Çözüldü Oyunlarda GPU kullanımı sürekli %100 mü olmalı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bence sen anlamıyorsun, o da diyor ki işte kullanım düşmesin FPS de düşmesin, kullanımın düşmemesini istiyor arkadaşımız siz ise kullanım düşerse FPS düşer normal diyorsunuz.
Anladıysanız cevabını verseydiniz. Konuyu başta aşağıya okuyun cevaplayın. Dediğinizi sormuyor normal mi diyor bizde normal diyoruz teknik açıdan.

Anladıysanız cevabını verseydiniz. Konuyu başta aşağıya okuyun cevaplayın. Dediğinizi sormuyor normal mi diyor bizde normal diyoruz teknik açıdan.
@MEHMET TATLI'ya soralım o zaman benim dediğimi mi soruyor yoksa başka birşey mi?
GPU kullanımının düşmesi neden normal olsun? Eğer Vsync gibi bir kısıtlama yoksa ve işlemci darboğazı yoksa GPU sonuna kadar çalışıp verebileceği en yüksek FPS'yi vermeli.

Vsync açmadıysan %100'e yakın çalışmalı. Ama bazen oyundan kaynaklanan hatalar olabiliyor Arkham City'de bazı yerlerde 40 FPS'ye düşüyordum ama ne işlemci %100 ne ekran kartı %100 çalışmıyordu, daha fazla FPS alabilecekken almıyordu.
Hocam doğru diyorsunuz. Batman yada Dying light gibi oyunlarda bazı optimizasyon sorunları var ve durduk yere gpu kullanımını düşürüyor, bundan haberim var test etmişliğim de var. Ama GTA V'de düşüşlerin olması görmediğim bir olaydı.

Bak hala anlamıyorsun. Mantık kullanın biraz. Kullanım artarsa fps de artar. Sen fabrikada üretim yapıyorsun, ücretim azsa az para kazanırsın az yaparsan az kazanırsın.
Hocam sorum başta '... bu normal midir? ' di; ancak şöyle bir olay var.
Sizin değiniz gibi bir fabrika var içinde 100 makina var. Yeterli ham maddemiz de var(işlemci yeterli sanırım). Makinelerin hepsi çalışmaya başlıyor ama sonradan bazı makineler stop ediyor ve bir zaman sonra tekrar çalışmaya başlıyorlar, gibi bir şey yani. Yeterli hammadde var ve makineler neden bazen stop ediyor. Ki makinelerin stop etmesinden kaynaklı üretim miktarı(fps) mecburi düşüyor. Neden tüm makineler sürekli çalışmıyor ki oyunda bir optimizasyon sorunu da yok. Recep bey'in videolarında bakın bir.

Bence de sıkıntı yok. Belli ki bazı grafik ayarları köklenmiş, eğer sabit 60 fps'de akıcı oyun oynamak istiyorsanız, birtakım ayarlardan da taviz vermek zorundasınız abi. GTX Titan'da bile tüm ayarlar ve antialising fullendiğinde düşüşler oluyor, bu normaldir. Ki harddiske ve/veya ramlere bağlı olarak oluşan hızlı giderken textureların yüklenememesiyle oluşan stutter lar ve cpu ile darboğaz yok, canavar gibi sistem. Bence akıcı oyun istiyorsanız, şuanda kullandığınız grafik ayarlarını paylaşın o taraftan yardımcı olalım.
Hocam video çekmezken 70 - 50 arası %100 kullanımda veriyor. (vynsc kapalı tabiki de) Ama %90 kullanıma düştüğünde frekansta buna oranla azalarak 977'den 975'e falan düşüyor ve fps 45 oluyor( video çekerken yaklaşık 5-10 fps düşüyor malum).Ayarlarda tüm çim kalitesi hariç veryhigh,çim high fxaa :eek:n msaa:2x dinamik msaa:4x antistropic filtre:16 x advanced grafikler hepsi sonda.

@MEHMET TATLI'ya soralım o zaman benim dediğimi mi soruyor yoksa başka birşey mi?
GPU kullanımının düşmesi neden normal olsun? Eğer Vsync gibi bir kısıtlama yoksa ve işlemci darboğazı yoksa GPU sonuna kadar çalışıp verebileceği en yüksek FPS'yi vermeli.
Aynen öyle hocam. Darboğaz olmadığı halde neden sürekli %100 yüke girmiyor kart.

Hocam doğru diyorsunuz. Batman yada Dying light gibi oyunlarda bazı optimizasyon sorunları var ve durduk yere gpu kullanımını düşürüyor, bundan haberim var test etmişliğim de var. Ama GTA V'de düşüşlerin olması görmediğim bir olaydı.

Hocam sorum başta '... bu normal midir? ' di; ancak şöyle bir olay var.
Sizin değiniz gibi bir fabrika var içinde 100 makina var. Yeterli ham maddemiz de var(işlemci yeterli sanırım). Makinelerin hepsi çalışmaya başlıyor ama sonradan bazı makineler stop ediyor ve bir zaman sonra tekrar çalışmaya başlıyorlar, gibi bir şey yani. Yeterli hammadde var ve makineler neden bazen stop ediyor. Ki makinelerin stop etmesinden kaynaklı üretim miktarı(fps) mecburi düşüyor. Neden tüm makineler sürekli çalışmıyor ki oyunda bir optimizasyon sorunu da yok. Recep bey'in videolarında bakın bir.

