfini kesinlikle 2'ye katlayacak düzeyde önemi olan bir konudur, orası ayrı fakat CoD yahu, gerek yok gerçekten.

Ama bu konudan rahatsız olan arkadaşlar "Zaten İngilizce ile ilgili bir problemim yok, derdim Türkçe'nin diğer dillerden bir eksiği olmaması. Ana akım oyunlarda mutlaka bulunmalıdır." tarafındaysa bunun için de en etkili yöntem bence sesimizi duyurabilmekten geçiyor.

Sony'nin de son dönemde Excl. oyunlarında Türkçe dil desteğini ihmal etmemelerinde Sony Türkiye'nin payı var yüksek ihtimalle. Öylece her satış yapılan ülkenin dilini oyuna eklemekle kimse uğraşmaz. Güçlü bir topluluktan kayda değer bir talep geldiği takdirde yapmamaları için hiç bir sebep yok.
Topluluğun yanı sıra Sony Türkiye ayrıca reklam bütçesinin bir kısmını yerelleştirme için de kullanıyor oyunları için.

Şimdi Araplara yapıyorlar, parası olan oyunu bilmese bile "Bizim dil varmış alayım zaten benim için para değil." diyecek.

İstedikleri kadar yapsınlar, dediğim gibi bizim kadar potansiyelleri yok. Araplar gelişmiş bir oyun pazarına sahip değil.

Milli duyguları kenara bırakıp bakarsan biraz kara listedesin yapımcıların "Dur bakalım şu ülke için de bir çevirmen grubu ile anlaşıp oyunumuza ekleyelim." demesi zor.

Bu konunun milli duygular ile alakası yok. Gönüllü gruplar bile ücretsiz bir şekilde bunu yaparken milyar dolarlık firmanın "Oyunumuza Türkçe alt yazı ekleyelim." demesi neden zor onu da anlamış değilim. Ki dublaj ve alt yazı ekleyebilen de birçok firma var, zor olsa onlara da zor olurdu.

Türkiye alım gücünün daha yüksek, Avrupa ile daha yakın ilişkilerde, pazarı iyi olduğu dönemler olsa eyvallah.

Ben de diyorum ki Arap ülkelerinin neredeyse hepsinin alım gücü düşük ve çoğu da Avrupa ile iyi ilişkilere sahip değil. Ama onların dili oyunda varken bizimki yok. Ayrıca dediğim gibi her şeye rağmen bizim oyun pazarımız Arap oyun pazarından daha büyük.

Rockstar ve Activision genelde bu 13 dile dil desteği getirir. Yıllardır takip ederim, değişmedi. Başka dile getirmiyorlar adamlar.

Hangi Rockstar oyununun Arapça desteği varmış? Bulup göstermeni bekliyorum.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı
09:05:00