Coğrafya kaderdir

Büyüğümsün.
Gerçeteken tebrik ederim.

Büyüğümsün.
Gerçekten tebrik ederim.
Sağ olasın ama benim yaptığım büyüklük değil, gereklilik. Coğrafyaya mahkum olmak istemiyor musun? O zaman yapman gerekenler belli, kendi hayatının kurallarını bu coğrafyaya değil de başka ülkelere göre kurmak istiyorsan iyi bir eğitim sağlamaya çalışacaksın, bunu yapamadıysan kesinlikle yabancı diller bileceksin ve işinde iyi olup girişimci olacaksın.

Ailemden imkan gelmedi deyip uğraşmayı bırakırsan, nasılsa ödenmesine daha çok yıllar var diye düşünüp 18 yaşında gelecekte ödeyemeyeceğin borcun altına girersen, sadece 1 defa denemişken başaramadım deyip pes edersen coğrafya kaderin olur.

Çalışıp emek vermiş, uykularından ve sosyal hayatından bir süre uzak kalmış insanlara bir sorun bakalım. Kaç tane başarısız denemenin ardından pes etmeyip başarılı olmuşlar ya da başarılı olmak için ne kadar çalışmışlar? Mesela şu anda çalıştığım 3 sözleşmeli şirket var, kaç tane şirketle görüştüm hatta gidip onların yerinde mülakata girdim diye soran olursa söyleyeyim: 60+ yabancı şirketle iletişime girdim, ancak bu kadarında başarılı olabildim de o ülkelerdeki şirketlerle anlaşabildim.

Ya tıp okumayı geçeyim ki o bile imkansıza çok yakın bir şey çoğu kişi için, diyorsunuzki barda çalışarak geçimini sağlasın. Günde 12 saat barda çalışsın bir de tıp okusun. Asgari ücret 2825 TL, kira masrafı, internet masrafı, elektrik masrafı, su masrafı, yemek masrafı, kitap masrafı desen geçimini sağlıyor mu sence? Bu asgari ücretide part-time çalışan insanlara da verildiğini düşünmüyorum. Yani basit bir şey değil işe bulmak, işin devamlılığını sağlamak. A-101, BİM'deki insanları işe alan işverenler bile o insanların orada uzun süre çalışacağını düşünerek diplomalı insanları alıyor. Desenki "Abi ben ufak geçimimi, harçılığımı çıkarmak için part-time çalışacağım" anında kapı dışı ederler. Baya baya umut ticareti yapiyorsunuz siz, az mantığını kullanan birey bu söylemlerin aşırı uç olduğunu bilir. Tek üzüldüğüm nokta bu tür motivasyon yazılarını okuyan insanlar gaza gelip, adrenalin etkisiyle çalışarak sonuçta hüsrana uğrayacak. Zengin - Fakir kontrolündeki fakiri fakiri tutmak için fakiri bir gün zengin olacağı umuduyla daha da fazla çalıştırarak zengini daha da fazla zengin etme. Kısacası umut ticareti değil midir bu anlattığınız?

Son düzenleme:
Ya tıp okumayı geçeyim ki o bile imkansıza çok yakın bir şey çoğu kişi için, diyorsunuz ki barda çalışarak geçimini sağlasın. Günde 12 saat barda çalışsın bir de tıp okusun.
Sana "gerçek anlamda" emek vermekten, zorluk çekmekten bahsedince mavi ekran falan verdin sanırım. Ne asgari ücreti? Ne kirası? Ne diğer "insani" giderlerin masrafları? Yeri geldiğinde bizler gidip Real'den içi boş 10'lu poğaça alıp onunla 5 gün idare ediyoruz, aynı faturayı 4-5 kişiyle bölüşebiliyoruz, sana bu şartlarda yaşamak bile o kadar imkansız görünüyor ki "insani" yaşam şartlarını kafanda yaratmaya çalışıyorsun. Şanslıysan ekstra 200-250 TL kadar bir burs bulabilirdin 2012-2013 yıllarında ancak, geri kalanında ailenden bir şey gelmiyorsa mecburen çalışacaksın Sakarya Caddesi ya da Bahçelievler'deki mekanlarda.

Baya baya umut ticareti yapiyorsunuz siz, az mantığını kullanan birey bu söylemlerin aşırı uç olduğunu bilir.
Umut ticareti yapmak demek, asla gidemeyecek durumdaki birinin önünde havuç sallamak demek. Bu anlattıklarımı ben yaptım, gururla burada anlatıyorum. Etrafımda bir sürü insan yaptı, onlarınkini de gururla anlatıyorum. Binlerce insan sıfırdan Nobel kazanmaktan tut başarılı girişim başlatmayı başardılar. Sen diyorsun ki bu umut ticareti... Buna umut ticareti denmiyor, ben de umut taciri değilim. Burada "gerçek anlamda" maçası sıkıp çalışanların neler yapabildiğinin fiziksel örneklerini veriyorum. Sana ve senin gibi daha okuyan onlarca kişiye bu anlatılanlar o kadar uzak ihtimaller, yokluk denilen şeyin ne olduğundan gerçek anlamda o kadar habersizsiniz ki imkansız geliyor.

O imkansızları gerçekleştiren binlerce kişi varken sizlerinki sadece bahane. Sizler akşam yemeğinde düzenli et yiyemiyorum diye hayıflanırken, ben ve etrafımdaki kişiler 10 tane içi boş kıytırık poğaça ile 5 gün idare ederek bir yerlere geldiler. Ben 16 yaşında evden kovuldum da ayaklarım üzerinde durmak zorunda kaldım, 16 yaşında ailesinden kendi isteğiyle uzaklaşıp Ayvalık'tan Aydın'a okumaya gelen ve geceleri hastane kantininde çalışarak ev arkadaşlarıyla kirasını çıkaran kız da tanıdım. Yaptığım şey umut ticareti değil, sizlerin gerçek anlamda çaba gösterecek kendine güveni ve isteği yok. Binlerce insan gerçekten emek verip istediği her şeyi elde eder, sizler de böyle bahanelerle uzaktan bakıp "imkanımız yok" diye şikayet edersiniz ancak.

Son düzenleme:
Bu zamanda o yaptığınız yapılmaya çalışması olanaksız geleniyor. 4-5 kişi fatura bölüşülüyormuş, çadırda falan kalıyorsunuz sanırsam. Günde 12 saat barda çalışmanın yanında nasıl tıp okumayı planlıyorsunuz? Part-time çalışmak isteseniz bu sefer maaş düşecek, giderleri bölüştürsen kira masrafı var. Kitap masrafı var. Bireysel giderlerde var.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…