Hocam video çekmezken 70 - 50 arası %100 kullanımda veriyor. (vynsc kapalı tabiki de) Ama %90 kullanıma düştüğünde frekansta buna oranla azalarak 977'den 975'e falan düşüyor ve fps 45 oluyor( video çekerken yaklaşık 5-10 fps düşüyor malum).Ayarlarda tüm çim kalitesi hariç veryhigh,çim high fxaa :eek:n msaa:2x dinamik msaa:4x antistropic filtre:16 x advanced grafikler hepsi sonda.

Aynen öyle hocam. Darboğaz olmadığı halde neden sürekli %100 yüke girmiyor kart.
Dostum advanced graphics sekmesindeki ayarlar ekran kartın çok güçlü de olsa acayip yük bindiren ayarlar. Bunları kapatıp oynarsan sanıyorum ki FPS düşüşü sorunun sona erecek gibi görünüyor.

Video çektim. Üstte linki var. Sıcaklığı bir inceleyin isterseniz.

Bakınız benim derdim gpu kullanımı düşüşü; fps düşüşü değil.

Arkadaşlar sizlerin huzurunda son kez detaylıca çok ama çok net bir biçimde açıklayacağım durumu, Kadıköy'lü arkadaşım lütfen aksini iddia etme daha fazla :)
Merak etme konuyu net bir biçimde açıklayacağım için sen de istemeden hak vereceksin bana zaten.
@MEHMET TATLI @Silinen üye @Murat5038 @Akif

Bakın GPU'nun kullanım değeri kullanılan veri yolu miktarına göre belirlenir. Bir GPU'nun grafik işleme kapasitesi vardır. GPU, A kadar grafik işleme kapasitesine sahip ise en azından A kadar genişlikte de bir veri yolu bulunmalıdır bu kartta mutlaka.

Siz ister NFS Carbon oynayın, ister GTA5 Ultra ayarlarda oynayın o GPU ve RAM bellekler her daim desteklenen son frekans değerinde çalışır.
Yani GPU frekans değeri ve Memory frekans değeri gerektiğinde her daim %100 performansta çalışır. Ancak ekranda gördüğünüz GPU kullanım % ibaresi kartın performansını belirtmez.

Sizin ekranın sol üst köşesinde gördüğünüz % bilmem kaçlık değer kartın % kaç performans ile çalıştığını gösteren değer değildir. O kartın kapasitesinin 100 üzerinden ne kadarının kullanıldığını gösterir. Bakın en önemli nokta buraydı, iyi okuyun iyi anlayın.

VSYNC'den bahsetmiş Akif kardeşimiz, evet VSYNC açık ise FPS değeri 60 veya 30 değerine sabitlenmek istenecektir.
70FPS alacağınız oyundan VSYNC yüzünden 60FPS alırsanız bu net bir biçimde performans kaybı anlamına gelir.
@Akif VSYNC kısıtlaması yoksa kart %100 performans ile çalışır demiş konu başında, çok doğru söylemiş ancak bunu yanlış anlamışsınız siz.
Kartın verdiği performans ile AfterBurner sayesinde gördüğünüz GPU kullanım değerini birbirine karıştırmayın arkadaşlar.

@Silinen üye Seni de anlıyorum, aklındaki soru işaretlerini gidermenin peşindesin. Tüm imkanlarımla sana bunu açıklamaya çalışıyorum, bu kadar da net bir biçimde anlatan olmaz herhalde başka bir yerde.

Bakın aşağıdaki oyunda VSYNC kapalı yani kart ne üretiyor ise ekrana o kadar FPS düşüyor, herhangi bir performans kısıtlaması söz konusu değil.
Yere bakıyorum, kart %100 performans ile çalışıyor. Bellek ve GPU frekans değeri desteklenen son noktada, kart tam performans veriyor.
Ancak fazla bir grafik yükü bulunmadığı için kart %40 gibi bir veri yolu harcıyor.
Bu demek değildir ki kart %100 veri yolu harcasa çok daha yüksek FPS alacağız. Kartın GPU'su zaten son frekans değerinde, maxsimum limitte çalışıyor arkadaşlar şuan. İstesen de daha fazla FPS alamazsın.

Adsız.png

Ayrıca GPU kullanımı değerinin yüksek olması alacağız FPS'nin de yüksek olacağı anlamına gelmiyor. Bu tamamen o sahnede bulunan grafik hesaplama ihtiyacına göre belirlenir, 2 resme bakıp "Aaa aşağıda yüksek GPU kullanımı yüksek FPS" falan demeyin yani. Detayları açmazsan havada uçarken daha çok yer gördüğün halde daha yüksek FPS alabilirsin. Yukarıdaki resimde daha çok detay vardır belki de?

daw.jpg

Yere baktığımız halde, grafik yükü az olduğu halde 820MHZ GPU, 1040MHZ bellek frekans değerimiz var yani kart tam performans çalışıyor.

dwadwa.png

Havaya baktığımız halde yine 820MHZ GPU, 1040MHZ bellek frekans değerimiz var. Yani GPU kullanım değeri düşünce kartın hızı düşmüyor. GPU frekans ve bellek değeri düşerse performansımız düşüyor.

dwadwada.png

Biz ne zaman ki oyundan çıkarız, işte o zaman GPU daha az güç tüketmeye, daha düşük frekans değerine inmeye, daha düşük ısıda çalışmaya geri döner.

ffes.png

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı